+ 362%: verkoop fairtradesuiker boomt, maar kleine suikerproducent verarmt

verkoop van fair trade stijgt fors ondanks crisis, dankzij interesse bedrijven

verkoop van fair trade stijgt fors ondanks crisis, dankzij interesse bedrijven

Bij een volledige liberalisering, zoals de Britse ontwikkelingsorganisatie Oxfam eist, zou de Europese suikerindustrie volgens Fischler helemaal van de kaart verdwijnen, met als gevolg het verlies van tienduizenden arbeidsplaatsen. Maar ook armere ontwikkelingslanden zouden er volgens de Oostenrijker niet bij gebaat zijn, omdat die landen dan door grote en meer ontwikkelde suikerproducenten als Brazilië van de markt zouden worden gedrukt.

uit: Het mes in suikersubsidies op http://www.wereldomroep.nl | d.d. 19-07-2004

Gezellig, hé. ’t Is weer Week van de Fair Trade. Onze overheid roept ons op met de slogan: “Maak van België het land van de fair trade“. Moeten we daartoe baron Maurice Lippens op de pijnbank leggen en hem doen bekennen: “Ik ben een leugenaar. Ja, ik beken, ik heb het land op de rand van het bankroet gespeculeerd?”

“Neen neen,” hoor ik ze bij Max Havelaar al verschrikt roepen. Fortis was immers één van de laureaten van de FairTrade@Work in 2009.

Hoe vind je overigens deze:

“We willen niet enkel het eigen personeel, maar ook onze klanten bewust maken voor Fairtrade.”

dixit Fortis n.a.v. die Fairtrade@Work

1 oktober: mijlpaal in de geschiedenis van de oneerlijke handel

 

Kijk, als er echt nieuws te melden is tijdens deze Week van de Fair Trade, dan is het wel dat vanaf 1 oktober 2009 er geen minimumprijzen meer gehanteerd worden voor fairtradesuiker.

Zo liet FLO (de fairtrade labeling organisatie) het ons al eerder dit jaar weten:

The Standards Committee decided that Fairtrade Minimum Prices for cane sugar will cease to apply per October 1st

In order to compensate at least partially for the upcoming reduction in EU prices an increase in the Premium level was considered. However, it was pointed out that during the current economic crisis any increase in Premium levels would be damaging.

The existing Premium of 60 USD per tonne for conventional and 80 USD per tonne for organic sugar will start to have world-wide validity on October 1st 2009.

Communication on decision regarding future Premium for cane sugar – 12/03/2009.

Zo ging dat dus tot op vandaag:

minimumprijzen fairtradesuiker t.e.m. 30 september 2009

minimumprijzen fairtradesuiker t.e.m. 30 september 2009

link naar volledig document (UPDATE: Max Havelaar is niet meer voor transparantie, zo blijkt: “We kunnen het document niet ophalen voor weergave of u heeft geen rechten om het document te bekijken“, krijgen we vandaag te lezen bij het aanklikken van voorgaande link; UPDATE 2: “Bad Request”, staat er nu droogjes. Ik scan eerlangs mijn harde schijf af naar het document.)

Deze minimumprijzen voor fairtradesuiker zijn dus vanaf heden voltooid verleden tijd.

Towards a Fair EU sugar regime

Excuseer mij, maar ik ben geen broodschrijver en er tijd voor vinden is een heuse opgave. Dus misschien kan ik je in dit artikel niet alles duidelijk maken, maar ik probeer een tipje van de sluier te lichten.

Maart 2005 publiceerden de vereende krachten uit de fairtradewereld het document Towards a Fair EU sugar regime.

De Europese Unie stond op het punt haar gecontesteerde suikerpolitiek brutaal los te laten. Voortaan zou suiker van en voor de markt zijn. De fairtraders verzamelden goeie ideeën om “tot een Europees suikerregime te komen welke bij zou dragen tot duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden”.

Interessante synthese wordt er in bovenstaand document gemaakt, met daarin ook dit statement:

By lowering the guaranteed price, sugar producers both in Europe and in importing countries will be severely affected;

Winnaars zouden dan de Coca Cola’s en Nestlées van deze wereld zijn,want

A reduction of the sugar price would reduce their production costs since sugar is one main ingredient into their products.

Allemaal waar.

Maar dit hoeft vanaf nu dus niet meer langer voor Max Havelaar:

Fair Trade guarantees southern sugar producers a stable income that covers their cost of production and living. It provides a long-term trading relationship and it offers the producers pre-financing and advanced payments if required.

volksverlakkerij?

