Twee artikels uit De Morgen n.a.v. de WEEK VAN DE FAIR TRADE 2010 – “Wil de echte fairtrade nu opstaan?” en “De chocolade blijft bitter”.

Eerder publiceerden we hier The New Trade Order: Kraft Foods, Cadbury, Douwe Egberts en de machtsstrijd van (of is het ‘om’?) de fairtrade- en andere keurmerken.

Twee pdf’s de moeite van het lezen waard, welke verschenen tijdens de WEEK VAN DE FAIR TRADE 2010 in De Morgen en die deze evolutie verder schetsen. Opvallend is vooral de ongezouten mening van Olivier De Schutter, VN-rapporteur voor het recht op voedsel. Hij vindt dat andere labels dan Max Havelaar de consument bedotten…

[ 1 ] Wil de echte fairtrade nu opstaan?

Download de PDF: Overvloed aan keurmerken brengt ethisch gemotiveerde consument danig in verwarring.

Lily Deforce, directeur Max Havelaar België:

“Fairtrade is vandaag nog steeds het enige systeem dat de boer prijsgaranties biedt in ruil voor een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde productie. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast voor de bedrijven. Als alle labels over dezelfde kam worden geschoren en consumenten het steeds moeilijker krijgen om het verschil tussen de labels te zien, dan bestaat het gevaar dat het goedkoopste systeem de bovenhand haalt.”

Volgens Max Havelaar dreigen de boeren in het Zuiden de dupe te worden. Vandaag zijn er 1,2 miljoen boeren die werken voor Fairtrade. Maar zij komen steeds meer onder druk te staan om onder de voorwaarden van Rainforest Alliance of UTZ te werken in plaats van Fairtrade.

“Dat is een enorme bedreiging voor hen. Voor de boeren in het zuiden is het loslaten van Fairtrade een stap achteruit”

Interessante mening van Olivier De Schutter hierover:

Olivier De Schutter, VN-rapporteur voor het recht op voedsel, treedt dat standpunt volledig bij en gaat nog een stap verder.

“We zien dat almaar meer distributeurs voor labels kiezen die minder streng en goedkoper zijn dan fairtrade. Op die manier proberen ze ethische consumenten aan te trekken. Maar een label als Rainforest Alliance is helemaal niet hetzelfde als fairtrade. Op die manier spelen de distributeurs vals en bedotten ze de consument, want die begrijpt er niks meer van en denkt dat hij fairtrade koopt.”

[ 2 ] De chocolade blijft bitter

Download de PDF: Nieuw rapport geeft aan dat kinderarbeid in cacaoteelt in Ivoorkust en Ghana toeneemt.

“Bijna tien jaar nadat de chocoladeproducenten en de cacaofederatie afspraken dat ze zouden werken aan een product dat van kinderarbeid gevrijwaard was, blijkt er al te weinig vooruitgang te zijn geboekt. De chocolade is bitter gebleven: er zijn nu zelfs meer kinderen die in Ivoorkust en Ghana in de cacaosector werken.”

Barry Callebaut

We nemen echter ook nota van een bemoedigend citaat uit De Morgen van vrijdag 10 september 2010:

“Het bedrijf stapt in zee met 47 lokale coöperatieven, waarbij 42.000 cacaoboeren zijn aangesloten. De boeren kregen opleiding over hoe ze hun productie konden verhogen en hoe ze de kwaliteit van hun bonen konden verbeteren. Om de boeren aan te moedigen, betaalt Barry Callebaut hun oogst vooraf en geeft het hen een extra premie.”

uit: Nijpend tekort aan cacao dreigt.

Dit zijn niet meer of minder de belangrijkste principes van de fair trade!

Toch diende Callebaut klacht in bij Max Havelaar tegen de Oxfam-Wereldwinkels omwille van deze radiospot:

Radiospot Wereldwinkeldag 9 oktober 2010 van Oxfam-Wereldwinkels

Klik op de prent voor duidelijk leesbare weergave.

Advertenties

Een gedachte over “Twee artikels uit De Morgen n.a.v. de WEEK VAN DE FAIR TRADE 2010 – “Wil de echte fairtrade nu opstaan?” en “De chocolade blijft bitter”.

  1. Pingback: Over fair trade en duurzaamheid – twee verschillende meningen « een zoektocht naar hoe we fairtrade transparant krijgen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s