creoolse varkens

Een verhaal dat ik al eens in de klas vertel en vandaag eindelijk eens uittypte op Foodlog.nl in de draad : Vlaamse ethicus Vermeersch: ‘steriliseer arme vrouwen’

De Amerikanen roeiden in de jaren tachtig alle creoolse varkens uit in Haïti. Ze betaalden dictator Duvalier in 1982 om de Haïtiaanse varkensstapel te elimineren, omdat een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Haïti de varkensindustrie in Noord-Amerika zou kunnen bedreigen. Bijna elke familie had wel een varkentje als spaarpot, dat jammerlijk verloren ging.

Lees hier een getuigenverslag: De varkenshouders bedrogen. Getuigenis van Anny Vixamar uit Chansolme (Departement Noordwest).

Daarna heeft de Haïtiaanse staat met de Amerikaanse multinational T&S Rice S.A. een importovereenkomst gesloten. De goedkope, gesubsidieerde rijst kwam in Haïti aan, werd verwerkt en verpakt in een fabriek met 300 werknemers, en overspoelde dan de nationale markt. De Haïtiaanse rijstsector bood werk aan meer dan 125.000 mensen : boeren, landarbeiders, verkopers, uitbaters van rijstmolens, enzovoort. De boeren maakten verlies : ze konden de concurrentie met de dumpingprijzen niet aan en moesten overschakelen op andere teelten, of stoppen met boeren…

Lees hier het hele verhaal, zoals mijn vriend Wim Schalenbourg het documenteerde tijdens zijn verblijf in Haïti in 2005.

Advertenties

2 gedachtes over “creoolse varkens

  1. Landbouw in Europa is niet altijd gemakkelijk. Maar de problematiek hier is maar 1 % van die welke arme boeren moeten meemaken. “Haïtiaanse boeren voeren actie tegen neoliberalisme”. Feitelijk zit er niets liberaals aan wat de westerse marktpartijen uitvoeren. “Openbreken van markten met gebruik van diverse methoden” dat dekt de lading meer. Volgens mij zijn arme mensen slim genoeg om door te hebben dat het beeld van ethicus Vermeersch – arme mensen hebben klaarblijkelijk niet door dat een hoog kindertal leidt tot extra voedseltekort – niet geheel compleet is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s