historische verklaring uit Bern: “Samen sterk” verklaren Max Havelaar, Rainforest Alliance en Utz Certified – maar waakzaamheid geboden

Gisteren gepost op Foodlog. Dit een historisch document en dito ontwikkeling binnen de voedingsindustrie. Hoera!

Ik prijs me gelukkig nu al twintig jaar actief te zijn in een beweging, waarbinnen ego’s en zucht naar erkenning en roem ver, ver weg zijn. Die beweging is de Vlaamse Oxfam-Wereldwinkels.

Ik copieer en plak dit effe recht vanuit Foodlog.nl:

Fairtrade International (FLO) is er trots op te kunnen vaststellen dat de Fairtrade missie grotendeels overeen stemt met die van het Netwerk Duurzame Landbouw (SAN), Rainforest Alliance en UTZ CERTIFIED. De drie organisaties lanceerden een gezamenlijke verklaring vandaag op de ISEAL Workshop in Bern, Zwitserland.

Er is een gezamelijke verklaring van de drie grote ethische handelslabels: Joint statement Bern.

Alles valt te herleiden naar twee slagzinnen: “Commercieel zijn we concurrenten maar ideëel sympathisanten.” en “Eénheid in verscheidenheid.”

Samen dekken de drie labels in 2015 liefst 75% van de koffiemarkt. Dat spraken ze samen al eerder af. Actievoeren aan bedrijfspoorten, petities en politici beïnvloeden. Het is allemaal niet langer nodig(!)(?)

Goed zo! Ik kan met pensioen. Neen, ik moét met pensioen. Want ik heb hier echt nog weinig aan toe te voegen. Als Wereldwinkelier. U als klant overigens ook niet. De labels en industrie beslissen voor u dat u voortaan enkel nog duurzaam drinkt (en weldra ook snoept). Goed, toch?

De Verklaring van Bern: Een gevaarlijk voorbeeld van soft law? Of net een goed voorbeeld van wat een goed werkende civil society (burgermaatschappij) kan betekenen?

En is het iets waar de nederboer ook wel pap van zou lusten?

Bio- en wereldboer Huib op Foodlog vindt alvast van wel:

Steven, dit bericht verdient natuurlijk veel meer aandacht. Hangt voor een belangrijk deel samen met de plaats waar het staat. “Geknipt” valt niet zo in het oog.
Goede vraag, die laatste zin. Maar die pap is inclusief krenten, dwz lusten en lasten.

volhouden is nu de boodschap voor de fairtradebeweging

Douwe Egberts daagde de FairTradeGemeenten en -provincies voor het gerecht. Dat was uitstekende publiciteit voor ons. Even leek het gezond verstand teruggekeerd. Douwe Egberts verkoopt nu zelfs fairtradekoffie.

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN GROTE, BETER LEESBARE VERSIE

Echter: Douwe Egberts blijft fairtrade aanvechten voor de rechtbank (april 2011).

We moeten dus niet naïef willen zijn. Nu dient de fairtradebeweging extra waakzaam te zijn om de mentaliteit van “everything counts in large amounts” weg te masseren.

Lees hier meer over de geschiedenis van gespannen relaties tussen Douwe Egberts en de fairtradebeweging.

nog es de verschillen tussen de labels op een rijtje

Een mooi overzicht van de belangrijkste ethische labels. Let ook op het volledig uitgeklede europese biolabel. Angstaanjagend leeg is dat geworden.

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN GROTE, PRINTKLARE VERSIE

Download de studie: www.befair.be/sites/default/files/all-files/brochure/BROCHURE01Conso_NL_Definitief.pdf

Je kan het als volgt samenvatten:

UTZ CERTIFIED staat voor kwaliteitscontrole en een productgerichte benadering van de koffieteelt.

RAINFOREST ALLIANCE heeft uitgebreide criteria inzake milieubescherming.

FAIRTRADE kiest voor een landbouw waarin producenten centraal staan.
FAIRTRADE onderscheidt zich verder door kleine landbouwers (financieel) te ondersteunen om een goede markttoegang te verkrijgen en hen toe te laten zich in een correct levensonderhoud te voorzien voor henzelf en hun omgeving.

meer duiding voor de zware amateurs…

De drie verschillende labels hebben elk een andere oorsprong wat leidt tot een erg verschillende benadering. FAIRTRADE is gericht op het versterken van de kleine landbouwer zodat hijzijn eigen toekomst en ontwikkeling in eigen handen kan nemen. RAINFOREST ALLIANCE is ontstaan uit een beschermingsreflex voor het (regen)woud en de biodiversiteit. UTZ CERTIFIED is ontstaan uit de bekommernis een kwaliteitsvol product te produceren op een duurzame manier.

Dit komt tot uiting in de lastenboeken. FAIRTRADE bekijkt alles vanuit het standpunt van de producent, RAINFOREST ALLIANCE bekijkt de relatie tussen producent en milieu terwijl UTZ CERTIFIED vooral aandacht heeft voor het eindproduct en de productieprocessen.

Het mag niet verbazen dat voor koffie UTZ CERTIFIED als enige criteria heeft de kwaliteit van het eindproduct. Net zoals het niet verrassend is dat RAINFOREST ALLIANCE het best scoort op milieu, gevolgd door FAIRTRADE terwijl UTZ CERTIFIED minder streng is op dit vlak.

