de recepten bij het artikel “XIOS Hasselt: europees project HEDCOM kookt fair trade”

Lees het artikel op de blog van de trekkersgroep FairTradeGemeente Hasselt.

1. Wortel-currysoep met kokosmelk (20 personen)

Benodigdheden:

3,5 kilo wortels
8 uien
10 liter water
14 groentebouillonblokjes
1 liter bio kokosmelk *
10 – 14 eetlepels currypoeder

Bereiding:

– wortelen en ui stoven
– water en de bouillonblokjes toevoegen
– 20 minuten laten koken
– alles mixen
– kokosmelk en currypoeder toevoegen naar eigen smaak

2.Werelds (kip-)stoofpotje (20 personen)

Benodigdheden:

– 15 dubbele kipfilets
– 15 koffielepels extra vierge olijfolie*
– 7 rode paprika’s
– 7 gele paprika’s
– 7 uien
– 1 kilo ongekookte paarse rijst*
– 15 eetlepels vloeibare honing*
– zwarte bio peper (bollen)*
– zout
– 15 koffielepels currypoeder*
– 7 koffielepels muskaatnootpoeder*
– 4 koffielepels kaneelpoeder*
– 1 fles witte wijn Chardonnay*

* producten van Oxfam Fairtrade

Bereiding:

– kook de rijst en zet apart
– meng in een kom de honing met de gemalen peper en de rest van de kruiden
– snijd de kipfilets in dunne lange repen en voeg bij het honingmengsel
– goed roeren
– snijd de paprika’s in lange dunne reepjes
– verhit de wok, voeg olijfolie toe en bak de gemarineerde kip kort aan
– voeg de paprika’s toe en zet het vuur zachter
– laat nog 10 minuten stoven
– voeg de kip toe
– voeg wat wijn toe (naar eigen smaak), roeren, nog enkele minuutjes stoven
– schik de rijst onderin de kommetjes of een schotel en schik de inhoud van de wok erop
– (de saus uit de wok apart opdienen)

3a. Chocoladecake (20 personen)

Benodigdheden:

20 eieren
1 kilo bio rietsuiker*
1 kilo bloem
1 kilo boter
625 gram fondantchocolade*

* product van Oxfam Fairtrade

Bereiding:

Scheid het eigeel van het eiwit. Smelt de boter en de chocolade samen in een kom. Meng de suiker en het eigeel. Voeg de gesmolten chocolade en boter bij de suiker en eigeelmassa.
Voeg aan deze substantie de bloem toe, zorg ervoor dat er geen klonters in zitten.
Klop het eiwit op tot het stevig is, voeg dit toe aan het beslag. Doe het beslag in een cakevorm en zet gedurende 50 minuten in een, op 200° C, voorverwarmde oven.
Test met een breinaald of de cake klaar is. Wanneer er niets meer aan de breinaald blijft hangen is de cake klaar.

3b. Kokosbavarois (20 personen)

Benodigdheden:

500 ml bio kokosmelk*
1,25 liter slagroom
5 vanillestokjes, opengesneden
225 g bio rietsuiker*
15 blaadjes gelatine

* product Oxfam Fairtrade

Bereiding:

– snij de vanillestokjes in de lengte open
– voeg 700 milliliter slagroom toe en laat dit 20 minuten trekken
– klop de resterende room samen met de suiker op tot yoghurt dikte en zet koel tot deze verwerkt gaat worden
– week de gelatine
– controleer de smaak van de vanilleroom, zo nodig langer laten trekken
– wanneer de smaak goed is, de room aanvullen tot 100 ml en aan de kook brengen
– wanneer de room kookt, de uitgeknepen gelatine toevoegen en tegen de kook aan brengen
– giet het roommengsel door een zeef bij de kokosmelk
– goed mengen en koud laten worden op ijswater
– zodra het mengsel koud is, behoedzaam de slagroom erdoor roeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s