“Hoge voedselprijzen ook goed voor de grootste groep hongeraars” dixit economen Universiteit Leuven en Stanford in Science magazine

Lees ook : Afrika heeft de toekomst op volkskrant.nl (WIM BOSSEMA − 16/07/11)

Achter iedere academicus schuilt ook een ideoloog, dat weten we. Hetzelfde kan gezegd van NGO’s als Oxfam. Ideologen kleuren de wereld, naargelang het hen uitkomt, dan weer zwart dan weer wit. Professoren of handelaars in geluk zitten beiden in hetzelfde schuitje en proberen er elkaar uit te duwen. Beiden hebben ze het publiek nodig, om op publieke middelen kunnen beroep te doen. De waarheid ligt dichter bij de knip van hun eigen geldbeugel, dan bij de onkreukbaarheid van hun boodschappen.

Wereldwinkels – die van fair/eerlijk hun bestaansreden en handelsmerk hebben gemaakt – zijn aan zichzelf verplicht te houden van gerommel in het kot. Daarom willen de Wereldwinkels regio Kempen in maart Jo Swinnen, één van de schrijvers van een spraakmakend rapport, uitnodigen voor een tegensprekelijk debat in Turnhout. update: Liesbeth Colen, medewerker van Jo Swinnen, zal in het debat zitten. update2: helaas zegde ook Liesbeth Colen inmiddels af, en vond ze geen van haar vier collega’s bereid een zaterdagnamiddag vrij te maken voor dit debat.

Schrijf alvast in uw agenda: debat – “Kan handel een rol spelen in duurzame landbouwontwikkeling in het Zuiden?” – zaterdag 24 maart, Turnhout

Swinnen en een collega trapten Oxfam zopas zwaar op de tenen, in een artikel in Science. Oxfam trapt terug. Beiden verzinken wederom in de eigen groot gelijk posities. Hopelijk kan het debat alvast voor het publiek meer duidelijkheid scheppen.

hoger – lager

Tot een paar jaar geleden werden de lage voedselprijzen als oorzaak van de armoede aangewezen. De laatste tijd krijgen juist hoge voedselprijzen de schuld. Beide visies zijn te simplistisch en lokken verkeerde beleidsbeslissingen uit. Dat betogen twee economen van de Universiteit van Leuven en de Universiteit van Stanford in de nieuwste editie van Science.

De wetenschappers stellen dat hoge en lage voedselprijzen zowel winnaars als verliezers kennen, ook onder de armen. Media en maatschappelijke organisaties vergeten dat volgens hen vaak.

Een bekend voorbeeld is het feit dat boeren juist kunnen profiteren van hoge voedselprijzen, terwijl stedelingen daar onder lijden. Maar zelfs dat is simplistisch, want kleine boeren kunnen ook sterk te lijden hebben van hoge voedselprijzen. Zij hebben lage winstmarges en de prijs van het voedsel dat ze zelf voor hun gezin kopen stijgt vaak sterker dan hun eigen winst.

Volgens de onderzoekers zijn het communicatiebureau’s van onder andere maatschappelijke organisaties zoals Oxfam die de conclusies van ingewikkelde rapporten simplificeren om geld op te halen.

Bron: nu.nl

Wordt dus vervolgd!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s