 

Waarom moest die minimumprijs afgeschaft?
Lees de informatie hierover op www.oww.be/suiker

Heel in het kort komt het hierop neer (we citeren van de website van de Oxfam Wereldwinkels) :

Europa schroeft de vaste opkoopprijs voor suiker terug en zal deze over 4 jaar volledig afschaffen. Een tweede ingrijpende wijziging is het terugschroeven van de Europese suikerproductie, zodat Europa in plaats van een netto-exporteur weer een netto-invoerder zal worden.

Dat Europa zijn suikerregime afbouwt, betekent nog niet dat de toekomst voor de producenten rozegeur en maneschijn wordt. Onder het suikerregime ontving een Europese producent 632 euro voor een ton witte suiker. Vanaf 2009 is dat 404 euro per ton.

Maar ook de producenten in het Zuiden zitten in het verliezende kamp. Europa zal in de toekomst beduidend minder betalen voor de suiker die het invoert. De suikerhervorming betekent voor ACP-landen een geleidelijke afbouw van de gegarandeerde afzetmarkt aan vaste prijzen. Enkel de Minst Ontwikkelde Landen en ACP-landen die een Economisch Partnerschapsakkoord (EPA) met de EU afsluiten, zullen vanaf oktober 2009 nog een vrije toegang tot de Europese markt hebben. Zij het aan veel lagere prijzen.

De toenemende vrijhandel in suiker zal dus leiden tot meer concurrentie tussen producenten uit het Noorden en het Zuiden. De Europese suikermarkt plus de bedrijven in de sector zullen globaliseren. Met als resultaat dat de prijs van de landbouwproducten nog maar eens naar beneden wordt geduwd.

De kleine boer blijft geconfronteerd met een wereldmarkt van lage en volatiele prijzen die zijn kosten niet dekken. Suikerproducenten in het Zuiden staan voor de keuze: meer suiker uitvoeren aan een lagere prijs of ophouden met de suikerproductie? Het is een uitzichtloze situatie voor vele kleine boeren in Noord en Zuid, en tegelijk een uitdaging voor de grote plantages en suikerbedrijven die Europa van suiker willen voorzien. Want het gat dat Europa op de suikermarkt achterlaat door er niet langer suiker te dumpen, zal moeiteloos worden opgevuld door vooral Braziliaanse plantages.

Grote winnaar van de Europese suikerhervorming is de suikerverwerkende industrie, zeg maar de multinationale concerns van voedingsproducten. De suiker die zij in hun producten verwerken, is een stuk goedkoper geworden.

In een persbericht van een tijdje terug zeg Tate & Lyle

“Now, every time you buy a pack of Tate & Lyle Fairtrade cane sugar farming communities will benefit.”

Luie journalisten pakken klakkeloos persberichten over en stellen zich geen vragen. Zoöok weer deze week met het media-offensief van Max Havelaar bij ons.

De verkoop van Max Havelaar-gelabelde producten stijgt fenomenaal. Bekijk de hierboven nogmaals de groeicijfers van fairtradesuiker: + 362 percent. De pers stelt dit vast, juicht bescheiden mee en gaat over tot de orde van de dag.

stront aan de knikker…

 

… of boter aan het hoofd, zo u wil. Oxfam speelt/de ook een bijzonder dubbelzinnige rol in de suikerdiscussie.
Lees: MO* debat over duurzame landbouw – Universiteit Hasselt d.d. 19 april 2007

Advertenties

7 gedachtes over “+ 362%: verkoop fairtradesuiker boomt, maar kleine suikerproducent verarmt

  1. Pingback: Kraft Foods, Cadbury en de machtsstrijd van (of is het ‘om’?) de keurmerken « recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: “Belgische Fair-trademelk bij Delhaize” – Stelen is niet fair, zaken verzwijgen is ook niet schoon « een zoektocht naar hoe we Fairtrade beter vermarkt kunnen krijgen

  3. Pingback: Max Havelaar-slavensuiker? mass balance-principe lijkt dekmantel voor plunder-by-trade | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  4. Pingback: Max Havelaar België start naamsverandering naar Fairtrade Belgium onder slecht gesternte | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  5. Pingback: keurmerken: de nieuwerwetse douanewachters – prijsdaling rietsuiker goed voor Mars & Havelaar | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  6. Pingback: Münchhausen-fairtradeballon loopt leeg voor rietsuikerboeren Fiji en Belize | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  7. Pingback: Fairtrade ten grave gedragen – fusie met Mondelēz en minimumprijzen op de schop | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nr 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s