over BeNeLuxeBoeren en pap, met krenten: een andere waarheid over de voedselcrisis

Ik postte onlangs op Foodlog de verklaring van Bern. Ik verwachtte er weinig reactie op. Terecht, zo bleek. Nochtans is dit een historisch document en dito ontwikkeling binnen de voedingsindustrie. Huib Rijk was het er met me over eens. Voor de rest bleef het bij complete radiostilte. Da’s niet verwonderlijk. Alle varkensstallenhysterie en ander megaboerengejammer ten spijt.

Ik stelde deze vraag in het vernoemd artikel als afsluiter:

En is het iets waar de nederboer ook wel pap van zou lusten?

Waarop enkel Bioboer (+ Wereldboer) Huib antwoordde:

Goede vraag… Maar die pap is inclusief krenten, dwz lusten en lasten.

Tja, daar heeft hij een punt. De Unilevers en Colruyts zullen het hen niet in de schoot werpen natuurlijk. Lees hieronder mee, hoe gemeen het spel wordt gespeeld vanuit überbedrijfswereld:

Unilever besliste om met Rainforest Alliance in zee te gaan. Ze wil haar ganse theeproductie bestickeren met het label van de kikker. Door de hogere prijs die ze zal betalen, schat Unilever de meerinkomsten voor zowat twee miljoen boeren en plantagearbeiders op 5 miljoen euro in 2015.

Dat klinkt gigantisch, maar deel 5 miljoen euro door 2 miljoen bevoordeelden en dit betekent dat in 2015 twee miljoen mensen hun jaarinkomen gemiddeld met 2,5 euro zullen zien stijgen. Beter dan niets, maar alles behalve indrukwekkend.

Warenhuisketen Colruyt maakt misbruik van de toegenomen belangstelling voor ethische producten. Dat zegt Brian Bowler, de ambassadeur van Malawi bij de Europese Unie, in De Morgen.

uit W2-magazine - klik op afbeelding voor grotere weergave

 

eigen boeren speculeren hun eigen inkomen kapot

“Eigenlijk is het opmerkelijk, je identificeert boeren niet met speculanten, maar ze gedragen zich in de markt veel meer als speculant dan de meeste industriëlen die we hier over de vloer krijgen.”

dixit Jacques Steenbergen van de Belgische Mededingingsautoriteit.

Helaas, in deze woorden ligt niks meer of minder dan de keiharde waarheid weergegeven waarom sinds een tiental jaren ook de BeNeLuxeBoeren niet meer dan een speelbal zijn geworden van de voedingsindustrie.

Zouden onze boeren ooit eens wakker worden en hun krachten dan mee willen inzetten voor een wereldwijde fair trade?

Indien neen, dan wacht hen eenzelfde lot als dat van de vallende elites in de arabische wereld. Speculanten worden immers overduidelijk het volgende doel van de volkswoede. Dat kondigt zich al een tijdje aan. Dat zal ook hier gaan gebeuren.

Indien ja, dan hebben ze – tenminste in Vlaanderen – een instapklaar model met FairTradeGemeenten. De hand is van daaruit al een hele poos uitgestoken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s