Brave New World anno 2010 en journalistiek – een halve eeuw systematische olierampen onderbelicht laten, ruikt naar schuldig verzuim

Wie in de VS ‘oil spil’ intikt, krijgt een resem ‘gesponsorde links’ die doorverwijzen naar de nieuwssite van BP met commentaar op de ramp in de Golf van Mexico.

“We hebben zoektermen gekocht om het mensen gemakkelijker te maken om meer over ons werk in de Golf van Mexico te weten te komen en om links te bieden naar informatie over het indienen van claims, het rapporteren van olie op het strand en het aanmelden van vrijwilligers”,

verklaarde een woordvoerder van BP.

bron: http://www.dewereldmorgen.be/.

Crude, The Movie

Minstens even onsmakelijk dan de exploten van BP, is de hoge nieuwswaarde, die onze eigen media aan de ramp in de Golf van Mexico hechten, in vergelijking met de rampen die maatschappijen als SHELL in Nigeria of TEXACO in Ecuador of CHEVRON, ook in Ecuador uitbraken. (Chevron is een dochtermaatschappij van Texaco).


Nigeria’s agony dwarfs the Gulf oil spill. The US and Europe ignore it


Ecuador: A Rainforest Chernobyl

Productiehuis Woestijnvis ligt momenteel onder vuur omdat het het voorbije jaar onderzoeksresultaten de wereld heeft in gestuurd, die fake bleken te zijn.

De journalistieke wereld stelde er zich geen vragen bij en pakte groot uit met slimme artikels, opgetrokken rond bronnen, waarvan ze de herkomst weigerde te toetsen. “Give the fucking people what they want“, leek hun devies. Totdat het Belang van Limburg het ging uitpluizen en Woestijnvis ‘werd ontmaskerd’. Dat laatste neemt u ook best met een grote korrel zout, overigens.

Wellicht dat dit gebrek aan kritische geest en beroepsernst ook de enige echte uitleg is, waarom oliemaatschappijen in de Derde Wereld mogen uitspoken wat ze willen, maar niet voor ‘onze‘ kust.

Schuldig verzuim, of hoe heet dat?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s