wereld-poker-handel: in 2002 gingen 600.000 boerenbanen verloren door slechte koffieprijzen, in Centraal-Amerika alleen al

Een stukje geschiedenis. Zal het Zuiden weldra veel erbarmen hebben met ons, nu de kaarten stilaan anders komen te liggen op de pokertafel van de wereldhandel?

In september 2002 kopten de kranten dat alleen al in Centraal-Amerika 600.000 mensen hun inkomen kwijt waren door de toenmalige prijzencrisis in de koffie. Eén jaar na nine-eleven werden de koffieboeren geöfferd op het altaar van de wereldmarkt. Tien jaar later zijn de jongeren uit Griekenland, Spanje, e.a. aan de beurt.

KLIK VOOR GROTERE, BETER LEESBARE VERSIE

Gevolg was dat de koffieboeren revolteerden. Maar dat haalde uiteraard weinig tot geen nieuws in ons Europa. Met die miserie hadden we immers zelf erg veel te maken.

KLIK VOOR GROTERE, BETER LEESBARE VERSIE

Gevolg van dit alles is dat landen als Mexico en Guatemala nu in de greep zijn van verschikkelijk drugsgeweld. Wat moet een failliete boerenjongen als zijn gerevolteer niet wordt gehoord?

Alsof het nog niet genoeg is, blijkt uit recent onderzoek dat NAFTA + landbouwsubsidies in de VS, wat overblijft van de Mexicaanse landbouw helemaal aan het kapotmaken is.

Dat moet anders. Zo, bijvoorbeeld:

KLIK VOOR GROTERE, BETER LEESBARE VERSIE

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s