Avon op het matje geroepen over onheuse Fair Trade Claim – wie volgt in de Benelux?

Tot nu, mochten personal-care merken zichzelf “fair trade” noemen in de VS, zelfs wanneer ze slechts 2% van hun ingrediënten langs fairtradekanalen betrokken. De National Advertising Division of the Council of Better Business Bureaus (NAD) in de Verenigde Staten steekt daar nu een stokje voor. Zij vinden dit niet fair.

Ik zou het menen, ook. Dr. Bronner’s Magic Soaps, een concurrent van AVON, legt de lat voor zichzelf heel hoog aangaande fairtrade. Het diende klacht in bij labelaar TransFair, zeg maar de Max Havelaar van de VS.
Deze had – zoals gewoonlijk – geen oren naar de klacht, zodat Dr Bonner naar de NAD stapte. Die geeft hen nu dus gelijk.

Het is een veelgehoorde en terechte klacht: de fairtradekeurmerken gedragen zich wel eens als verlichte neo-imperialisten en werken op maat van de grootindustrie. Beschouw dit standje van de NAD dan ook als een terechtwijzing. Meer zelfs:

het zou me niet verwonderen dat de NAD binnenkort TransFair zelf gaat beschuldigen van unfair trade.

Lees het complete verhaal hier: Avon Hit By NAD Ruling on Fair-Trade Claim

Ook in de Benelux rijzen er wel vaker klachten hierover. Johan Snyders van de Provincie Limburg opende onlangs een website omtrent Fair Trade in Limburg. Daar stelt hij een andere maar even pertinente vraag: “Wat met ongelabelde fair trade?“.

Iedereen die betrokken is, moet volgens ons meer informatie uitwisselen met elkaar: belanghebbenden, specialisten en belangstellenden. En wat denken grote en kleine producenten in het Zuiden daarover? Ook dat willen we weten. Daarom zoeken we meer informatie over niet gelabelde producten waarvan merk en verkopers beweren dat ze fair trade zijn.

Zeer positief, dit initiatief. Stel je voor dat AVON morgen beslist dat het zichzelf gaat controleren inzake fair trade. Wie houdt haar tegen?

Oxfam-Wereldwinkels en Oxfam Fairtrade hanteren een 50%-regel, waaraan ze hun producten toetsen. D.w.z. (simpel geformuleerd) dat de helft van de ingrediënten in een samengesteld product van fairtrade-originen moeten zijn. Ze afficheren dit ook steeds beter.

Bijvoorbeeld op hun website, bij de producten.
Zie Bio fruitreep met dadels en walnoten.

Maar ook bij hen kan de communciatie hierover beter. Daarover weldra meer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s