Test-Aankoop bespeurt “bitter ethisch nasmaakje” aan chocolade en beveelt de biochocolade van Rapunzel of Oxfam Fairtrade aan

Test-Aankoop neemt in haar test voor voedingsproducten, waar dat kan, ook ethische aspecten als fair trade mee: een overzicht en artikels vind je hier op deze blog.

bron: metro.be
Lees hier het volledige artikel in Test-Aankoop: artikel over Chocolade Test-Aankoop

KLIK OP DE PRENT IN DETAIL TE BEKIJKEN

KLIK OP DE PRENT IN DETAIL TE BEKIJKEN


(Belga) Nu zondag de paasklokken hun ei leggen boven België, heeft Test-Aankoop 28 tabletten melkchocolade uit de winkelrekken op de testbank gelegd. De resultaten zijn “goed”, maar de consumentenorganisatie achterhaalde ook de oorsprong van de gebruikte cacao waardoor het een “bitter ethisch nasmaakje” constateert. Zo’n 75 à 80 pct van de gebruikte cacaobonen is afkomstig van West-Afrika, waar vaak kinderen ingeschakeld worden bij de teelt.

“Heeft iemand zich al afgevraagd waar de klokken van Rome zich bevoorraden? Test-Aankoop achterhaalde de oorsprong van de gebruikte cacao. En dat geeft de paastraditie een bittere nasmaak”, luidt het in een communiqué. T-A controleerde de juistheid van de etikettering en het gewicht, en controleerde de samenstelling in het laboratorium. Een panel van 60 consumenten keurde de chocolade tijdens een smaakproef.

“De resultaten zijn goed. Enkel wat betreft de etikettering en bij enkele de smaak vielen er wat minpunten te noteren.”

Zo halen slechts drie producten geen onderscheiding in de eindscore. Verder bleek dat een hoger cacaogehalte minder in de smaak valt bij de consument. T-A pleit omwille van het ethische aspect voor meer fairtrade-chocolade, nu goed voor 1 pct marktaandeel.

“Dit kan veel beter door te kiezen voor een chocolade die ook duurzaam en eerlijk werd geproduceerd, zoals de biochocolade van Rapunzel of Oxfam Fairtrade.”

De producenten moeten voor T-A ook hun volledige productieketen traceerbaar maken zodat sociale standaarden voor certificatie kunnen worden opgelegd vanaf het allereerste niveau, het veld. Dat is nodig “om wanpraktijken, zoals kinderarbeid, uit te sluiten”. (THD)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s