2013, het internationale jaar van de Quinoa: recepten en informatie

UPDATE: de makkelijkste en lekkerste quinoarecepten in één word-document (.DOC)
Quinua. Wonderplant uit de Andes” (.PDF): 25 recepten voor 4 personen.

Meer foto’s, informatie en recepten vind je op de website van de Vlaamse Wereldwinkels > recepten op basis van quinoa uit de Boliviaanse Altiplano.

Lees een artikel over quinoa uit het Belang van Limburg: Quinoa? Qué?

Download het exclusieve “Recept (h)Eerlijke Masterchef 2013 Hasselt“:

Eerlijke Quinoa vergezeld van bruine paddenstoelen en gedresseerd met een hoeve-ei, afgewerkt op HeLicsiaanse wijze.
Geserveerd met een Jessenhofke Pmprnl streekbier.

Basisrecept

Spoel de quinoa grondig met water (zelf doe ik dat nooit). Per kop quinoa 2 koppen water toevoegen. Eventueel een mespuntje zout bijvoegen. Je kan de quinoa ook eerst roosteren (doe ik zelf ook nooit), dan blijft die krokanter. Dit doe je door de quinoa in een pan met wat olie te verhitten. Ongeveer een kwartier laten koken op een zacht vuurtje, tot al het water verdampt is. NIET ROEREN TIJDENS het koken, zodat de quinoa mooi droog kookt. Wanneer de quinoa gaar is, hebben de bolletjes een kiemstaartje gekregen. Quinoa zet niet makkelijk aan, dus je kan het water rustig laten wegkoken, zonder dat die gaat plakken of aankoeken op de bodem van je pan. Je moet zelfs erg je best doen om het te doen aanzetten. Je kan quinoa ook in de microgolfoven koken (zelf doe ik dat nooit).

Je kan quinoa ook mengen of laten meekoken met rijst of gewoon in je soep. Zo doet men het trouwens in Bolivia. Pittig is ook de quinoa te bereiden zoals in het basisrecept, maar eenmaal gaar en nog op het vuur, nog te mengen met wat geraspte kaas en zo eveneens te serveren als rijst. Het mag duidelijk zijn: quinoa laat zich gemakkelijk bereiden en eten als rijst.

Wie creatief is, kan ook allerlei gerechten zelf uitproberen: quinoapap, quinoaburgertjes, ovenschotels enz… Zeker in de vegetarische keuken een waardevol ingrediënt.

Ovenschotel met quinoa voor 6 flinke eters

Dit heb je nodig:

– 3 kopjes quinoa (*)
– 2 uien, in ringen gesneden
– 4 tomaten, in schijfjes gesneden
– 4 losgeklopte eieren
– 150g gemalen gruyère
– 1/2 glas melk
– een mespuntje peper en zout (*)
– chilipoeder
– olijfolie (*)

(*) te koop in de Wereldwinkel

Zo maak je het:
1. Laat de quinoa 20 minuten koken in zes kopjes water, op een laag vuurtje.
2. Laat intussen :
– de uien glazig stoven in een pannetje met wat olie
– voeg de schijfjes tomaat toe, samen met wat peper en zout
– laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
3. Vet een platte ovenschotel in met wat olie.
4. Meng de twee bereidingen door elkaar en schep alles in de ovenschotel.
5. Meng de losgeklopte eieren met de melk en de geraspte kaas.
6. Giet dit mengsel over de bereiding in de ovenschotel.
7. Laat 15 tot 20 minuten bakken in de oven.
8. Warm opdienen. Met een stukje stokbrood en een groene sla erbij heb je een heuse maaltijd !

Quinoaroomsoep voor 6 personen

Een stevige boerensoep voor grote eters

Ingrediënten:

– olijfolie (*)
– 3 middelgrote uien, grof gesneden
– 100 gram goed gewassen quinoa (*)
– 3 geschraapte en versneden wortelen
– 1 tak selder in teerlingen gesneden
– 50 gram spinazie
– 1 geschilde raap, in teerlingen
– 1 soeplepel gehakte peterselie
– 2 takjes tijm
– oregano en basilicum
– 2 blokjes groentenbouillon
– 2 eierdooiers
– 25 cl verse room
– 2 teentjes knoflook

Bereiding:

1. Smelt de boter in een kookpan en laat de uien enkele minuten kleuren.
2. Voeg 2,5 liter water toe. Los er de bouillonblokjes in op. Voeg de groenten toe, samen met de quinoa en enige kruiden. Breng alles aan de kook en laat 30 minuten sudderen op een laag pitje.
3. Mix de soep fijn. Klop de eierdooiers en de room op in een kom en voeg dit bij de soep. Goed roeren en opnieuw aan de kook brengen. Voeg eventueel zout en peper toe.
4. Overstrooien met de peterselie en warm opdienen.
5. Smakelijk !

Quinoaballetjes

Ingrediënten:

Ingrediënten voor +/-35 stuks:
– 1 kop quinoa (*)
– iets minder dan 2 koppen water
– 1 ei
– 1 fijngehakte ui
– 50 g gemalen kaas
– 2 soeplepels gehakte peterselie
– enkele fijngehakte champignons
– 3 soeplepels sesamzaad
– (kruiden)zout (*)
– chilipoeder
– meel

(*) te koop in de Wereldwinkel

TIP: je kan de ongebakken balletjes gemakkelijk een dag in de koelkast bewaren.

