fairtradepioniers K.O. – overheden zetten fairtraders van het eerste uur het mes op de keel.

Wat je niet langs de stembus opgelegd krijgt aan het volk, dwing je af door het middenveld K.O. te slaan.

Fair trade heeft de wind in de zeilen. Ook beleidsmakers erkennen dit. Ze reageren er echter dubbel op.

Enerzijds schieten FairTradeGemeenten (FTG) als paddestoelen uit de grond. Een erkenning als FTG bekom je lokaal enkel wanneer ook het bestuur zich ten volle achter de fairtrade-idee schaart.

Op provinciaal, nationaal en europees niveau drinken administraties zo veelal fairtradekoffie. Deze overheden ondersteunen ook allerhande fairtrade-initiatieven.

– Europa subsidieert FairTradeGemeenten, bijv;
– De belgische overheid coördineert de Week van de Fair Trade in oktober; Haar Technische Coöperatie (BTC) specialiseert zich in duurzame en eerlijke handel;
– Provinciebesturen dingen mee naar de titel van FairTradeProvincie; enzovoort…

Op deze manier krijgen ze het publiekelijk aan de stok met monopolist Douwe Egberts. Mooi zo, zou je dan denken.

Uitputtingsslag drijft fairtradepioniers in de netten

Echter, ondertussen – verstoken voor het publiek – drijft diezelfde overheid de fairtradepioniers in de hoek. Met in papierslagen en nieuwe reglementering verpakte dubbelzinnigheid matten ze de secretariaten af.

Eind maart hakte de Nederlandse overheid flink in de subsidies van deze organisaties: zowel de Wereldwinkels als Solidaridad worden zelfs uit het register geschrapt.
lees: Snoei in subsidies aan Ontwikkelingshulporganisaties.

De Nederlandse overheid wil dat er allianties tussen de ontwikkelingsorganisaties tot stand komen. Zodat er samengewerkt wordt en hulp efficiënter kan ingezet worden. Zegt ze. Maar de VVD wil ontwikkelingssamenwerking helemaal afbouwen. In die context dient men de overheidsstrategie te verstaan. Niet anders.

Wie geeft er om de Oxfam-Wereldwinkels?

Ook in België beleven de Wereldwinkels financieel kwade dagen en werden de begrotingen afgelopen jaren met verlies afgesloten. Steeds meer werkvolume (door het groeiende succes) komt ondertussen op steeds minder schouders terecht.
De loonkosten zijn nog moeilijk te dragen. De subsidies om vrijwilligers met een professioneel kader te ondersteunen, vervluchtigen door steeds dwingendere overheidsregulering en -bemoeienis.

De Vlaamse Wereldwinkels pionieren met hun eigen bedrijf ‘Oxfam Fairtrade’. Het is een lastige oefening gebleken. De krenten worden steevast door derden uit de rijstpap weggegeten. Het bedrijf is armlastig en wordt te pas en te onpas aangevallen door drukkingsgroepen als UNIZO en VOKA.

Binnen dit precair financieel plaatje is het erg moeilijk werken.

Zou het de overheden echt gemeend zijn met hun retoriek over een nieuwe, duurzame economie, dan zou ze ten volle inzetten op deze fairtradebeweging, maar helaas…

Waarom deze huichelachtige houding vanuit de overheid?

Wie dacht dat we de dagen van ultra-liberalisering achter ons hadden, vergist zich. Het antwoord op wat er mis loopt in de wereldeconomie, wordt niet gezocht bij de graaiers en onverantwoordelijken.
Neen, het antwoord wordt gezocht in het definitief de mond snoeren van de anders-globalisten. Zij die dromen van een andere wereld. En de bewijzen aanbrengen dat het anders kàn.

Het volk verliest haar geloof in de politieke klasse. Kijk maar naar de bedroevende opkomst bij de laatste verkiezingen in Nederland en Italië.

De politiek stapt immers af van het geloof in een maakbare samenleving. De media treden haar hier graag in bij. Het volk gelooft in grote mate echter wel nog in die maakbare samenleving. Getuige het lokale succes van initiatieven en samenwerkingsverbanden vanuit de fairtradepioniers.

Uiteindelijk geldt overheidsregel nummer één ook voor de fairtraders: Wat je als politici niet langs de stembus opgelegd krijgt aan het volk, dwing je af door het volk stukje bij beetje van zichzelf te isoleren en in de armoede te drijven.

Oorlog maken, heet dat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s