Fairtrade blijkt recessiebestendig en groeit fors verder, ondanks economische crisis

Een klein jaar geleden stelde ik hier al de vraag: “Is Fairtrade bestand tegen de gevolgen van een economische recessie?

De aanleiding daarvoor waren deze quotes uit een artikel op ethicalcorp.com:

Consumers who already pay a premium for ethical goods such as Fairtrade and organic produce are unlikely to be put off by an economic slowdown

“Ethical brands are recession-proof – they are perceived as luxury consumer goods, targeted at a niche market that will be less affected by the credit constraints of a recession,”

wordt Jim Hawker, woordvoerder voor groene verzekeringsgroep IBuyEco, geciteerd.

Fairtrade blijkt recessiebestendig

Vandaag bracht de Standaard het als voorpaginanieuws:

Max Havelaar, het keurmerk voor eerlijke producten, noteerde in 2008 een forse groei in de verkoop, ondanks de economische malaise.

De verkoop van fairtradekoffie steeg vorig jaar met 10 procent, die van eerlijke bananen met 13 procent, en die van eerlijke rijst met 49 procent. Minder bekende producten zoals rietsuiker en gedroogd fruit stegen zelfs met meer dan 100 procent. “Ook in het laatste kwartaal van het jaar, toen de crisis al volop woedde, tekenden we een mooie groei op”, zegt algemeen directeur Lily Deforce van Max Havelaar. Zij gaat ervan uit dat de crisis voor fairtrade net veel opportuniteiten biedt. “De crisis heeft de limieten van de ongebreidelde markteconomie blootgelegd en de consument roept steeds duidelijker naar een meer waarden-gedreven economie.” Bedrijven en supermarkten spelen op die trend in door meer eerlijke producten aan te bieden. Het aantal merken dat producten met een fairtradekeurmerk op de markt mag brengen, verdubbelde in twee jaar tijd tot 140 vorig jaar. (BEH)

Bron: www.zita.be

Gisteren zette ik nog een artikel online uit de Standaard van een jaar geleden: “Vlaanderen promoot eerlijke handel goed, maar dat vertaalt zich nog niet op de markt“.

Het kan keren, zei ene Bredero ooit. De FairTradeGemeenten-campagne begint haar vruchten op te leveren!

Gisteren nog werd buurdorp Alken officieel FairTradeGemeente, in aanwezigheid van fairtradepeter Steve Stevaert.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s