verslag debat over wettelijk kader voor fair trade d.d. 18-02-2009 – Prov. Hogeschool Limburg

l1040048

Woendagavond 18 februari organiseerden de Provinciale Hogeschool (afdeling marketing) en Oxfam-Wereldwinkel Hasselt een debat met als titel “Fair trade: eerlijke handel of pure commercie”. De aanleiding was een wetsvoorstel waaraan gewerkt wordt om het begrip “fair trade” wettelijk te beschermen.

Dat eerlijke handel de geesten beroert, was bij de aanvang van het debat al duidelijk: de 100 gereserveerde zitjes waren alle bezet! Het publiek kreeg dan ook een interessant panel voor zich. Niemand minder dan Paul D’Hoore modereerde het debat met als sprekers: Anton Gerits (Wereldwinkel Hasselt), Toon Hermans (Groen!-Hasselt), Rob Beenders (SPa-Hasselt), Johan Sauwens (CD&V-Bilzen), Dirk Maris (stokerij Konings Zonhoven) en de dames Frieda Brepoels (NVa-Hasselt) en Laurence Libert (VLD-Hasselt).

Directeur Ben Lambrechts opende de avond. Hij zei dat het thema van het debat was of “fair trade” wettelijk beschermd dient te worden. Het is namelijk zo, dat steeds meer grote bedrijven het succes van de eerlijke handel met lede ogen aanzien. Ze proberen nu met eigen labels een stukje van de markt van duurzame producten terug te winnen. De mensen vinden “fair trade” steeds belangrijker, maar kunnen al die nieuwe labels moeilijk onderscheiden van de echte “fair trade”. Zo denken de mensen soms dat producten een eerlijk loon garanderen voor de boeren in het zuiden, maar is dat vaak helemaal niet het geval. Ben Lambrechts zei dat het de opdracht is van een hogeschool om een luisterend oor te hebben naar wat er zich in de samenleving aan interessante ideeën aandient en vond het daarom vanzelfsprekend dat de PHL gastheer was voor deze avond.

l1040028

Toon Hermans zei dat hij die nieuwe initiatieven wel okee vond, maar dat hun plaats naast “fair trade” is en dat ze niet zomaar mogen doen alsof ze ook eerlijke handel nastreven. Daarover bestaat er volgens hem nogal eens verwarring. Hij stelde ook dat “fair trade” zijn betrouwbaarheid al lang heeft uitgewezen, zodat een wettelijk bescherming van “fair trade” snel geregeld kan worden. De controlesystemen zijn er. Max Havelaar (het keurmerk van eerlijke handel) kan daarbij ingeschakeld worden. Hij pleitte er meteen ook voor een stap verder te gaan en fairtradeproducten te laten genieten van vrijstelling van BTW. Sociaal-verantwoorde ondernemers worden nugestraft, meende hij. Met die vrijstelling zouden ze juist een concurrentieel voordeel krijgen.

l1040049

Johan Sauwens leek in het begin tussen twee stoelen te zitten. Hij vertelde dat hij zelf ooit mee een Wereldwinkel in Bilzen had opgericht, maar dat hij zo’n wettelijk kader in de praktijk heel moeilijk uit toe voeren vond. Hij zie dat het zonder zo’n wettelijk kader ook kon, getuige de hoge afzet van fairtradebananen in de Zwitserse supermarkten. Hij gaf aan dat de multinationals hierbij moesten betrokken worden.

l1040059

Rob Beenders ging daarmee niet helemaal akkoord. Hij zei dat voor hem zo’n wettelijk kader wel heel belangrijk is, omdat de multinationals met de huidige economische crisis juist bewezen hebben, dat regels vanuit de overheid nodig zijn. De SPa schrijft, net zoals Groen!, actief mee aan een wetstekst. Hij riep ook de CD&V op dit te doen en sloot af met te zeggen dat het hoog tijd werd dat de duizenden vrijwilligers, die zich hiervoor inzetten, op deze manier beloond worden voor hun pionierswerk.