Voor sociale criteria scoren alle labels sterk en er zijn weinig grote verschillen. In tegenstelling tot de andere labels vraagt FAIRTRADE de wettelijke regeling voor sociale zekerheid en pensioenen te volgen en zijn er criteria inzake ziekteverlof. UTZ CERTIFIED en Fairtrade hebben beiden geen regeling in verband met verlofdagen. Een belangrijk onderscheid is dat enkel RAINFOREST ALLIANCE een clausule heeft over de landrechten.

De grootste verschillen worden in de economische criteria vastgesteld. Hier scoort FAIRTRADE beduidend beter dan de overige labels. FAIRTRADE is het enige label dat een minimumprijs voorziet en erop gericht is de kosten van een duurzame productie volledig te dekken. Voorts is er op vraag van de producent de mogelijkheid tot prefinanciering van de verkoop tot 60% van de contractwaarde. Tenslotte is er ook nog een vastgelegde FAIRTRADEpremie waarmee producenten kunnen investeren in maatschappelijke projecten. Bij UTZ CERTIFIED kunnen boeren zelf een premie onderhandelen, maar hiervoor is geen minimum vastgelegd.

RAINFOREST ALLIANCE heeft geen premie noch een minimumprijs.
Daarnaast legt FAIRTRADE criteria op voor het oprichten en functioneren van coöperatieve boerenorganisaties.
Andere labels hebben hiervoor geen criteria.
Er moet worden opgemerkt dat RAINFOREST ALLIANCE het enige label is waarbij niet alle criteria verplichte zijn.
Om het label te verkrijgen is een totaalscore van 80% noodzakelijk op alle criteria. Voor de alle nietverplichte criteria moet een minimale score van 50% worden behaald.

Bij FAIRTRADE zijn alle criteria verplicht. Voor sommige criteria (voortgangscriteria) heeft de producent een vastgelegde periode om zich in orde te stellen met de criteria. UTZ CERTIFIED heeft naast verplichte criteria eveneens voortgangscriteria waaraan na 1 tot 4 jaar moet worden voldaan. Daarnaast zijn er bij UTZ CERTIFIED een reeks van optionele criteria (<15%).
FAIRTRADE is het enige label waarbij single ingrediënt consumentengoederen (waaronder koffie) 100% gecertificeerd moeten zijn om het label te mogen dragen. Bij UTZ CERTIFIED en RAINFOREST ALLIANCE is dit 90%. Bij de laatste mag men zelfs gaan naar slechts 30% gecertificeerde productie zolang het vermeld wordt op het etiket.

Deze verschillen in criteria hangen samen met verschillende doelgroepen. FAIRTRADE richt zich m.b.v. zijn sterke economische criteria in eerste instantie op kleine boeren. UTZ CERTIFIED is vooral gericht op plantages gezien zijn focus op productiefactoren.
RAINFOREST ALLIANCE gaat voor natuurbescherming en legt de nadruk op de oppervlakte die kan worden gecertificeerd zonder hierbij specifieke doelgroepen te benaderen.

Voor het opstellen van de lastenboeken, de traceerbaarheid van de producten, de aanvraagprocedure en de chain-of custody zijn er weinig verschillen tussen de labels. Alle systemen werken zoveel mogelijk volgens internationale standaarden.

Zowel bij FAIRTRADE als bij RAINFOREST ALLIANCE werd een onafhankelijke controle-organisatie afgesplitst uit de oorspronkelijke labelorganisatie. Dit heeft als gevolg dat aanvragers slechts één controle-organisatie kunnen aanschrijven. UTZ CERTIFIED werkt met meerdere onafhankelijke controle-organisaties die nooit verbonden zijn geweest met de oorspronkelijke labelorganisatie. Dit garandeert een grotere onafhankelijkheid van de controle-organisatie(s). Alle controle-organisaties van UTZ CERTIFIED en FAIRTRADE (maar niet alle controleorganisaties van RAINFOREST ALLIANCE) zijn ISO65 gecertificeerd. ISO65 staat garant voor een onafhankelijke en kwaliteitsvolle controle van het lastenboek. De werking van de controle-organisaties viel buiten de scope van dit onderzoek.

Wat leidt tot de conclusie dat de drie meest gekende labels inzake duurzame koffie op papier voldoen aan de strengste normen inzake controle, traceerbaarheid en transparantie. Hoewel alle labels strikte normen hebben inzake arbeidsomstandigheden zijn er op andere vlakken grote verschillen die consumenten toelaten te kiezen voor een specifieke benadering van de landbouw.

UTZ CERTIFIED staat voor kwaliteitscontrole en een productgerichte benadering van de koffieteelt.

RAINFOREST ALLIANCE heeft uitgebreide criteria inzake milieubescherming.

FAIRTRADE kiest voor een landbouw waarin producenten centraal staan.
FAIRTRADE onderscheidt zich verder door kleine landbouwers (financieel) te ondersteunen om een goede markttoegang te verkrijgen en hen toe te laten zich in een correct levensonderhoud te voorzien voor henzelf en hun omgeving.

Download de hele studie: www.bewustverbruiken.

Een gedachte over “historische verklaring uit Bern: “Samen sterk” verklaren Max Havelaar, Rainforest Alliance en Utz Certified – maar waakzaamheid geboden

  1. Pingback: Fairtradelabels voortaan toegelaten in openbare aanbestedingen #ChubbyCheckerCoffee deel3 | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s