Bio en Fairtrade : ‘er wordt te grof aan verdiend’

Wellicht interesseert je ook dit artikel: Rechtvaardige prijzen door prijstransparantie

“Bedrijven die zich voorstaan op MVO harken alles door mekaar: FM, FT, Bio, duurzaam, MVO.” Dat stelt Dick Veerman van http://www.foodlog.nl. Hij doet regelmatig crash courses duurzaamheid in bedrijven die Maatschappelijk Verantwoord willen Ondernemen. Een andere correspondent op foodlog.nl plaatste volgende titel boven een stuk dat hij een tijdje terug schreef voor het Noordhollands Dagblad:

Een biologische vorkheftruck bestaat niet

Enkele quotes uit het artikel inspireren me tot een nieuwe categorie:

Het systeem van procenten maakt dat op verkeerde plaatsen en tegen je zin de meeste winst gemaakt wordt. Niet iedereen denkt er hetzelfde over, maar er zijn burgers die hun geld eerlijker willen verdelen en liefst ook de wereld niet nog verder naar de bliksem willen helpen. Ze kopen producten die onbegrijpelijk veel duurder zijn.

Bijvoorbeeld koffie en chocola die je koopt omdat je denkt dat de boer en zijn knechten meer kregen voor de grondstoffen. Dat kregen ze misschien, een fractie van een fractie van de prijs die je er voor betaalt.

Tussenhandelaren en winkeliers hadden er hun gebruikelijke percentages al bovenop gezet. Zij verdienen zo meer aan een product van de zogenoemde eerlijke handel, fair trade, dan aan gewone producten. Met biologische producten gaat het ook zo.

Ik ben tevreden dat met Klootwijk zijn woorden het eindelijk eens gezegd is: het Fairtradeverhaal is niet “af”. De Fairtradebeweging moet hiermee aan de slag. Ik zal hier in de toekomst alvast enkele voorzetten proberen te geven. Op zoek naar een spits die ze in het mandje wil leggen.

Een Fairtradespits. Mag, maar hoeft niet persé bio te lusten. Dick Veerman’s woorden indachtig.

Laat me dus sluiten in-a-adbust-stylee met een eigen variant op de stelling van Klootwijk omtrent bio:

Vind je het dan gek dat het maar niet lukt in België om burgers aan Fairtrade te krijgen? Er wordt te grof aan verdiend.

Interessant om hier onmiddellijk aan toe te voegen: consumenten blijken hun vertrouwde supermarkt niet te vertrouwen, wanneer het gaat om hun eerlijke bedoelingen rond Fairtrade in het assortiment. Ze vinden het ook niet kunnen, dat supermarkten hogere winstmarges verbinden aan Fairtradeproducten. Lees meer >>

het originele artikel van Wouter Klootwijk: een biologische vorkheftruck bestaat niet.

Advertenties

Een gedachte over “Bio en Fairtrade : ‘er wordt te grof aan verdiend’

  1. Pingback: fair trade staat voor de keuze: anders-globalisme of anders-monopolisme « recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s