BRUTO NATIONAAL GELUK als negende milleniumdoelstelling

Ik stelde gisteren voor aan de drie duurzaamheidslabels Max Havelaar, Rainforest Alliance en Utz Certified, een negende milleniumdoelstelling in het leven te roepen.
Maar wat blijkt… Bhutan is me al voor geweest…

uit Dimensie 3 nr. 2011/4 (september-oktober 2011)

In juni 2011 legde Bhutan een nieuwe resolutie voor aan de Verenigde Naties om van ‘geluk’ het 9e Millenniumdoel (MDG) te maken. Dat de VN hoogstwaarschijnlijk niet willen weten van een 9e Millenniumdoel neemt niet weg dat New York het concept ‘geluk’ als ultieme doel en als alternatieve welzijnsindex ernstig neemt. Vooral nu, na de Millenniumtop van september 2010, wordt nagedacht over de periode na de Millenniumdoelen. De VN vragen zich af hoe men de berekening van menselijke ontwikkeling kan verbeteren na 2015, deadline voor de Millenniumdoelen.

 

Intussen wisselen landen hierover verder van gedachten. Sommige lidstaten van de VN vinden het begrip ‘geluk’ te vaag en geven de voorkeur aan ‘welzijn’, wat echter niet hetzelfde betekent. Beide begrippen worden dus naast elkaar gebruikt. Lang niet iedereen is immers de mening toegedaan dat het bruto nationaal product (bnp) als indicator van economische groei de enige en/of beste parameter is om de verbetering van de levensstandaard aan te geven.

Het bnp meet vooruitgang voornamelijk in monetaire termen. Het houdt rekening met alle uitgaven, ook militaire en uitgaven die door grote rampen worden veroorzaakt. Met andere woorden, een dodelijke orkaan zoals Katrina kan aanleiding geven tot een groei van het bnp! Het koortsachtig najagen van economische prestatie-indexen maakt politici blind voor maatschappelijke uitwassen (sociale ongelijkheden) en uitwassen op economisch en milieugebied.

Voor de Commissie Stiglitz, naar de befaamde econoom en nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, is het hoogtijd dat onze statistieken meer aandacht besteden aan het meten van het welzijn van de bevolking.

Bhutan, het Himalayastaatje geklemd tussen China en India, hanteerde reeds in 1972 de ‘bng-index’ (bruto nationaal geluk) om het welzijn van zijn inwoners te meten, terwijl de meeste regeringen zich laten leiden door het bnp. De bngindex stoelt op 4 dimensies van duurzame ontwikkeling: een verantwoorde groei en economische ontwikkeling, het behoud en de bevordering van de Bhutanese cultuur, de bescherming van het milieu en een verantwoordelijk, goed bestuur. Volgens de eigen rangschikking bekleedt het kleine bergkoninkrijk de 8e plaats wereldwijd.

‘Geluk’ zal in september hoe dan ook zwaar doorwegen in de gesprekken binnen de VN en in 2012 het voorwerp uitmaken van een rapport… Gelukkig maar!

ELISE PIRSOUL

Lees ook: Spread a little Happiness

Advertenties

4 gedachtes over “BRUTO NATIONAAL GELUK als negende milleniumdoelstelling

 1. Hallo Elise,

  Ik zit al even te surfen voor meer nieuws hierover, maar vind geen update? Het laatste dat ik van de VN zie is het verslag van 19 juli over “Happiness should have greater role in development policy – UN Member States”. Is er ondertussen niet meer geweten?
  Bedankt!

  Cleo

 2. Beste Cleo,

  bedankt voor je reactie.

  Ik nam dit artikel over uit Dimensie en de auteur van het artikel heet Elise, mijn naam is Steven.

  Jouw vraag deed me ook effe rondzoeken. Wat ik vond:

  a) Bhutan onderhoudt een website met het laatste nieuws hierover:

  Gross National Happiness Commission: hierop geen nieuws

  b) er is zelfs een speciale site voor opgezet, maar die ligt plat:

  grossnationalhappiness.com

  c) zoals steeds heeft dit alles ook haar ranzig kantje:

  “One sixth of Bhutan’s population is living in exile.
  Over 100,000 Bhutanese refugees are sheltered in seven camps in south-eastern Nepal.
  The majority were forced to leave Bhutan in the early 1990s.”

  zie: grossnationalhappiness?

  d) ook nog een leuke site om te bekijken:

  bridgetobhutan.com

  Vriendschappelijke groet,

  Steven


  voor mijn persoonlijke documentatie:

  1. 6th September 2011, Bhutan Today Donor Money Spent Wisely

  2. Round Table september 2011

  While the overall performance is excellent I would like to remind the development partners that Bhutan is at a very critical juncture in its history–the economy is being transformed from subsistence agriculture to commerce and industry in a globalized environment where competitiveness is the order of the day. We are treading a path that is new to us–a difficult and uncertain path.

  The Government Budget is overburdened with maintenance of essential services that have been instituted with donor support. These services were indispensable for poverty reduction and equity. The young democracy remains very fragile with imminent dangers of collapse. The people in the new democracy have very high and often unreasonable expectations which if unfulfilled risks loss of faith in democracy.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s