partnerruil: “fair trade is enkel voor grote jongens”

De Week van de Fair Trade van 2011 zit er weer op. Het was een uiterst leerrijke week.

We kregen in Hasselt bezoek van twee schatten van mensen uit Afrika.

Dinah Ndyamuhaki uit Uganda

N’Guessen Konan Toussaint uit Ivoorkust

Het waren fantastische ervaringen, met deze partners van de Wereldwinkels op bezoek te zijn in de Hasseltse fairtradescholen. Klik op de prenten hierboven voor de krantenartikels en foto’s.

Achter de schermen vielen er weer een dosis rotte appels uit de kast. Daarover valt naar slechte gewoonte niks te lezen op de websites van de fairtraders. We laten hen nog even de kans de bezem door die kast te halen, maar toch een opmerkelijk fenomeen, dat ons door Ivoriaanse cacaoboerenleider N’Guessen Konan Toussaint aan de hand werd gedaan.

FairTradeGemeenten (FTG) pakt uit met haar gourmet-project voor bakkers, patissiers en chocolatiers. Callebaut en FTG slaan de handen in mekaar:

Vanaf 2011 kunnen ze Fairtrade gelabelde ingrediënten verwerken in hun eigen creaties en daarover communiceren zonder al te veel administratieve druk. Dit betekent een grote opportuniteit voor de campagne FairTradeGemeente!

Dit zou ook een grote opportuniteit moeten zijn voor de boeren van Uirevi, een Ivoriaanse cacaopartner van Oxfam. Callebaut bestelde een tijd terug 2500 ton fairtradecacao bij de groep, precies voor dit gourmet-project (!) maar blijkt onlangs slechts 1200 ton te hebben willen afnemen. Met de overstock moeten de boeren van Uirevi hun plan maar zien te trekken.

Niks over te lezen bij FTG. Noch bij Max Havelaar. Regeltjes zijn er klaarblijkelijk enkel voor kleine boeren, niet voor de chocoladegiganten.

Een kwalijk spelletje partnerruil, waar – sorry kleine Dinah – de grote jongens gewoon terug de dienst uitmaken.

Chocolatier BOON uit Hasselt nam akte van het Callebautverhaal bij monde van Toussaint

 

UITSMIJTER

Een snippet uit een leerrijke chatsessie mijnentwege met een Indische kleine boerenorganisatie, die op hetzelfde als bovenstaand verhaal lijkt te wijzen; de kleintjes dienen enkel nog “just to legalise the claim” van de keurmerkstempelaars.

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN BETER LEESBARE WEERGAVE

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s