Koffieoorlog: Douwe Egberts blijft fairtrade-principes aanvechten voor de rechtbank

UPDATE: LEUVEN 28/06/2011 (BELGA)
Vlaams-Brabant moet Douwe Egberts laten meedingen naar koffiecontract
UPDATE2: d.d. 13 december 2011
Douwe Egberts vraagt het Max Havelaar keurmerk aan in België

Het lijkt oud nieuws, maar omdat niemand erover communiceert, doen wij het hier…

Dinsdag 26/04 kwam wederom de zaak die Douwe Egberts (DE) tegen de provincie Vlaams-Brabant aanspande voor de rechtbank. Maar de uitspraak is weer uitgesteld. Het is dus nog steeds afwachten. Het blijft maar aanslepen!

Nochtans: Douwe Egberts startte januari 2011 met het leveren van Fairtrade gecertificeerde koffie en thee voor de zakelijke markt in Nederland. Het ondergaat als het ware de wet van de vrije markt.

Maar DE is tegen minimumprijzen voor de boer. Het heeft het liefst geen wettelijk geregelde economische spelregels te volgen, en wil zelf dicteren in welke richting die vrije markt evolueert. En dus blijft het overheden, die fairtradecriteria inschrijven in hun aanbestedingen, bestrijden met rechtszaken.

Echter, in 2008 besliste de rechter dat de Provincie Groningen wel degelijk Fair Trade mag eisen bij aanbestedingen.

Dit zint DE niet. Het heeft namelijk ‘een eigen’ label: Utz Kapeh.

Dat label Utz Kapeh is zeker niet slecht, maar het is geen fair trade.

prent: ook de koffiedrinker wordt bedot

Utz Kapeh garandeert geen minimumvergoedingen of eerlijke handel. Belangrijker nog: het focust enkel op premies voor de boeren, die een Utz Kapeh-programma volgen, maar waar de koffie wel degelijk iets meer opbrengt, gaat de opbrengst niet naar gemeenschapsprojecten maar rechtstreeks naar de boer. Dit verzwakt de coöperaties. En dat is de bedoeling. Net zoals het met onze boeren is vergaan. Die bekampen elkaar nu individueel op een geliberaliseerde vrije markt (zoals dat zo fraai heet) en werken tegen i.p.v. met elkaar en hun prijzen blijven kelderen.
Hun Boeren- en andere bonden staan erbij en kijken ernaar…

Zoöok doet de oorspronkelijke initiatiefnemer van het Max Havelaar-keurmerk, Solidaridad, in dit dossier.
Die zijn liever goede vriendjes met de groten, in weerwil van de kleintjes.

Persbericht verzonden op donderdag 17 december 2009 12:01

Kan de overheid duurzaamheidscriteria opleggen?

 

Kan de overheid duurzaamheiscriteria opleggen? Dat is de hamvraag in de zogenaamde koffieoorlog tussen het Fair Trade label en Douwe Egberts. De provincie Vlaams-Brabant bevindt zich met de aankoop van koffie en thee in het oog van de storm.

Enige tijd geleden heeft het provinciebestuur Vlaams-Brabant een algemene offerteaanvraag uitgeschreven voor levering van koffie en thee. In het bestek werd het product technisch omschreven als een duurzaam product, beantwoordend aan het Fair Trade-label of een gelijkwaardig label. Dit past in het bredere duurzaamheidsbeleid dat de deputatie en de provincieraad hebben goedgekeurd. De provincie schenkt trouwens al sedert 2004 Fair Trade-koffie. Toen kwam er geen reactie.

Vijf firma’s hebben een offerte ingediend. In de offerte van Douwe Egberts wordt het Utz-label aangevoerd. Verschil met het Fair Trade label is, dat het bijvoorbeeld geen minimumloon aan de koffieboeren belooft. Niets belet de firma om ook producten aan te bieden die beantwoorden aan deze criteria. Douwe Egberts beslist blijkbaar om dit bewust niet te doen. Daardoor kon het provinciebestuur niet anders dan vaststellen dat het geboden product niet conform was aan het bestek.

Na de gunning stapte Douwe Egberts naar de rechter in kortgeding. Die rechter heeft geen enkele fout in hoofde van de provincie Vlaams-Brabant vastgesteld. De rechter heeft wel -gezien de omvang van de opdracht – de gunning tijdelijk geschorst, zodat een rechter ten gronde de zaak zou kunnen beoordelen. Douwe Egberts kreeg een termijn van 1 maand om een dagvaarding in te leiden. Die termijn verloopt op zaterdag 19 december. Vandaag weet de provincie niet of die dagvaarding er al dan niet komt.

Indien Douwe Egberts beslist om niet te dagvaarden, dan wordt het gegunde contract uitgevoerd.

Als Douwe Egberts de provincie wel dagvaardt, dan zal de rechter ten gronde oordelen of de provincie al dan niet duurzaamheidscriteria kan opleggen en een Fair Trade of een gelijkwaardig label mag eisen.

Dat wordt een principiële afweging van duurzaamheidsbelangen.

Informatie voor de pers:

Provincie Vlaams-Brabant

Monique Swinnen, gedeputeerde voor facilitair beheer, 016-26 70 57, kabinet.swinnen@vlaamsbrabant.be

Walter Zelderloo, gedeputeerde voor ontwikkelingssamenwerking, tel. 016-26 70 38, kabinet.zelderloo@vlaamsbrabant.be

Johan Guillemyn, diensthoofd jurist, 016-26 71 56, johan.guillemyn@vlaamsbrabant.be

Frank Ilsbroux

Persverantwoordelijke
Informatiedienst
Provincieplein 1 – 3010 Leuven
tel: 016-26 71 64 – GSM: 0477-44 82 25

http://www.vlaamsbrabant.be

Advertenties

5 gedachtes over “Koffieoorlog: Douwe Egberts blijft fairtrade-principes aanvechten voor de rechtbank

  1. Het lijkt er op – althans dat zeggen ze steeds tegen ons – dat productie vooral zo efficiënt mogelijk moet gebeuren. Want anders komen er tekorten. En het lijkt er op dat alles zo goedkoop mogelijk moet zijn. Anders kunnen (arme) consumenten het niet betalen. Maar de werkelijke strijd gaat om de macht en controle over de voedselketen. Wie heeft er (relatieve) macht en wie blijft zitten met de onmacht. De laatste groep is de speelbal van de geschiedenis.

    • Naar wat ik vernam, blijft Douwe Egberts voet bij stuk houden, Johan. De Provincie zit erg verveeld met de zaak.

      “De zaak is voorgekomen op dinsdag 26/04, maar de uitspraak is weer uitgesteld. Het is dus nog steeds afwachten. Het blijft maar aanslepen!” waren de letterlijke woorden die ik optekende uit het Provinciehuis.

      Wel erg jammer dat Max Havelaar voorlopig niet meer communiceert hierover.

  2. Pingback: Fairtradelabels voortaan toegelaten in openbare aanbestedingen #ChubbyCheckerCoffee deel3 | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s