California voert anti-slavernij wet in: wanneer maakt Vlaanderen werk van de eis van Oxfam?

California heeft per 1 januari een nieuwe wet ingevoerd, die de economisch belanghebbenden van slavernij — met name, fabrikanten en verkopers wiens internationale toevoerlijnen steunen op het mishandelen van werkers in hun buitenlandse bedrijven en faciliteiten – zwaar dreigt aan te pakken.

Wie niet bewijst dat hij zich inspant om de zwaarste vorm van uitbuiting te weren én de vooruitgang hierin publiekelijk te documenteren zal hiervoor gestraft worden. De California Transparency in Supply Chains Act gaat op voor ieder bedrijf met 100 miljoen dollar in wereldwijde verkoopsomzet en met enige connectie met Californië.

Dat is nogal wat. California’s economie is de achtste economie in de wereld, wanneer de staten van de U.S.A. vergeleken worden met landen. België, bijvoorbeeld, is de 23ste economie volgens de landenrangschikking.

O.m. cacaohandelaars Barry Callebaut en Cargill anticipeerden onmiddellijk met ronkende persberichten.

“The rising future demand for cocoa and chocolate means we are constantly looking for better, more sustainable ways to grow cocoa and to ensure that chocolate is available for future generations to enjoy,” said Mike Schrauth, Senior Director of Sales and Marketing, Gourmet, Barry Callebaut. “The launch of Callebaut’s new Fairtrade chocolate products is an important step.”

BRON: Barry Callebaut Launches Fairtrade Certified Chocolate

ondertussen in Vlaanderen

Volgens de Oxfam-Wereldwinkels kan ook de Vlaamse overheid de cacaoproductieketens die hier toekomen controleren, de consumenten sensibiliseren en een voorbeeldfunctie opnemen door zelf kindvriendelijke chocolade van eerlijke handel aan te kopen. Samen met de Vlaamse fracties werken zij aan parlementaire initiatieven. Ze willen dat Vlaanderen een gedurfd beleid voert en de ergste vormen van kinderarbeid niet langer duldt. Om de Vlaamse overheid hiertoe te bewegen, overhandigde ze meer dan 50.000 handtekeningen aan het Vlaams Parlement, eind 2010. Maar voorlopig blijft het wachten op wetgevende initiatieven.

twee kaartjes over slavernij in West-Afrika (engelstalig)

 

Prevalence of slavery among West African nations    Slave trade routes in West Africa

BRON: The Dark Side of Chocolate

Advertenties

3 gedachtes over “California voert anti-slavernij wet in: wanneer maakt Vlaanderen werk van de eis van Oxfam?

  1. Pingback: Bloomberg beschadigt (moedwillig!?) fairtradekeurmerk met vervalste berichtgeving « recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: overheid Verenigde Staten moeit zich met ruzie tussen Fairtrade International en Bloomberg: « recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s