zien, oordelen, beslissen en handelen (ZIBH): vier soorten mensen, vier soorten beschavingen – waarvoor kiezen wij in de BeNeLuxe?

Ik post deze tekst van Herman Lodewyckx uit Stevoort, om te vermijden dat hij binnenkort van het net zou wegvallen. Herman schreef deze tekst op de blog van het ingedommelde Limburgs Sociaal Forum.

Waarom is deze tekst zo belangrijk? Het is een korte, maar buitengewone want intelligente samenvatting van de politieke situatie van vandaag, welke onherroepelijk leidt tot de vraag van deze eeuw:

Zetten we een stap terug en kiezen we voor de dictatuur?

of kiezen we definitief voor politieke beschaving?

 

Het LSF, derde beschaving in een reeks van vier.

Gepost door HERMAN op 29 mei 2007 op blogs.lsf.be

Telkens wanneer mensen op bevlogen wijze wending geven aan deze kosmos gebeurt dat in vier stappen: zien, oordelen, beslissen en handelen.

Afhankelijk van de wijze waarop mensen bij elk van deze vier stappen betrokken zijn kunnen wij vier soorten beschavingen en vier soorten mensen onderscheiden.

1 – Een eerste soort is de slaaf. Die handelt alleen maar. Zien, oordelen en beslissen laat hij over aan anderen.

2 – Een tweede soort is de massamens. Die is er veel beter aan toe dan de slaaf, want hij krijgt aandacht, wordt gezien, hoort reeds thuis in een visie. Hij krijgt rechten. Er wordt voor hem gezorgd. Maar hij moet gehoorzamen, wordt (vaak) dictatoriaal geleid. Oordelen en beslissen laat hij over aan anderen.

3 – Anders vergaat het de derde soort, de meute of de inspraakmens. Die oordeelt mee, praat mee over alles. Vele inspraakmensen samen vormen lobby’s en drukkingsgroepen. Deze neigen ernaar een onoverzichtelijke meute te vormen wier eisen stilaan onbetaalbaar worden. Het tekort van de inspraakmens is namelijk dat hij geen verantwoordelijkheid draagt voor wat hij vraagt. Want ook hij laat beslissen, en dus verantwoordelijkheid over aan anderen.

4 – Een vierde soort mens is de menigte. Menigte betekent niet alleen mee zien, oordelen en handelen, maar ook volwaardig mee beslissen, gezamenlijk en gelijkwaardig. Menigte is erkennen dat niemand baas is over anderen. Menigte betekent regels en wetten vervangen door gezamenlijk en gelijkwaardig overeenkomen, zich niet laten organiseren of opdelen in partijen, geen meerderheden erkennen, maar altijd en overal onderling en gelijkwaardig opdrachten en resultaten afspreken, aan elkaar opleveren en wederzijds tegenover elkaar verantwoorden. En nog zoveel meer.

In het licht van deze opdeling hoort het LSF bij de derde beschaving. De derde beschaving houdt rekening met het oordeel van haar burgers, laat hen meespreken (schrijven, overleggen, betogen, actie voeren, overtuigen), maar betekent ook onmacht, laat hen niet mee beslissen. Dit laatste blijft voorrecht van politieke meerderheden, financiële groepen en welstellende enkelingen. Waardoor samenleven nog steeds van bovenaf geregeld moet worden, via controle, regels en wetten. En niet van via gezamenlijk en gelijkwaardig tot stand gekomen overeenkomsten.

De derde beschaving heeft zijn beste tijd gehad en wordt stilaan frustrerend. De onbegrensde mogelijkheid tot vragen en eisen, zonder in te staan voor de kosten hiervan, maakt het model kwetsbaar, tijdrovend en omslachtig. De houdbaarheidsdatum ervan nadert. Eenmaal die wordt overschreden, rest alleen nog maar een terugkeer naar massa, de tweede vorm van beschaving. Of kiezen voor de vierde beschaving, menigte. En voor een andere toekomst van het LSF? – Wat houdt ons tegen?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s