There are no Russians in Russia, maar bananen groeien er ondertussen wél.

Vorig jaar zorgde de Russische extreem hete zomer niet enkel voor miserie. Het bracht zelfs vruchten voor, letterlijk. In de centraal Russische stad Ufa, ten zuid-westen van Moskou, genoten de mensen van het oogsten van tropisch fruit.

Het was de eerste keer dat de bananenstruiken eetbare vruchten voortbrachten in dat deel van de wereld.

Aardappel en tomaten kregen vijgen en lemoenen als buur.

Klik op de prent voor de videoreportage op RT.com:

Ondertussen in Brazilië:

Appelbomen maken plaats voor bananenplanten, de traditionele maniok verdwijnt uit het noordoosten van het land en in het zuidoosten kan geen goede arabicakoffie meer worden geteeld.

Het is nog sciencefiction, maar de Braziliaanse regering bereidt zich toch al voor op de mogelijke verschuiving van teeltgebieden als gevolg van de klimaatverandering. De website MO* schreef er vandaag over.

Het areaal van suikerriet, waaruit in Brazilië niet alleen suiker maar ook de biobrandstof ethanol wordt gewonnen, zou volgens de studie kunnen verdubbelen. De teelt van maniok, een traditioneel voedingsgewas in het noordoosten, zou daar sterk achteruitgaan, maar zou terrein winnen in andere staten. Voor soja, samen met rijst en maïs het belangrijkste landbouwgewas in Brazilië, ziet de toekomst er slecht uit. De verandering van het Braziliaanse klimaat kan de oogst tegen 2070 tot 40 procent doen dalen.

Ondertussen staat een groot deel van Pakistan weer onder water. Heel erg en spijtig, maar dit keer zal de wereldgemeenschap hen de rug toekeren. Wonder- of misoogsten: ik vrees dat de massaslachting onder onze soort begonnen is.

Als uitsmijter toch maar deze klassieker uit de tijd dat de Muur van Geraardsbergen nog de scherprechter was tijdens de Ronde van Vlaanderen en dus alles zoveel beter was ;-)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s