Chiquita en Bonita delen gratis bananen uit!

Chiquita, de stad Hasselt en Kim Clijsters lopen er hoog mee op. Ondanks dat het terroristische organisaties steunt en nu dus ook haar eigen vriendjes verklikt.

Mensen vragen me wel vaker waarom fair trade zo langzaam veld wint. De inhoud van onderstaande tekst is zeker een voorbeeld van het waarom.

Chiquita en Bonita delen gratis bananen uit?

Dat zouden ze althans moeten doen!

De Europese Commissie heeft de NV achter het bananenmerk Bonita een boete opgelegd van 8,9 miljoen euro voor oneerlijke prijsafspraken. Door deze onderlinge prijsafspraken kon de prijs van de bananen kunstmatig hoog worden gehouden en betaalde de consument dus jarenlang te veel voor zijn bananen. Chiquita verraadde het kartel echter en Bonita betaalt het gelag. En de consument? Die blijft opnieuw in de kou?

Over de goede bedoelingen van Chiquita toch eerst even dit. Door eerst een jaar lang te profiteren van de kunstmatig hoge prijzen en door nu haar kartelpartner aan de galg te praten profiteert Chiquita twee keer. Het is dus niet zo dat zij als de barmhartige Samaritaan mogen beschouwd worden.

Prijsafspraken

Hoewel verboden zijn prijsafspraken tussen bedrijven schering en inslag. In april 2011 werden enkele waspoederproducenten veroordeeld voor dezelfde praktijken. Samen goed voor een monsterboete van 315 miljoen euro. Opnieuw was het hier de consument die in de kou bleef staan, want zo lang het kartel liep, toch zo’n drie jaar, betaalde hij kunstmatig te veel voor een pakje waspoeder. En opnieuw was het de spijtoptant die profiteerde, want door het verklikken van de onderlinge prijsafspraken bedacht hij zijn rechtstreekse concurrenten met een financiële kater.

Wie betaalt de boete?

De vraag stelt zich uiteraard wie de boete nu effectief zal betalen. Het staat als een paal boven water dat verkopers een meerkost steeds zullen doorrekenen aan de eindverbruiker. Het is hier dus opnieuw de consument die de dupe wordt van bewezen- malafide praktijken van grote ondernemingen. In de nasleep van het waspoederkartel rees in Nederland het idee om de veroordeelde producenten gratis waspoeder te laten uitdelen. Zo zou de consument op vrij directe wijze zijn schadevergoeding kunnen bekomen.

Het wordt echter dringend tijd om met een wettelijk verankerde oplossing op de proppen te komen, en dat is de groepsvordering. Een dergelijke collectieve actie zou consumenten die in dezelfde situatie verkeren, met gelijkaardige belangen en problemen, in staat stellen om zich te verenigen in één groep en een vordering namens deze groep voor de rechter te brengen.

De voordelen van een groepsvordering zijn talrijk. Zo verminderen de procedurekosten voor zowel eiser als verweerder, wordt de toegang tot het gerecht vergemakkelijkt en verkrijgen beide partijen meer rechtszekerheid daar alle geschillen in één keer geregeld zouden kunnen worden. Dit op zijn beurt leidt dan weer tot een uniformiseren van de gerechtelijke uitspraken. Ten slotte heeft de groepsvordering een afschrikkend effect en werkt ze tegelijk concurrentiebevorderend.

Tijd voor actie

De groepsvordering is al lang een voorwerp van discussie, zowel op het nationale als het Europese toneel. Dertien Europese lidstaten beschikken al over een eigen groepsvordering, België blijft hopeloos achter. Is het noodzaak dat wij wachten op Europa om eindelijk de groepsvordering te kunnen invoeren? Deze nieuwe prijsafspraken maken opnieuw duidelijk dat de tijd dringt. De consument is de enige dupe en tegelijk aan handen en voeten gebonden. Het OIVO roept de beleidsmakers op om komaf te maken met deze praktijken en snel werk te maken van een groepsvordering.

PERSBERICHT OIVO D.D. 14 OKTOBER 2011

Persdienst: Jelle Vancoppenolle, 02/547.06.05 ? 0486/74.82.80
Internet: http://www.oivo.be
E-mail: pers@oivo.be
OIVO, Paapsemlaan 20 – 1070 Brussel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s