“Omzet in fairtrade voeding in vijf jaar verviervoudigd,” zegt Landelijke Vereniging van Wereldwinkels in Nederland

overgenomen van: www.foodholland.nl

In vijf jaar is de wereldwijde omzet van fairtrade verviervoudigd. Alleen al in food groeide de omzet van 815 miljoen euro in 2004 naar 3,4 miljard in 2009. De kleinere non-food sector zorgt echter voor relatief grote werkgelegenheid in ontwikkelingslanden. Uit het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, blijkt dat 2,8 miljoen mensen direct profiteren door de connectie met fairtrade.

In totaal verkochten de producenten in 2009 voor bijna 3,7 miljard euro aan producten. Daarvan werd 11,4% opgebracht door de consumentenverkoop van fairtrade handnijverheidsproducten. Deze sector voorziet in relatief veel werkgelegenheid. Circa 1.3 miljoen producenten werkt aan non-food producten, onder wie veel vrouwen die arbeid combineren met het huishouden en de opvoeding van de kinderen. FLO maakte eerder bekend dat in 2009 voor 3,4 miljard euro aan fairtrade gecertificeerde food producten is verkocht en dat daar aan wordt gewerkt door 1.5 miljoen producenten.

Het rapport toont aan dat fairtrade niet alleen een goed inkomen garandeert waardoor armoede wordt tegengegaan. Fairtrade maakt ook toetreding tot de (export)markt mogelijk, zorgt voor werkgelegenheid, garandeert goede werkomstandigheden, bevordert de gelijkheid van sekse en gaat bewust om met het milieu. De resultaten van het onderzoek staan beschreven in de zesde editie van het rapport ‘Fair Trade Facts and Figures’, gebaseerd op onderzoek onder begeleiding van het Partnerships Resource Centre, onderdeel van de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit.

Huub Jansen, directeur Landelijke Vereniging van Wereldwinkels: “Het onderzoek toont behalve de successen ook waar de kansen liggen voor verdere ontwikkeling van fairtrade.” Er is een label nodig voor non-food en er is meer fairtrade bewustzijn nodig bij inwoners van producerende landen. “Deze punten uit de conclusie van het rapport zijn van groot belang om het draagvlak van fairtrade te vergroten.”

bron: Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, 05/07/11

Copyright ©2011 http://wereldwinkels.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s