Quickenomics, economie gebouwd op drijfzand: goodbye prijzenobservatorium!

De Kamer keurt donderdag de oprichting van een prijzenobservatorium goed. Veel enthousiasme bestaat daarover echter niet, zo bleek dinsdag tijdens het plenaire Kamerdebat. Een reeks PS-Kamerleden zal de wettekst niet goedkeuren omdat ze vinden dat het orgaan geen instrumenten heeft om op te treden tegen abnormale prijsstijgingen. Bij de oppositie valt een gelijkaardig geluid te horen.

Het observatorium moet voor meer transparantie in de prijsvorming van producten zorgen. Daarvoor zal het in opdracht van de regering objectieve analyses maken van hoe de prijzen tot stand komen, van bij de grondstof tot het product in de winkelrekken ligt. Meerderheidspartij PS is niet tevreden met het vehikel. Dat maakte kamerlid Karine Lalieux dinsdag tijdens het Kamerdebat ook duidelijk. Zij had het over “een wetsontwerp met een Van Quicksausje”, verwijzend naar de bevoegde minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

De Franstalige socialisten zijn vooral ontgoocheld omdat het observatorium enkel kan analyseren en niet kan optreden wanneer blijkt dat sommige prijzen abnormaal veel stijgen. “Het observatorium mag ook geen gadget zijn”, zei Lalieux hierover. Oppositiepartij sp.a zit op dezelfde lijn van de PS. Volgens Dalila Douifi moet het ontwerp enkel camoufleren dat de regering niets doet aan de prijsstijgingen. “De principes van de vrije markt en de vrije prijzen moeten en zullen verdedigd worden, zelfs als dat ten nadele is van de Belgische consumenten”, wierp ze Van Quickenborne voor de voeten.

De Vlaamse socialisten dienden zelf een wetsvoorstel in dat ervoor zorgt dat de prijzen niet enkel worden gemonitord, maar dat ook kan worden ingegrepen indien de prijzen 2,5 procent hoger liggen dan de index. Van Quickenborne verdedigde zijn ontwerp. Hij wierp op dat het niet de bedoeling van het observatorium is om op te treden tegen prijsstijgingen. “Het observatorium moet objectieve analyses maken. Daarna moet indien nodig de politiek optreden. En daar zijn verschillende instrumenten voor”, verklaarde hij.

Gelezen op Vilt.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s