klassieker uit de boekenrek van een fairtrader: “De geheimen van Chiquita onthuld”

UPDATE: Chiquita opnieuw voor rechter wegens financiële steun aan terreurorganisaties in Colombia

“De geheimen van Chiquita onthuld” is een onluisterend boek. Oorspronkelijk uitgegeven in 1999, maar vandaag nog steeds uit lenen in de Wereldwinkel van Hasselt.

cover van het boek 'de geheimen van chiquita onthuld'

leest als een thriller, waarna je nooit nog een chiquita lust

In mei 1998 pakte de Amerikaanse krant The Cincinnati Enquirer uit met een spectaculair dossier over de wanpraktijken van Chiquita, toen ’s werelds grootste bananenmultinational.

Twee maanden later trok de krant de beschuldigingen in. “We hebben onze informatie deels gebaseerd op gestolen materiaal, dus zijn de conclusies onwaar”, stelde de krant.

Ondanks voorbehoud van de originele uitgever, waagde Oxfam-Wereldwinkels zich aan een vertaling en een bewerking van dit controversiële dossier. Op vraag van haar bananenpartners in het zuiden én omdat het dossier van The Cincinnati Enquirer óól en vooral gebaseerd was op grondig en uitgebreid veldonderzoek.

In “De geheimen van Chiquita onthuld” getuigden tientallen arbeid(st)ers, vakbondsmensen, omwonenden van bananenplantages, (ex-)Chiquitawerknemers, wetenschappers en deskundigen.

Over bananen kweken in onmenselijke werkomstandigheden. Over vergiftiging van het leefmilieu. Over schendingen van vakbondsrechten. Over terreur en moord. Over belastingontduiking en politieke manipulatie.

LEES MEER over de bananenindustrie:

The Banana Trade War
THE BANANA INDUSTRY AND ITS PROBLEMS FAQ (COHEN MIX)

Advertenties

3 gedachtes over “klassieker uit de boekenrek van een fairtrader: “De geheimen van Chiquita onthuld”

  1. Pingback: Britse harddiscounters voeren bananenoorlog en verklaren ondertussen de oorlog aan fair trade « recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: Topstory: Britse harddiscounters verklaren elkaar én fair trade de (bananen)oorlog – meest gelezen artikel van de afgelopen week – volg de links « recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  3. Pingback: 40 jaar Oxfam-Wereldwinkels: waar ze het verschil maakten – het einde van Chiquita als slavendrijver « recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s