Landbouw onder zware druk in de Gazastrook – de rol van Fair Trade in rurale ontwikkeling

AANRADER: recepten met Palestijnse Wereldwinkelwinkelproducten op deze blog

In de Gazastrook floreert de import van fruit uit Israël, terwijl boeren niet kunnen exporteren. De Gazastrook is immers afgesloten van de rest van de wereld door een hek en op sommige plaatsen door een Muur. Binnen die grens is er echter ook nog een bufferzone, een brede strook grond die door Israël unilateraal als ontoegankelijk niemandsland werd ingesteld. Een derde van de landbouwgrond van Gaza ligt nu in dit niemandsland, dat zich in werkelijkheid uitstrekt tot één of zelfs twee kilometer in de Gazastrook. Khaleel Zanin, een landbouwer uit Beit Hanoun, getuigt.

 

fotos : David Levene

Eén kilometer buiten de bufferzone in de Gazastrook is Khaleel bezig met het irrigeren van zijn landbouwgrond. Hij gebruikt daarvoor een waterput die vernietigd werd tijdens Operatie Cast Lead en die met hulp van UAWC en Oxfam-Solidariteit hersteld werd. Door het herstellen van de waterput kan Khaleel weer wat seizoensproducten verbouwen, maar dat is niet te vergelijken met wat hij vroeger deed. Nu plant hij aubergines, pepers en aardappelen op 3 ha grond, maar hij bezit nog eens 15 ha in de bufferzone die hij niet mag bewerken. Vroeger stonden daar 1.500 citrusbomen die Israël in 2007 omhakte, zogenaamd om veiligheidsredenen. “De citrushandel ging goed, ik had een goed leven. Ik gaf werk aan 30 arbeiders en exporteerde naar Israël, Jordanië en de Westelijke Jordaanoever. Nu werk ik voor mezelf en verbouw gewoon wat groenten voor de lokale verkoop,” zegt Khaleel.

17% van het totale landoppervlak van de Gazastrook en 35% van de landbouwgrond ligt in de ontoegankelijke bufferzone. Hierdoor hebben meer dan 100.000 boeren hun inkomsten verloren. Sinds 2005 heeft Israël in de bufferzone voor ongeveer 308 miljoen dollar aan landbouweigendommen vernietigd, zoals fruitbomen, serres en waterputten. Het jaarlijkse verlies in de citrusproductie wordt geschat op 17.565 ton. Vroeger leverden boeren zoals Khaleel sinaasappels, citroenen en limoenen tot buiten Gaza, maar nu is de fruitmarkt afhankelijk van de import uit Israël. Geen enkele truck met exportgoederen is sinds mei uit Gaza vertrokken, maar in september alleen al werden 290 trucks met Israëlisch fruit in de Gazastrook geïmporteerd.

Khaleel zou graag terugkeren naar de citrusteelt, maar heeft geen geld om te investeren in het herplanten van bomen, die vijf jaar nodig hebben om te volgroeien. Als de situatie niet verandert, zou hij bovendien met de onzekerheid leven dat de nieuwe bomen ook omgehakt zouden worden. Toch hoopt hij dat er betere dagen komen. “We dromen allemaal van de dag dat we in vrijheid kunnen leven en ik denk nog altijd dat we dat kunnen realiseren. Alles zou beter zijn als de bezetting zou eindigen. De afgelopen jaren was het leven in Gaza moeilijk. Ik hoop dat mijn familie het in de toekomst beter zal hebben.”

Fotograaf David Levene reisde op uitnodiging van Oxfam een week door bezet Palestijns gebied om de impact van de bezetting op mensen te documenteren.

Hij vroeg mensen naar de hoop en verwachtingen die zij koesteren voor de toekomst.

Bekijk de foto’s van David Levene op
De website van The Guardian
en op
http://www.guardian.co.uk/world/gallery/2011/sep/24/palestinian-territories

WESTELIJKE JORDAANOEVER: de rol van Fair Trade in rurale ontwikkeling

Saleem Abu Ghazaleh deed onderzoek naar de rol van Fair Trade in rurale ontwikkeling in de Westelijke Jordaanoever. Abu Ghazaleh is directeur van het fairtradedepartement van PARC, een Palestijnse partner van Oxfam-Wereldwinkels. Uit de studie blijkt dat Fair Trade zich richt tot de Palestijnse die een ondersteuning het meest kunnen gebruiken: van 1/3 van hen ligt het inkomen onder de armoedegrens. 9 op 10 producenten geeft aan dat zij een groter inkomen verwerven doordat hun producten aan Fair Trade-kanalen verkocht worden. De extra inkomsten worden geïnvesteerd in betere gezondheidsdiensten, in hoger onderwijs, in landbouwproductie of in betere behuizing. De meeste producenten associëren Fair Trade met een hogere prijs – dat geeft aan dat de sociale, ecologische of politieke dimensie van Fair Trade. Dat betekent, zo stelt Abu Ghazaleh, dat er nood is aan meer sensibilisering over Fair Trade.

>> Lees de masterthesis: “Role of Fair Trade in Rural Sustainable Development in the West Bank” – door Saleem Abu Ghazaleh 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s