Gouverneur Steve Stevaert neemt peterschap Limburgse fairtrade-initiatieven op zich

UPDATE: Lachen geblazen! FAIR TRADE IS HOT!: Black Power – the movie

 

Zie ook: Steve Stevaert op de voorpagina van het Belang van Limburg (2006)

Lees het verslag met foto’s op HasseltLokaal.be.

PERSBERICHT

21 november 2008

Affiche Black PowerHet klinkt misschien vreemd of zelfs enigszins aanmatigend, maar de Wereldwinkels blaken van zelfvertrouwen in deze barre economische tijden. Niet omdat ze de toestand van onze wereld zo rooskleurig inschatten. Wel omdat hun basisstelling blijft staan als een huis: er zijn niet minder maar juist meer regels nodig om tot een globaal duurzaam economisch model te komen. Vol zelfvertrouwen ook omdat steeds meer mensen de weg naar de fairtradeproducten – en dus de Wereldwinkels – weten te vinden.

Zij blijven geloven in een wereldeconomie, die welvaart creëert voor iedereen op deze planeet. En een garantie inbouwt voor de welvaart van onze eigen toekomstige generaties.

Kort: de voedselcrisis noch de financiële crisis komen zomaar uit de lucht vallen.

Het zijn de resultaten van maatschappelijk ONverantwoord ondernemen. Fair Trade bindt deze mentaliteit de bel aan. Met steeds meer steun vanuit de samenleving.

Met dit bericht willen ze u op de hoogte brengen van de intiatieven die de Hasseltse Wereldwinkels dit najaar zullen onplooien.

Gouverneur Stevaert peter van de Limburgse Fairtrade-initiatieven

Vrijdag 21 november starten ze deze samenwerking officieel met de nieuwe publiekscampagne van Oxfam Fairtrade.

De GP Veldrijden in Hasselt staat dit jaar mee in het teken van Fair Trade

Zaterdag 22 november zijn er geen bekers maar pakketten met eerlijke handels-producten uit de Wereldwinkel te winnen. Oxfam-Wereldwinkels Hasselt verzorgt er ook een exclusieve aqua-dinner.


copyright foto: Jean-Pierre Valckeneers [22/11/2008] – gepubliceerd op HasseltLokaal.be

http://www.oww.be/pageview.aspx?pv_mid=4409&wkl_ID=321&pc_ID=2387

Geschenkenbeurzen Oxfam-Wereldwinkels

Naar goede gewoonte organiseren de Wereldwinkels weer hun geschenkenbeurzen.
30 november om 13.30 uur komen Steve Stevaert en de Hasseltse burgemeester Herman Reynders een uurtje chocomousse uitdelen op de geschenkenbeurs in Stevoort.

http://www.oww.be/limburg
http://www.oww.be/geschenkenbeurs

Geschenkideeën Oxfam Fairtrade

Oxfam Fairtrade lanceert enkele mooie en originele eindejaarsgeschenkartikelen.

http://www.oww.be/geschenkideeën 

Zwarte gouverneur (nogmaals) voor eerlijke handel

“Fairtradechocolade maakt wel degelijk het verschil.
Structurele marktoegang, betere handelsregels.
Da’s goed voor de mensen. En niet alleen in het Zuiden.”

Gouverneur Steve Stevaert – mediacampagne Oxfam Fairtrade 2006
url: http://www.oww.be/pageview.aspx?pv_mid=5144

Eind 2006 was een volledig zwarte gouverneur Stevaert de meest opvallende verschijning in de mediacampagne van Oxfam Fairtrade. Van 21 november e.k. tot eind dit jaar hangt een banner met de zwarte gouverneur uit aan de oude gevangenis van Hasselt.


copyright foto: Roland Hermans [21/11/2008]

Dit is geen goedkope manier om free publicity te bekomen, maar houdt wel degelijk een engagement in: op vraag van de Oxfam-Wereldwinkels aanvaardt de Limburgse gouverneur een peterschap op zich te nemen om fair trade beter ingang te doen vinden in de samenleving. De Hasselste Wereldwinkel zal hem hier met raad en daad in bijstaan. En hem regelmatig aan zijn engagement herinneren, indien dat al nodig zou blijken.

Neemt Limburg voorsprong als fairtraderegio? 

In Groot-Brittannië dingen Wales en Schotland momenteel naar de gunst van de fairtradebeweging om erkend te worden als ‘het eerste fair trade land’. In juni 2007 bracht een Britse parlementaire werkgroep een rapport naar buiten, waarin ze stelde dat de regering "geen gelijke tred had gehouden met de groeiende steun voor fair trade onder zowel publiek als verkopers". Het concludeerde ook dat “fair trade de ‘gouden standaard’ is in termen van handelsrelaties met productenten".
Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Fair_trade 

Ook Limburg is een zeer actieve regio op het vlak van eerlijke handel. En mag zich zelfs een voortrekkersrol aanmeten. Een gestructueerde aanpak als antwoord op deze dynamiek vanuit het middenveld dringt zich op.

