het einde van de geschiedenis of gewoon het einde van plunder-by-trade?

update: in 2002 gingen 600.000 koffieboerenbanen verloren in Centraal-Amerika

De Belgische economie heeft geen grondstoffen om op te delven en te verhandelen. De enige grondstoffen die we rijk zijn, bevinden zich op anderhalve tot twee meter boven de grond: de hersenen van wie hier woont.

Dat schrijft Bart Haeck in de Tijd vandaag. En hij vult aan…

Om die reden is het zorgwekkend te zien hoe na de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Belgische ontslagnemende premier Yves Leterme nu ook de Britse premier David Cameron vaststelt dat de multiculturele samenleving is mislukt. Om die reden is het even zorgwekkend dat na de Nederlandse minister van Onderwijs ook de Vlaamse onderwijstop – Pascal Smet, Mieke Van Hecke en Raymonda Verdijck – collectief moet toegeven dat de strijd tegen de zwarte scholen is mislukt in de grote steden.

Allemaal waar natuurlijk. Maar Europa is een continent dat gebouwd is op verspilling van grondstoffen. Vooral ook andermans grondstoffen. Na 500 jaar plunder-by-trade zit oneerlijke handel wellicht stilaan verankerd in de genen.

Nu is er de laatste dagen nogal wat te doen over de stijgende koffieprijzen, want stijgende grondstoffenprijzen. But, what is all the fuzz about? Een voorbeeldje:

van Douwe Egberts en de dubbele westerse moraal

De consument betaalde sinds de aanschaf van zijn Senseo (2002) zonder gemor van dag op dag 2,5 keer zoveel voor haar Douwe Egberts-koffie als voordien. Hasselaar Stefaan Durwael telde als toenmalig directeur van Fair Trade Original in april 2002 uit:

Een tas gewone Douwe Egberts-koffie kost 0,05 euro aan koffieingrediënten. Met het nieuwe D.E.-procédé Senseo kost een kop koffie 0,12 euro, dus 2,5 keer zo veel of 0,07 euro méér.

Als D.E. 0,01 euro meer zou uittrekken, voor de grondstof koffie zouden alle koffieboeren die aan hen leveren, hun inkomen verdrievoudigen!!!

Natuurlijk, noch Douwe Egberts, noch de consument gaven thuis. De Wereldwinkels betaalden in die tijd 126 dollarcent per pond koffie, de wereldmarktprijs bedroeg toen 42 dollarcent. KASSA KASSA voor Douwe Egberts. De rijke westerse consument lag er verder niet van wakker. ( lees hierover: hoe het zuiden jaar na jaar armer wordt )

Maar, tijden veranderen: Sara Lee Profit Declines as Ingredient Costs Advance.
En Douwe Egberts startte januari 2011 met het leveren van Fairtrade gecertificeerde koffie en thee voor de zakelijke markt. De wet van de vrije markt!?
Doch ondertussen… Koffieoorlog: Douwe Egberts blijft fairtrade-principes aanvechten voor de rechtbank (april 2011).

DE DUBBELE WESTERSE MORAAL: besteel de armen in het zuiden door lage koffieprijzen en veins in het noorden ondertussen solidariteit met de minder begoeden

INTERNE MAIL OXFAM-WERELDWINKELS: Stefan Durwael van Fair Trade Original rekende in 2002 Douwe Egberts voor, hoe het af kon geraken van haar ziekelijke dubbele moraal

visionair Barry-Callebaut

Douwe Egberts is tegen minimumprijzen voor de boer. Het heeft het liefst geen economische spelregels te volgen, andere dan de wet van de sterkste. Alhoewel, dat zal veranderen met stijgende en blijvend hoge grondstoffenprijzen.

Recent maakte Barry-Callebaut bekend dat het haar reeds bestaande engagement inzake fair trade nog zal versterken. En let op: dit is géén greenwashing!

In 2003 vertelde Rudi Schwab van Barry-Callebaut over de liberalisering van de cacaosector in Ivoorkust:

‘Van de ene dag op de andere werden de subsidies voor meststoffen, en de omkadering en prijsregulering door de staat afgeschaft. Omdat dat moest van het IMF, dat de Ivoriaanse boer domweg vergeleek met de welopgeleide Amerikaanse boer. Door het wegvallen van die omkadering daalde de kwaliteit en hadden wij minder zekerheid dat we op tijd onze bestellingen kregen. Liberalisering was gewoon een slogan. Een markt werkt maar als er controles zijn, instellingen en regels. Wereldbank en IMF gedragen zich zeer dogmatisch en ideologisch. Als ze in Washington maar kunnen zeggen: er is geliberaliseerd.’

Geef toe, het zou uit de mond van een Wereldwinkelier kunnen opgetekend zijn.

KLIK OP AFBEELDING VOOR GOED LEESBARE WEERGAVE

Advertenties

Een gedachte over “het einde van de geschiedenis of gewoon het einde van plunder-by-trade?

  1. Pingback: historische verklaring uit Bern: “Samen sterk” verklaren Max Havelaar, Rainforest Alliance en Utz Certified – maar waakzaamheid geboden « recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s