Handelaars in hoop: bent u zeker van uw eerlijke melk, Wereldwinkels?

Wellicht interesseren u ook deze artikels:
1. Fairtrade gaat lokaal
2. Melkveehouders Belgian Dairy Board steken hand uit naar FairTradeGemeenten
3. regiofair begint met rechtvaardige prijzen door prijstransparantie
4. alle wordpress-artikels met de tag ‘regiofair’

UPDATE:
Jeroen Brugge (Oxfam Fairtrade) heeft het in “Landgenoten” over mogelijkheden rond samenwerking met onze eigen boeren.
Lees het in deze .pdf.

eerlijke melk?

De Belgian Dairy Board heeft een dossier ingestuurd voor de BE FAIR AWARDS. Het is meteen de eerste kandidatuur in de jonge geschiedenis van deze award, waarin vooral het noordluik, i.e. Fair Trade voor Belgische melkproducenten, doorweegt. Een dossier opgetrokken rond de idee van regiofair.

Op 10 oktober 2008 worden de derde BE FAIR Awards uitgereikt. De Awards willen de twee beste nieuwe Fair Trade initiatieven in België belonen. De laureaten gaan elk naar huis met een chèque van 5.000 Euro.

Initiatiefnemer voor deze awards is het Fair Trade Center. Het Fair Trade Centre is “een programma van de Belgische Federale Overheid voor de directe ondersteuning van Fair Trade (eerljke handel)“.

Strikt gezien maakt de BDB geen kans met haar dossier. Want fair trade voor onze eigen producenten, daar ligt vooralsnog nauwelijks iemand wakker van. Vooral ook niet de meeste fairtrade- of andere noord-zuid-organisaties. M.a.w. ‘eerlijke melk’ bestaat niet. Want er zijn geen regels rond opgesteld.

eerlijke koffie of schuldig verzuim?

In de KNACK van deze week staat een artikel met de kop “Bent u zeker van uw eerlijke koffie?“. Het artikel begint met de hoofding:

“Niet alle fair-tradeproducten die u kunt kopen zijn ook op een eerlijke manier geproduceerd. De fair-tradesector wil een juridische omschrijving van het begrip om misbruik te voorkomen. Het bedrijfsleven protesteert.”

Ik protesteer ook, want weet u wat de Wereldwinkels betalen voor de melk die zij verwerken in hun chocolademelk? Niks meer of minder dan de marktprijs. Wat zouden de melkveehouders daarvan denken? Wanneer de fairtradebeweging een wettelijke definitie wil bij het gebruik van de term ‘fair trade’, dan pleit ik voor schulidg verzuim, wanneer ze niet in één moeite de problematiek van onze eigen boeren in deze wettelijke omkadering haar plaats geeft.

Mocht hen dat dan echt helemaal niet aan het hart raken, dan wil ik wel deze onzin van de website van de Wereldwinkels.

“Met cacao en rietsuiker uit het Zuiden en Belgische melk slaan we een brug tussen boeren in Zuid en Noord.”

Watvoor brug? Een brug opgetrokken uit armoede?

handelaars in hoop

De Belgian Dairy Board krijgt van corporaties die claimen de boerenbelangen te verdedigen het verwijt handelaars in hoop te zijn.

In juni 2006 zei directievoorzitter Patric Buggenhout van Milcobel over de BDB:

“Wij zijn handelaren in melk, we handelen niet in hoop.”

Buggenhout was van mening dat de melkgeldvereniging veehouders valse hoop geeft, door te stellen dat de melkprijs omhoog kan. Dat was volgens Buggenhout een illusie.

Als zelfs de Wereldwinkels zich niet meer bekommeren om faire melkprijzen, dan is het natuurlijk niet moeilijk te begrijpen dat zo’n Milcobel-figuren zich sterk kunnen maken met dit soort uitspraken.

  • Zijn Wereldwinkeliers dan ook niet langer nog handelaars in hoop? Hoop op een andere wereld. Met faire prijzen voor faire producten.
  • Waar staat de wereldwinkelbeweging nog voor, als het zelfs met haar eigen producten geen symboolwaarde meer wil genereren?
Advertenties

Een gedachte over “Handelaars in hoop: bent u zeker van uw eerlijke melk, Wereldwinkels?

  1. Pingback: “Belgische Fair-trademelk bij Delhaize” – Stelen is niet fair, zaken verzwijgen is ook niet schoon « een zoektocht naar hoe we Fairtrade beter vermarkt kunnen krijgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s