Europese Unie vernietigde Griekse familiale landbouw en Duitsland melkt de Griekse koe uit

LEES OOK OP DEZE BLOG : 15% van de in Duitsland geproduceerde wapens worden verkocht aan Griekenland

“De EU vernietigde de Griekse familiale landbouw. En nu kan het land niet eens zichzelf meer voeden. En moet het het vlees, bloem en zelfs keukenolie importeren. Eén van de de steunpilaren van de economie van het land is vernietigd,”

zegt de parlementariër Simos Kedikoglou in dit interview op RT.com.

Ik ben geen landbouwspecialist. Ik weet wel dat het land vooral zwaar gesubisidieerd wordt om… tabak te produceren. En dat het, zoals dat overal in Europa het geval is, een leegbloeden van de boerenstand meemaakt. (zie onderaan voor grafiek)

Advertenties

4 gedachtes over “Europese Unie vernietigde Griekse familiale landbouw en Duitsland melkt de Griekse koe uit

  1. Bij een situatie als de Griekse landbouw treden allerlei dilemma’s op. Het EU-landbouwsysteem heeft er toe geleid dat de Griekse landbouw wordt weggevaagd. Anderzijds is het zo dat bijv de katoenteelt in Zuid-Europa alleen mogelijk is door de EU-subsidies. Katoentelers in India of landen als Mali worden daar weer door weggeconcurreerd, ondanks dat zij dat goedkoper kunnen. Het probleem is dus wederom wereldwijd. Hoe om te gaan met landbouwsystemen die niet meekunnen in de concurrentiestrijd. Jan Cees Vogelaar maakte op Foodlog de opmerking dat allerlei beschermingsmaatregelen er toe leiden dat inefficiëntie in stand wordt gehouden. Klinkt overtuigend, maar is dat juist niet wat toch zou moeten gebeuren: het in stand (leven) houden van alles wat niet maximaal kan produceren?

  2. Klopt, tabak én katoen, dat wordt zwaar gesubsidieerd door Europa.
    Maar dat kan je niet eten. Ik krijg iedere dag meer het gevoel dat het daar dus snel écht wel eens op zou kunnen gaan aankomen: zichzelf kunnen voeden als eerst prioriteit. Als de euro’s op zijn, blijft er zelfs geen nikkel of papier om nog tussen de boterham te leggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s