Colruyt en Delhaize vrijuit in kartelzaak Ferrero/Nutella vs. ‘de haat tegen het Westen’

Ik berichtte er al eerder over hier

Een pot choco van Oxfam Fairtrade kost in de Delhaize evenveel als een pot Nutella. Toch verkoopt pakweg een AD Delhaize liever een pot choco van Oxfam dan van Nutella.

Waarom? Omdat de winsten uit afspraken – zie onderstaand bericht – natuurlijk niet naar de plaatselijke zaakvoerder gaat, maar naar de ‘dikken in Brussel’.

En dan hebben we het uiteraard niet eens over wat Nutella wenst te betalen voor de diensten van de cacaoboer.

lees het artikel uit de Morgen over deze geruchtmakende rechtszaak, januari 2010.

Vandaag staat te lezen in de Tijd:

Zes distributieketens, waaronder Colruyt, Delhaize en Carrefour, en chocoladeproducent Ferrero, onder meer bekend van de Nutella-smeerpasta, ontsnappen op zijn minst voorlopig aan een veroordeling wegens prijsafspraken door de Raad voor de Mededinging, de mededingingswaakhond in ons land.

lees het artikel op de Tijd.be

Toch kreeg ik onlangs deze opmerking van “een inkoopster“:

bij de producten van Oxfam ligt de marge een stuk lager (15%) dan bij andere producten. Dat zorgt er, naar mijn bescheiden mening voor dat een kleine winkelier zich niet kan permitteren om die (massaal) in de rekken te leggen. Grote winkels, genre Colruyt…, kunnen dat wel. Die hebben naast de honing van Oxfam nog 20 andere soorten staan. En als daar een Oxfam product goed loopt, loop je de kans om eruit gegooid te worden voor een fair trade gelabeld huismerk.

Een verhaal dat ik hier later nog verder uit de doeken zal doen.

Maar wat ik eigenlijk vooral wilde zeggen. Lees deze scan uit ‘De haat tegen het Westen’ van Jean Ziegler, voormalig speciaal gezant voor de VN.

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR GOED LEESBARE WEERGAVE

Op maandagavond 20 september 2010 vond in het Antwerpse Zuiderpershuis een drukbijgewoonde MO*lezing plaats met als sprekers Jean Ziegler en Rik Coolsaet.

 

Dit boek moet je echt gelezen hebben. Vind ik althans, want plots lijk ikzelf geen radikale, revolutionaire spreker of denker meer, maar een doodgewone man met gezond verstand. En eelt op zijn hart… Dat wel. Het leest niet bepaald als een lofrede op het goede leven en de westerse passie voor mensenrechten en andere romantiek.

Boek bestellen: http://www.wpg.be/boeken/overzicht/jeanziegler/9789460032868. Of vraag het te bestellen in je lokale bib. Dit is een historisch document.

Advertenties

6 gedachtes over “Colruyt en Delhaize vrijuit in kartelzaak Ferrero/Nutella vs. ‘de haat tegen het Westen’

 1. Er zijn helemaal geen prijsafspraken , Colruyt volgt gewoon de marktprijs , en gaat er steeds onder, om de laagste prijs te hebben.

  Beide bedrijven hebben hun eigen merken , die veel goedkoper zijn , omdat je er de merknaam niet bij betaalt. Het lijkt mij dan ook dat ze vooral die merken zullen promoten , wat hun goed recht is.

  Het zou mij trouwens sterk verbazen dat Colruyt 20 merken honing heeft.

  Colruyt heeft wel het Collibri merk ,waarmee naast fair trade , ook scholingsprojecten worden gefinancierd in arme landen. Het is goed mogelijk dat die producten goedkoper zijn dan Oxfam producten , maar dat zal dan eerder met efficientie te maken hebben.

  • Beste Kenny;

   een gevleugeld spreker op piratebay of all places schreef ooit:

   “Wikileaks shows that the information can be leaked.
   As such , there is a problem.

   In this case , everyone knows the information got leaked.
   If wikileaks wouldn’t exists , the information would still be leaked , but just to someone willing to pay a lot for it.

   So wikileaks is actually doing the goverments (and the people ) a favor , by showing that the information is not secure.”

   Wanneer de rechter zijn werk niet doet (waar hij niet aan zal verzaken,meen ik) zullen we niet twijfelen en de documenten ter staving van dit dossier publiceren.
   Er is nood aan een “fairleaks” als het ware.

   Open source ligt nauw aan je hart. Welnu, de supermarktketens werken niet transparant en open. Omdat ze veel te verbergen hebben. Daar komen onze eigen boeren nu ook achter.
   Een uitermate gevaarlijk, gesloten systeem, besmet door het virus van hebzucht en onverantwoordelijkheid.

   Vriendelijke groeten,

   Steven

 2. Je vergelijking met wikileaks is toepasbaar : als bedrijfsinformatie gelekt kan worden , is het beter dat ze gelekt word naar iedereen , dan naar een bepaalde concurrent.

  Hierdoor word men verplicht dit beter te beveiligen in de toekomst.

  Een logische fout is echter ( en dit is eveneens geldig voor wikileaks ) is aannemen dat gelekte informatie automatisch de waarheid is.

  De prijzenpolitiek van Colruyt is heel open : ze gaan altijd een bepaald percentage onder de prijs van de lokale concurrent. Indien je merkt dat dit niet het geval is , kan je dit doorgeven , en de prijs word onmiddelijk aangepast.

  • Zeker, Kenny. De ruk naar onder. Boeren zijn er de dupe van en binnenkort onze hele samenleving. Nog een jaartje of twee geduld, dan stort de piramide van de financiële handel en die van de voedselverdeling genadeloos in elkaar.

   Enfin, bedankt voor je reacties. En koop ook eens een fairtradebanaan of zo bij de Colruyt 🙂

   Groeten,

   Steven

   • Waarom zou dit nadelig zijn voor de boeren ?

    Colruyt koopt ze aan de prijs aan waaraan ze verkocht worden. Dat Colruyt goedkoper verkoopt dan de concurrent, betekent alleen minder winst voor Colruyt.

    Het grootste probleem zijn de bedrijven die ertussen zit : tussen de boeren en Colruyt in dit geval: die bedrijven strijken heel wat winst op , ten koste van de boeren , en eigenlijk ook ten koste van Colruyt.

    Ik begrijp dat we van mening verschillen , en ik heb respect voor het doel dat je nastreeft. Maar ik denk dat je je van vijand vergist.

    Groetjes,
    Kenny,

   • “Colruyt koopt ze aan de prijs aan waaraan ze verkocht worden.” Dat begrijp ik niet goed? Je bedoelt vast en zeker niet dat ze als een soort voedselbank fungeren.

    Je schetst het probleem verder correct. De tussenhandel, daar zit ’t ‘m. De meeëters. Colruyt weet zich daar idd beter en correcter raad mee. Wat zich vertaalt in de eindprijs.

    Ik beschouw Colruyt dan ook niet als de vijand. Ik ben juist voor fatsoenlijke supermarkten. Alleen vrees ik dat Colruyt in deze Nutella-zaak choco op het hoofd heeft. Van Delhaize weet ik het 100% zeker. Uit goede bron. Aan die van Colruyt is moeilijker te geraken, maar ook dat kan. Ik wacht als democraat de uitspraak van de rechter af.

    Ik ben je erkentelijk om je bijdrage in deze “discussie” – het werd er pas een toen jij ermee begon, eigenlijk 😉

    Het ga je goed,

    Steven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s