Bereiding:

1. Spoel de quinoa grondig in een zeef onder stromend water (om de anders te bittere smaak te verwijderen). Breng de quinoa met het water aan de kook. Als je aan het water een beetje groentebouillon toevoegt, hoef je achteraf geen (kruiden)zout meer te gebruiken. Zachtjes laten koken gedurende 7 min., daarna vuur afzetten en quinoa laten nawellen op de warme kookplaat, tot alle water is opgenomen.
2. Laat de quinoa afkoelen.
3. Kluts het ei en meng dit onder de afgekoelde quinoa.
4. Voeg ui, kaas, peterselie, champignons, sesamzaad en kruiden toe.
5. Meng alles goed met een grote vork.
6. Strooi er een beetje meel over en meng opnieuw.
7. Rol kleine balletjes van het mengsel. Werk met koele handen. Wanneer het mengsel te veel aan de handen kleeft, strooi je telkens terug wat meel over de bereiding en meng je opnieuw.
8. Verwarm de olie tot 180° en bak hierin de balletjes tot ze de gewenste kleur hebben.

Boliviaanse quinoawafeltjes

Ingrediënten:

250 g bio rietsuiker (*)
70 g quinoa (*)
300 g zelfrijzende bloem
250 g boter
2 eieren

(*) te koop in de Wereldwinkel

Werkwijze:

Kook de quinoa.
De boter zachtmaken en met de eieren en de suiker mengen. De bloem er onder mengen en tenslotte ook de gekookte quinua. Het deeg laten opstijven en bakken in een wafelijzer voor dunne wafeltjes.

enige basisinformatie over het product

2013 is het jaar van de quinoa. Wij verkopen met de Vlaamse Wereldwinkels al twee decennia quinoa uit Bolivia. We zijn het gaan verkopen, omdat buiten de indianen op de Altiplano, er geen Boliviaan aan wilde. Op die manier konden coöperaties van kleine boeren wat geld verdienen. Ondertussen is het een industrie geworden, waar vooral grote voedselconcerns de dienst uitmaken.

Op Foodlog.nl besteeden ze ook aandacht aan het internationale jaar van de Quinoa, en blijkbaar bestaat er nood aan recepten. Ik heb er massa’s, omdat ik heel wat jaren met een diareportage-annex-kookworkshop de Limburgse scholen aandeed.

De quinoa (spreek uit : ‘kie-no-wa’) werd eeuwenlang vereerd door de Inca’s. Ze schreven er bovennatuurlijke eigenschappen aan toe. Voedingsexperten zijn het er over eens dat de voedingswaarde vergeleken kan worden met die van melk. Quinoa is een evenwichtig voedingsproduct, zeer rijk aan proteïnen. Het bevat een gamma aan essentiële aminozuren, die veel beter in evenwicht zijn dan in echte graangewassen als koren, haver en rijst. Quinoa is familie van onze spinazieplant. Quinoa bevat daarnaast zeer verteerbare, niet verzadigde vetstoffen, vergelijkbaar met soja. Quinoa bevat bovendien vezels, vitaminen B1, B2, E en C en mineralen zonder fosfor, calcium en ijzer.

Quinoa kan je erg makkelijk zelf telen. Ik weet van jagers, die het het telen om fazanten mee te voederen, die ze opzetten voor de jacht.

In haar onverwerkte vorm lijkt quinoa nog het best op couscous. Kleine witte bolletjes, die kunnen gebruikt worden zoals granen. De quinoaplant (chenopodium quinua) is verwant met onze spinazie en is een traditionele cultuurplant uit de Andes, die daar reeds meer dan 3000 jaar verbouwd wordt. De bladeren worden als groenten gebruikt. De vruchten werden vanwege hun hoge voedingswaarde door de Inca’s reeds beschreven als “wonderkorrels”. De quinoa bevat immers veel eiwit dat gelijkwaardig is aan de voedingswaarde van dierlijk eiwit. Zo bekomt men in feite een mengeling van de kwaliteiten van melk en graan.

13 gedachtes over “2013, het internationale jaar van de Quinoa: recepten en informatie

  1. danku hiervoor straf dat dat van jullie en niet van oww nationaaal mloet komen … mvg Tony Alleman

    Tony Alleman,Rijakker 31,9030 Mariakerke,092278424,alleman@telenet.be OWW Mariakerke,Brugsesteenweg 526,9030 Mariakerke,093308684,mariakerke@oww.be;www.oww.be/mariakerke

    Oxfam Wereldwinkel Mariakerke presenteert de documentaire : The Vanishing of the Bees, VS, 2009 Donderdag 17 januari 2013, 20u30 ( VS, 2009), In het NMC, Driepikkelstraat 32, Mariakerke, Inkom 3 / 4 euro Ism Natuurpunt Gent, inleiding door Joeri Cortens ( Natuurpunt) .

  2. Pingback: “Quinoa? Qué?” uit het Belang van Limburg « recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  3. Ook heel lekker : quinoarisotto!
    Stoof 1 sjalotje in wat olijfolie. Voeg 200 gram quinoa toe en blus met 400 ml kippenbouillon. Kook gaar, voeg een scheutje room toe en 2 koffielepels mierikswortel. Hak 1 doosje zeekraal fijn en voeg toe. Heerlijk met een stukje gebakken vis of lam!

  4. Pingback: Masterchef 2013: koken met quinoa | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  5. Pingback: Quinoa koop je in Limburg in de Wereldwinkel + de makkelijkste & lekkerste quinoarecepten | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  6. Pingback: quinoa: superfood, te koop in de Wereldwinkel | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  7. Pingback: “Quinua. Wonderplant uit de Andes” – receptenboekje Oxfam-Wereldwinkels (1996) | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  8. Pingback: vier fair trade topdagen in Hasselt – dag vier: zaterdag 9 mei is het WERELDWINKELDAG | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie op alleman@telenet.be Reactie annuleren