Test-Aankoop schrijft deze maand artikel over ETHIEK IN DE SUIKERINDUSTRIE

Door rietsuiker te kopen kunt u bijdragen tot de verbetering van de levensomstandigheden van de 18 miljoen mensen die wereldwijd van deze teelt afhangen.

Eerlijke suiker blijft betaalbaar.

Wilt u de producenten uit het Zuiden steunen, kies dan voor rietsuiker met het label van eerlijke handel.

Momenteel hebt u de keuze tussen drie merken: Ethiquable, Oxfam en Candico. Deze producten zijn wel twee tot vier keer zo duur, maar het gaat om kleine bedragen voor producten die niet zo vaak worden gekocht. De meerprijs zal niet doorwegen op uw budget.

Dit artikel is overgenomen uit Test-Aankoop van maart 2009.
Je kan de pdf hier downloaden.

We bekeken de sociale verantwoordelijkheid van 5 merken:
Tiense Suiker, Grand Pont en Candico (3 dochtermaatschappijen van dezelfde groep), Oxfam en Ethiquable. Enkel de twee laatste hebben onze vragenlijst beantwoord. Voor de andere merken hebben we ons uitsluitend gebaseerd op publiek beschikbare gegevens. We bundelden de resultaten in drie fiches.

In tegenstelling tot de prijs van tarwe of maïs, is de prijs van suiker de lucht niet ingeschoten door de crisis.

Daarom slagen heel wat landbouwers er niet meer in hun productiekosten terug te winnen. In Europa en de Verenigde Staten krijgen suikerproducenten echter een kunstmatig opgekrikte prijs via subsidiëringen. Om de suikerbiet te beschermen, heeft de Europese Unie de ontwikkeling van weinig rendabele bedrijven en een te overvloedige productie aangemoedigd.

Resultaat? De duizenden ton overschotten worden op de wereldwijde markten tegen lage prijzen van de hand gedaan, wat de prijzen naar beneden doet duiken. Dit systeem heeft de wereldwijde prijs van suiker doen dalen met naar schatting 17 %.

Als reactie op dit economisch probleem zijn filières van eerlijke productie van rietsuiker opgedoken, dat hoofdzakelijk in de ontwikkelingslanden wordt gewonnen.

Ook op sociaal vlak verdient de handel in rietsuiker een betere ondersteuning. Het werk op de velden is loodzwaar. In Brazilië verloren al arbeiders het leven. De werkdagen zijn erg lang, de lonen miserabel, er is kinderarbeid … Eerlijke handel bant al die wanpraktijken.

Wat het milieu betreft, zijn bevloeiing en het gebruik van chemische producten nefast. Dat geldt zowel voor de teelt van riet- als van bietsuiker, als er sprake is van intensieve teelt, wat vaak het geval is.

De ommezwaai van de industrie

Onder druk van onder meer de Wereldhandelsorganisatie zijn de uren van het subsidiesysteem geteld.

Door de hervorming zullen de minst rendabele fabrieken in Europa sluiten en zullen de al lage voorkeurprijzen, die landen uit het Zuiden krijgen voor hun export naar de EU, worden afgeschaft. Ook de vaste tarieven voor de productie binnen de EU zullen worden teruggeschroefd.

Kortom, de sector staat aan de vooravond van een heuse omwenteling die pijn kan doen, zowel hier als elders.

prijsopbouw_suiker

 

overgenomen van : maart 2009 • 529 Test-Aankoop

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s