l1040096

Anton Gerits, vrijwilliger in de Wereldwinkel van Hasselt, hoorde dat allemaal graag zeggen. Hij wist ook te vertellen dat er een zeer breed draagvlak is om zo’n wettekst te stemmen. Bijvoorbeeld zijn ook de vakbonden vragende partij. De producten uit de eerlijke handel, stelde hij, garanderen als enige dat de koffieboeren in het zuiden loon naar werken krijgen. Een gegarandeerd minimumloon voor die inspanningen vindt hij wel van het minste wat de bedrijven in België moeten garanderen aan die boeren. Zo kunnen ze hun kinderen naar school laten gaan of een dokter betalen. Door de slechte vergoeding voor cacao of koffie wordt dit spijtig genoeg vaak onmogelijk voor de mensen in de Derde Wereld. “Als Miko met haar Puro-koffie kiest voor een Max Havelaar-keurmerk”, besloot hij, “dan kan iedereen dat. En bij Miko hebben ze van die beslissing zeker geen spijt.”

l1040125

 

Dirk Maris van NV Konings vertegenwoordigde in het debat de stem van Limburgse werkgevers en bedrijven. Hij gaf te kennen dat de vraag naar bijvoorbeeld fairtradefruitsap sterk aan het stijgen is. Mede doordat scholen er naar vragen. Hij zei dat de prijs die de boeren krijgen voor fairtradefruitsap, momenteel een heel stuk beter is dan dat van de gewone fruitsappen. Volgens hem is de markt van de “fair trade” een groeiende markt die de ondernemers niet mogen aan zich laten voorbijgaan. Daarom is het zo belangrijk voor hem dat “fair trade” beschermd wordt. Een wirwar aan private labels vond hij onwerkbaar.

l1040099

Frieda Brepoels sprak als europarlementslid duidelijke taal: ons land kan hier het voortouw nemen. Europa moedigt initiatieven t.a.v. eerlijke handel aan. Hoe meer landen hier een goed regelgevend kader rond opstellen, hoe sneller Europa dit mee zal opnemen. Het wacht op concrete werkbare voorstellen. Zij steunt de vraag van de Wereldwinkel en Max Havelaar dan ook om snel tot wetsvoorstel te komen en dit te stemmen in het Belgsisch parlement. Ook zei ze dat zelfs de wereldhandelsorganisatie tegenwoordig erkent dat “fair trade” belangrijk is. Het gaat inderdaad om handel en economie.

l1040075

Laurence Libert raakte helaas niet tijdig terug uit Brussel om het hele debat bij te kunnen wonen. Volgens haar was zo’n wettelijk kader echter niet echt nodig. Ze zei wel achter de idee van “fair trade” te staan, maar dat andere initiatieven niet mogen benadeeld worden. Zo vindt ze de Colibri-producten van ook goed. Colruyt verkoopt deze en ze geven een stuk van de opbrengst aan ontwikkelingsprojecten in de derde wereld. Ze gaf wel toe dat dit geen eerlijke handel is. En na enig aandringen van Paul D’Hoore beloofde ze dat de Open VLD ook zal meewerken aan het uitschrijven van de wettekst.

l1040115

Er kwamen ook heel wat reacties uit de zaal. Het vuur werd aan de schenen gelegd van de sprekers. Soms liepen de gemoederen zelfs hoog op. Maar de sfeer bleef vriendelijk en beschaafd en nadat Toon Hermans, namens FairTradeGemeente Hasselt, het publiek en de genodigden uitnodigde op een afsluitende fairtradedrink kon achteraf iedereen welgezind naar huis.

l1040106

Ook de organisatoren waren achteraf heel tevreden. Voor het publiek was het goed de verschillende standpunten eens te horen, voor de fairtradevrijwilligers was het duidelijk dat ze op de goede weg zijn en directeur Ben Lambrechts van de PHL trok samen met de laatste plakkers de deur welgezind achter zich dicht.

l1040062

foto’s: Chretien Paesen
stadsreporter voor hasseltlokaal.be en hbvl.be

Advertenties

4 gedachtes over “verslag debat over wettelijk kader voor fair trade d.d. 18-02-2009 – Prov. Hogeschool Limburg

  1. Pingback: “Eerlijke handel en discounters - bijv. Aldi en Lidl - passen niet bij elkaar” (poll op Foodlog.nl) « recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: fairtradedebat Turnhout 26 maart: ziet consument door het bos van duurzame labels de bomen nog? wordt fairtradevrijwilliger met voeten gespeeld? « recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  3. Pingback: Karel Van Eetvelt verzoend met eerlijke handel | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s