Delhaize meent het?! — fairtradegemeenten schuiven Delhaize naar voor als voorbeeld, tijdens komende Week van de Fair Trade – knorknor

Dit bericht, enerzijds om een reden te hebben, deze leuke adbusting van Johan Snyders – op zijn facebook – te kunnen posten.

Anderzijds, omdat de FairTradeGemeenten-campagne komende Week van de Fair Trade wederom – en nogal eenzijdig – de kaart van de (promotie van fair trade in de) supermarkten – en in het bijzonder Delhaize!! – trekt. Uit hun laatste nieuwsbrief:

“Supermarktketen Delhaize steunt FairTradeGemeente tijdens de Week van de Fair Trade. De nationale zetel roept zijn lokale geranten op om vrijwilligers toelating te geven om acties te organiseren. Delhaize zal dit doen middels een bericht via het winkelcommunicatienet. Hierbij wordt gewag gemaakt van een brief die vrijwilligers aan hun gerant kunnen bezorgen. Wij stellen deze brief graag voor u op. U vindt de brief hier >>

Wat me toch blijft opvallen: ondanks de verankering van het zesde criterium in het fairtradegemeente-charter (‘lokale , duurzame voeding promoten), hoor of zie je zelden iets uit hun hoofdkwartier wanneer de ene commotie (melkprijzen) de andere (varkensvlees) blijft opvolgen.

Steeds meer lijkt deze campagne dan ook een verkoopsgericht model te zijn, dat zich weinig gelegen laat aan structuren helpen veranderen. Vergis ik me, dan is hier de plek om er op te antwoorden. Want opvallend toch: in Vlaanderen bestaan er geen open fora, waar en publique kan gediscussieerd worden over ontwikkelingen binnen de fairtrade.

BTW: ik heb zeker niks tegen Delhaize. Ik onderschrijf zelfs de stellingen in onderstaand persbericht. Ik vind het enkel stilaan echt problematisch worden, dat er vanuit de fairtrade-campagnegroepen gewoonweg niet meer fundamenteel en structureel naar het grote publiek wordt gecommuniceerd. Als het aan FairTradeGemeenten en Max Havelaar ligt, zou u hierover nooit wat horen: Vlaams-Brabant moet Douwe Egberts laten meedingen naar koffiecontract. Op geen enkele NGO-website staat hierover ook maar een woord te lezen. Vrije, transparante, ongebonden, moedige communicatie, iemand?

PERSBERICHT DELHAIZE

Time: 17:17 (GMT+02:00)
Date: 12 August 2011
Sender: DELHAIZE LE LION

Brussel – Delhaize blijft zich inzetten voor een structureel overleg rond de Belgische varkenssector en voor een transparante en controleerbare doorstorting van de voordelen van gecreëerde efficiënties in de tussenschakels van de keten aan de varkenshouders.

Na de bezorgde reacties van Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en VEVA over de door Delhaize’s leveranciers, op basis van gecreëerde efficiënties, aan Delhaize toegekende korting, heeft Delhaize de drie organisaties uitgenodigd voor overleg. Boerenbond en ABS gingen op deze uitnodiging in, VEVA weigerde. Uit dit overleg kwam een akkoord tot stand dat bestond uit een systeem op korte termijn, waarbij de aan Delhaize door zijn leveranciers toegekende korting, rechtstreeks wordt teruggegeven aan de varkenshouders, en een langetermijnaanpak (structureel overleg omtrent de toekomst van een duurzame varkenssector). Dit akkoord wordt ook onderschreven door de Fédération Wallonne de l’Agriculture (FWA).

Delhaize blijft ervan overtuigd dat dit akkoord in het voordeel van de varkenssector is. De verschillende leveranciers hebben aan Delhaize schriftelijk bevestigd dat de korting geen impact zal hebben op de prijs die zij aan de varkenshouders betalen. Tegelijkertijd wordt de integrale korting door Delhaize doorgestort aan de varkenshouder. Daarom is dit akkoord o.i. een beter alternatief dan het herinvoeren van de inefficiënties in de keten, waar de varkenshouder zelf niet beter van wordt. Momenteel onderzoekt Delhaize samen met Boerenbond en ABS hoe dit systeem kan worden uitgebouwd op een transparante wijze en met respect voor de geldende regelgeving.

Delhaize heeft begrip voor de moeilijkheden waarin de varkenshouders verkeren, en gelooft dat enkel een globale aanpak tot een duurzame oplossing kan leiden. Daarom is Delhaize bereid om samen met alle andere betrokken partijen en alle andere distributeurs te zoeken naar een oplossing in het belang van de primaire sector en de consument.

Delhaize is de distributeur met proportioneel het grootste aanbod van Belgische landbouwproducten en investeert permanent in de promotie van deze producten. Met de maatregel om de efficiëntie in zijn toelevering te verhogen, doet Delhaize bovendien enkel wat een aantal van zijn grote concurrenten reeds veel eerder gedaan hebben.

Delhaize betreurt dat VEVA overging tot deze actie, maar is tevreden dat vertegenwoordigers van VEVA in de marge van de actie hebben aangegeven in overleg te willen treden. Delhaize wenst het overleg immers op constructieve wijze met alle partners uit de landbouwsector verder te zetten

Delhaize België
Eind juni 2011 bestond het netwerk van Delhaize België uit 811 winkels. Met de verschillende winkelformules (supermarkten Delhaize, AD Delhaize, City Delhaize, Proxy Delhaize, Shop ’n Go, Tom&Co en Red Market) realiseerde Delhaize België in 2010 een omzet van 4,8 miljard euro. In 2010 had Delhaize België een marktaandeel in België van 26,3%*. De onderneming heeft meer dan 17.000 medewerkers. Delhaize België maakt deel uit van Delhaize Groep, die actief is in 6 landen op 3 continenten. Eind 2010 telde het netwerk van Delhaize Groep 2.800 winkels. De groep stelt 137.000 mensen te werk.
*: Bron AC Nielsen
Persinformatie

Roel Dekelver – Communications Manager Delhaize Belgium
Tel.: +32 (0)2 412 84 51 – E-mail : rdekelver@delhaize.be

Hans Michiels – Director Communications and External Affairs
Tel.: +32 (0)2 412 83 30 – E-mail : hmichiels@delhaize.be

Personal Contacts:
Mrs. Hans Michiels
Phone: 32 24128330
Email: hmichiels@delhaize.be
Mr. Roel Dekelver
Phone: 0032 24128451
Email: rdekelver@delhaize.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s