Een dertigtal Wereldwinkels zijn actief in onze provincie. Ze zijn stevig ingebed in het lokale sociale leven. Honderden vrijwilligers zetten met hun engagement de standaard voor wat eerlijke handel kan en moet zijn.
Mede door de jarenlange inzet van de Wereldwinkels behaalden acht gemeenten in onze provincie reeds de titel van FairTradeGemeente: Genk, Hamont-Achel, Hasselt, Herk-de-stad, Heusden-Zolder, Lommel, Sint-Truiden en Voeren. O.a. Alken, Tongeren, Houthalen-Helchteren, Overpelt,… zijn op weg naar het behalen van de titel.
FairTradeGemeente is een titel die aangeeft dat die bepaalde gemeente én haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen én er ook effectief werk van maken. Het initiatief hiertoe werd genomen door Oxfam-Wereldwinkels, Vredeseilanden en Max Havelaar.
Vertrekkende vanuit de bestaande initiatieven door het middenveld, de gemeentebesturen én de Provinciale diensten – zou Limburg zichzelf op de kaart kunnen zetten als fairtraderegio. Het is een stellige overtuiging dat dit op meer dan één manier ook economisch relevant zal zijn. 

De gouverneur als peter van Limburgse fairtrade-initiatieven

Het succes van Katarakt en weldra De Keyser Van De Smaak straalt af op de provincie Limburg en Hasselt, als hoofdstad van de smaak. De Oxfam-Wereldwinkels zijn ervan overtuigd dat ook een engagement op het terrein van fair trade onze provincie geen windeieren zou leggen.
Fair trade is immers geen liefdadigheid, maar een structureel antwoord op de vraag vanuit de samenleving naar meer maatschappelijk verantwoord ondernemen. De steun voor eerlijke handel neemt dan ook exponentieel toe onder de bevolking en ook bij steeds meer ondernemers groeit de interesse.
In zijn functie als gouverneur zal Steve Stevaert zich uiteraard niet inmengen met het gevoerde beleid vanuit de deputatie. Wel vragen de medewerkers van Oxfam hem in de toekomst een peterschap waar te nemen over de voorstellen, die hem vanuit het middenveld bereiken. Zijn rol hierin kan zijn de communicatie tussen de middenveldorganisaties en andere actoren (economisch, politiek,…) te verbeteren. Zodat onze provincie als gemeenschap de bestaande dynamiek omtrent fair trade uitademt en hier geen kansen laat liggen, waardoor het haar voorsprong zou verliezen.
Ook bij onze eigen landbouwers klinkt de roep naar eerlijke handel steeds luider. Hier doen de Wereldwinkels wel een voorzet naar het provinciebestuur.

Het alom gekende drankje ‘Worldshake’ van Oxfam Fairtrade is al jarenlang een bijzonder product, maar voor Limburgers extra-interessant.
Worldshake is een originele, lekkere combinatie van pompelmoezen, sinaasappelen, bananen uit de eerlijke handel en rode bieten. Natuurlijk vers geperst Limburgs appel- en perensap vervolledigt dit pure en ongezoete multivruchtensap. Zonder toegevoegde suikers, smaakstoffen en kunstmatige kleurstoffen. In hergebruikfles. Het wordt op fles getrokken door Konings in Zonhoven. In dit soort producten liggen voor onze provincie unieke kansen om alsnog… ook op het vlak van fair trade voorsprong te nemen.
De stad Hasselt pakte eerder al uit met de FairTradeSpeculaas. Een speculaas gebakken met ongeraffineerde rietsuiker van Oxfam Fairtrade uit de Filippijnen en Hasseltse hoeveboter. 

Eerlijke chocomousse 

Om hun engagement naar Fair Trade nog eens extra te onderstrepen én als erkenning naar de geleverde inspanningen door de honderden vrijwilligers die actief zijn in de Wereldwinkelbeweging zullen Steve Stevaert en Herman Reynders op de geschenkenbeurs van de Hasseltse Wereldwinkels aanwezig zijn. Ze zullen er zondag 30 november tussen 13.30 en 14.30 uur chocomousse uitdelen aan de bezoekers van de beurs.

Een gelijkaardige tournee langs de andere geschenkenbeurzen zit er helaas niet in voor de gouverneur, maar zijn sympathie voor de Limburgse Wereldwinkels wordt bij deze toch bevestigd.
Lees ook: http://www.oww.be/pageview.aspx?pv_mid=6664

Advertenties

5 gedachtes over “Gouverneur Steve Stevaert neemt peterschap Limburgse fairtrade-initiatieven op zich

 1. Pingback: Black Power - the movie « recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 2. Pingback: Hoe fair zijn fairtradegemeenten? (Vlaanderen promoot eerlijke handel goed, maar dat vertaalt zich nog niet op de markt) « recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 3. Pingback: Fairtrade blijkt recessiebestendig en groeit fors verder, ondanks economische crisis « recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 4. Goede dag
  Geachte heer gouverneur,
  U bent het best geplaatst om de wereldwinkels te helpen.
  Is het niet mogelijk om de provinciebelastingen voor de wereldwinkels af te schaffen?
  De meeste winkels zonder steun hebben het zeer moeilijk om te overleven.
  Of bv geen sabam en billijke vergoeding te betalen?
  Bedankt voor het luisteren.
  Altijd welkom in wereldwinkel Tongeren.
  De Causmaeker
  iov OWW Tongeren

 5. Pingback: Oxfam Wereldwinkel opent deuren op zaterdag 10 oktober « FOCUS op HASSELT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s