Financial Times tackelt kritiek op fair trade: “Er werden geen markten geschaad bij het maken van deze koffie.” en “Bokes met choco smeren helpt!”

Eerder beschreef ik in “The New Trade Order: Kraft Foods, Cadbury, Douwe Egberts en de machtsstrijd van (of is het ‘om’?) de fairtrade- en andere keurmerken” hoe bepaalde economische krachten zenuwachtig worden en de schrik op de benen slaat als het over het groeiend bewustzijn gaat inzake fair trade.

Michael Skapinker zei het onlangs zo in de Financial Times:

For a movement whose products have such a small market share, Fairtrade attracts more than its fair share of critics.

Lees No markets were hurt in making this coffee.

Hij doelde hiermee op het laatste ‘rapport’ van Londonse “Institute of Economic Affairs”, dat begin november 2010 werd gepubliceerd: “Fair Trade Without The Froth“.

Ik ga hier niet teveel commentaar op geven. Maar waar ik me wel vragen bij stel is het artikeltje dat hierover verscheen in de Morgen. Ik plaats het onderaan dit artikel.

De titel boven het artikel: “Brits rapport vernietigend voor Max Havelaar”. Ieder zijn manier van interpreteren, natuurlijk. Maar waar ik dus mijn vragen bij heb is, hoe het komt dat de Morgen dergelijk artikel post terwijl The Financial Times schrijft:

[…] other criticism is that free trade and the opening of markets has lifted many more millions out of poverty than Fairtrade ever could. That is true. He adds that Fairtrade is not a strategy for development worldwide. Given its small size, that is probably true too. But so what? Fairtrade gives its beneficiaries more of a lift than free trade does on its own. And it doesn’t appear to do any harm. There are more important things to focus on […]

En The Guardian zich hardop afvraagt:

The Institute of Economic Affairs has attacked the fair trade movement, denouncing it as ‘froth’. But what’s so wrong about tackling global trade inequities from the bottom up?

Lees A question for the fair trade critics: How much is human dignity worth?

Vooral vreemd hierbij is dat de Morgen in oktober, tijdens de WEEK VAN DE FAIR TRADE 2010, nog uitpakte met twee, goeie paginavullende artikels over de verworvenheden van de eerlijke handel (“Wil de echte fairtrade nu opstaan?” en “De chocolade blijft bitter”).

Bokes met choco smeren helpt!

Maar prachtig nieuws om af te sluiten: Barry Callebaut gaat Fairtrade‏ !

Chocoladereus Barry Callebaut verwerkt al zeventien jaar Fairtrade chocolade in zijn industriële divisie. Het bedrijf levert die aan onder meer Oxfam Fairtrade, Belvas en Verkade. Vanaf begin 2011 biedt Barry Callebaut een nieuwe reeks Fairtrade gecertificeerde chocoladeproducten aan, onder het merk Callebaut. Het gaat om vier chocoladesoorten die chocolatiers, (banket)bakkers en restaurants kunnen gebruiken als basis voor hun creaties. Zij hebben binnenkort de keuze tussen hun klassieke chocolade en een Fairtrade versie.

Hierover volgende week meer!

KLIK OP HET ARTIKEL VOOR EEN BETER LEESBARE WEERGAVE

3 gedachtes over “Financial Times tackelt kritiek op fair trade: “Er werden geen markten geschaad bij het maken van deze koffie.” en “Bokes met choco smeren helpt!”

  1. Pingback: kritiek zwelt aan in aanloop van de Week van de Fair Trade: “het gaat fout met Max Havelaar” « recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: fair trade staat voor de keuze: anders-globalisme of anders-monopolisme « recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  3. Pingback: overheid Verenigde Staten moeit zich met ruzie tussen Fairtrade International en Bloomberg: « recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s