Fairtraderecepten van Jelle Bertels

* = producten uit de Wereldwinkel

Gevulde dadels met geitenkaas

een pakje dadels
Ingrediënten:
20 stuks gedroogde dadels*
100 gr verse geitenkaas van René Schiffeleers
10 gr acadamia noten*
10 gr cashewnoten*
10 gr amandelnoten*
Scheutje arganolie
Scheutje volle melk (liefst van Belgische afkomst, of lokale boer)
Snufje zwarte peper*
Snufje zout*

Bewerking:
Ontpit de dadels
Hak de noten
Meng de noten met de kaas en verdun met de volle melk tot een zachte pasta. Breng op smaak met de arganolie en peper en zout.

Opgelet: Arganolie is een zeer aromatische olie, voeg beetje bij beetje toe naargelang de smaak.

Toastjes met rilletes van bio-forel

een blikje forel
Ingrediënten:
1 blikje bio-forel*
1 stuk kleine sjallot (de Wroeter)
½ stuk paprika
½ stuk sap van citroen (de Wroeter)
Peterselie
Bieslook
Snufje zwarte peper*
Snufje zout*
Snufje geplette koriander zaadjes
Lepel verse mayonaise
1 stuk speltbrood (de Wroeter)

Afwerking: appelsien zestes (gekonfijte appelsienschil van bio afkomst) en avruga-eitjes of andere viseitjes

Bewerking:
Snij de sjalot en kruiden zeer fijn
Snij de paprika in mini-blokjes (Brunoise)
Plet de forel samen met alle ingrediënten tot een smeuïge massa
Breng op smaak met peper, zout, koriander en citroensap

Toast sneetjes brood in een oven van 220 °C tot ze krokant zijn (ongeveer 5 min.)
Snij in vierkantjes (vier stukjes per snede)
Opmerking: de verse kruiden kunnen aangepast worden aan het marktaanbod en smaak.

Quinoa salade met palmharten en verse mango

een bokaal palmharten
Ingrediënten:
een pak quinoa
500 gr Quinoa*
1 stuk mango
50 gr mangopuree
1 bokaal palmharten*
2 stuk kleine sjalot
1 stuk citroen (de Wroeter)
Verse koriander
Koriander zaadjes (geplet of gemalen)
Bladpeterselie
50 gr macadamia noten*
50 gr cashewnoten*
Snufje peper*
Snufje zout*
Verse mayonaise

Bewerking:
Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking
Snij de mango en palmharten in blokjes (brunoise)
Hak de sjalot en verse kruiden fijn
Hak de noten fijn
Meng de sjalot, noten, verse kruiden, mango, palmharten en koude quinoa
Voeg mayonaise en mangopuree toe tot een mooie binding is bekomen
Smaak af met koriander, peper, zout en citroensap

Taboulé van maftoul (couscous)

een fles palestijnse olijfolie
Ingrediënten:
een pak palestijnse couscous
500 gr maftoul*
1 stuk wortel (de Wroeter)
1 stuk rode paprika (de Wroeter)
½ stuk komkommer
1 stuk sjalot
½ bot verse munt
50 gr geweekte rozijnen*
Verse bladpeterselie
Bieslook
Olijfolie*
Peper*
Zout*
Kurkuma
curry*
1 stuk citroen

Bewerking:
Kook de maftoul zoals aangegeven op de verpakking, laat afkoelen
Snij de paprika, komkommer, sjalot en wortel zeer fijn (brunoise)
Snij de munt, bladpeterselie en bieslook zeer fijn
Meng de bovenstaande ingrediënten onder elkaar, voeg de rozijnen toe
smaak af met citroensap, olijfolie, peper, zout, kurkuma en kerrie tot de gewenste smaak is bekomen.

Spaghetti van wintergroenten van eerlijke afkomst (de Wroeter)

een fles palestijnse olijfolie
Ingrediënten:
1 stuk kleine boterraap
1 stuk prei
1 stuk pastinaak
1 stuk koolrabi
2 stuk wortel
100 gr sojascheuten
1 teentje look
Bladpeterselie
Verse koriander
Witte balsamico-azijn
Olijfolie*
Snufje peper
Snufje zout
Scheutje sojasaus
50 gr noten of gegrilde pijnboompitten

Bewerking:
Snij alle groenten in fijne sliertjes met behulp van een mandoline
Snij de prei fijn
Bak alle groenten apart en al roerend kort aan in de olijfolie, kruid met peper en zout
Wanneer ze beetgaar zijn, blus met balsamico-azijn
Bak de sojascheuten droog en blus met sojasaus
Meng alle groenten en laat afkoelen.
Snij de kruiden fijn en meng ze eronder
Kruid verder af met peper en zout en balsamico-azijn,
Bestrooi met de gehakte noten of pijnboompitten

Pompoen kokos-curry soep

een zakje zwarte peper
Ingrediënten:
1 stuk pompoen (de Wroeter)
1 stuk ajuin (de Wroeter)
1 stuk wortel (de Wroeter)
100 gr gemalen kokos
250 gr kokosmelk*
1 stuk bouillonblokje (smaak naar keuze)
1 tl rode curry
Olijfolie*
Peper*
Zout*

Bewerking:
Snij alle groenten fijn
Stoof de ajuin aan in de olie
Voeg de rest van de groenten, gemalen kokos toe en stoof even aan
Bevochtig met de kokosmelk en vul verder aan met water tot de groenten 2cm onderstaan
Voeg de curry en bouillonblokje toe
Breng aan de kook en laat ongeveer 20min sudderen tot de groenten gaar zijn
Mix en breng op smaak met peper en zout, eventueel een beetje extra-vierge olijfolie toevoegen
Naar keuze doorzeven

Opmerking: je kan ook een banaan* toevoegen aan deze soep voor een nog exotischer tintje

Alle ingrediënten met een * zijn te bekomen in de wereldwinkels

Voor de groenten raad ik echt aan deze te kopen bij de Wroeter voor een vollere smaak (dinsdag en vrijdag op de markt in Hasselt)
Kies voor citrusvruchten van biologische oorsprong daar deze een veel fruitigere smaak hebben als hun bespoten broertjes (ook verkrijgbaar bij de Wroeter)
En als je dan toch op de markt aan het kuieren bent, stop even aan de kraam van de geitenboerderij Schiffeleers, deze geitenkaasjes hebben veel meer smaak dan bv: Chavroux of andere.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s