2 december 2009 : XIOS Hogeschool Limburg eerste fairtradehogeschool van Vlaanderen !

HASSELT – De Xios Hogeschool Limburg heeft woensdag 2 december 2009 het label ‘Deze school is verkocht’ ontvangen uit handen van Hasseltse burgemeester Hilde Claes. Daarmee is Xios de eerste fairtradehogeschool in Vlaanderen.

XIOS Hogeschool verkocht voor eerlijke handel!

De uitreiking van het label ‘Deze school is verkocht’ gebeurde op een themadag rond wereldburgerschap. Onder de naam ‘broodje wereldburger’ wil Xios eigen studenten, leerkrachten, directies en coördinatoren warm maken voor het wereldburgerschap. De fairtradecampagne is een initiatief van 11.11.11, Max Havelaar, Oxfam Wereldwinkels en Vredeseilanden.

Eerlijke handel

Tijdens de themadag organiseerde de Xios lezingen, een tentoonstelling, een infomarkt en talrijke workshops. “We leggen de klemtoon breder dan eerlijke handel en willen onze studenten lerarenopleiding opleiden tot betrokken leerkrachten”, zegt coördinator van de mentorendag Arjan Goemans. De Xios voldoet dus aan de criteria om het label ‘Deze school is verkocht’ te behalen. “Je bent verkocht als je er achter staat dat alle boeren in de wereld een menswaardig inkomen krijgen, dit via eerlijke handel en duurzame landbouw”, zegt Gwen Segers, regiocoördinator van Oxfam. “Dit toon je door producten van eerlijke handel en duurzame landbouw te kopen en hier ook over te communiceren.”

Stage

“In het afgelopen jaar zijn er binnen onze hogeschool verschillende activiteiten rond eerlijke handel geweest. Zo hebben studenten fairtradeproducten verkocht en kunnen toekomstige leerkrachten vanaf dit academiejaar als alternatieve stage meedraaien in een wereldwinkel”, zegt algemeen directeur van de Xios Dirk Franco. “Daarnaast zijn fairtradeproducten ook opgenomen in ons studentenrestaurant.”

Burgemeester Hilde Claes is trots dat de eerste fairtradehogeschool in Hasselt ligt. “Hasselt is al een aantal jaar fairtradegemeente en hecht dan ook veel belang aan eerlijke handel. De aandacht voor het thema kan volgens mij niet groot genoeg zijn en het doet me plezier dat de hogeschool dit bij haar studenten wil promoten.”

bron: LIMBURG ACTUEEL

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s