hoe een klein land zich tot een economische dwerg maakt in één les: voor Jef Colruyt is fair trade niet belangrijk, voor Barry Callebaut wel

UPDATE vind en lees het artikel uit de Morgen HIER

In de Colruyt vind je nauwelijks fairtradeproducten. In de Morgen van 4 september krijgen we definitief antwoord op de vraag waarom: de nieuwe strijdmakker van Vredeseilanden, Jef van de Colruyt wordt er aan het woord gelaten:

vraag: Staat u achter de principes van fair trade?

antwoord:

“Neen. Voor mij is fair trade niet belangrijk. Die gasten van Fair Trade hebben de waarheid niet in pacht. Fair trade is maar een label als een ander, zoals dat van Rainforest of Utz Kapeh.

Maar labeling is wel belangrijk. Labels screenen de keten van begin tot einde. De consument vraagt dat, dus doet Colruyt dat. Het probleem met fair trade is dat je aan de boer meer moet betalen dan de marktprijs. Maar wat doe je dan als er te veel wordt geproduceerd? Fair Trade heeft daar geen antwoord op. Het label spoort de boer dan op geen enkele manier aan om op een andere teelt over te stappen. Wel, Colruyt heeft geen zin om te betalen voor bezigheidstherapie. Laat de marktprijzen toch spelen. Gelukkig hebben we bij Fair Trade een korting bedongen, die we in onze Collibri Foundation steken.”

download het volledige artikel: Vredeseilanden-Colruyt in Benin

Ik weet het, in de oren van veel Vlamingen en Nederlanders klinken de woorden van de Jef heel acceptabel. Maar ja, de lage landen worden nog nauwelijks bestuurd en onze ondernemingen lijken wereldvreemder met de dag.

De voorbije veertig jaar is de Belgische industrie in een recordtempo achteruit gegaan.

Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Econopolis van Geert Noels.

Het is echt in die geest dat je de woorden van Jef Colruyt moet proberen te lezen.

Kijk wat vandaag, vrijdag 10 september 2010, in de De Morgen staat. Ik citeer uit een artikel over cacao en het duurzame, eerlijkere pad dat Barry Callebaut inslaat:

“Het bedrijf stapt in zee met 47 lokale coöperatieven, waarbij 42.000 cacaoboeren zijn aangesloten. De boeren kregen opleiding over hoe ze hun productie konden verhogen en hoe ze de kwaliteit van hun bonen konden verbeteren. Om de boeren aan te moedigen, betaalt Barry Callebaut hun oogst vooraf en geeft het hen een extra premie.”

Ik weet dat het velen pijn doet, maar de principes van de fair trade worden gemeengoed. Wie niet volgt, valt uit de boot. Jef Colruyt zijn verhaal zal ook ooit doorprikt worden. Het vergt gewoon één moedige onderzoeksjournalist.

de dubbele moraal van westers zakendoen

Je kan niet én anti-communist zijn én willen profiteren van de onstuitbare groei van China. Toch denken vele ondernemers hier te lande dat dat wel kan. Maar hoorden ze al van deze Chinese spreuk?:

“Europeanen kunnen hard werken. Chinezen kunnen hard denken.”

Wil de europese economie een speler van wereldformaat blijven, dan zal het volop moeten inzetten op maatschappelijk verantwoord ondernemen en dus fair trade. Helaas hebben zelfs toonaagevende ondernemers bij ons dat nog steeds niet begrepen.

Zegt dat iets over wie ze als ondernemer zijn? Of iets over hoe ze als mens zijn?

voor de volledigheid…

klik op afbeelding voor grotere weergave - artikel uit de Morgen, deel 1

klik op afbeelding voor grotere weergave - artikel uit de Morgen, deel 2

klik op afbeelding voor grotere weergave - uit de reclamebrochure van Colruyt, deel 1

klik op afbeelding voor grotere weergave - uit de reclamebrochure van Colruyt, deel 2

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s