Aldi verkoopt bio fairtradekoffie en Nestlégate geen hinderpaal voor duurzame handel-labels

Twee gezworen tegenstanders bekeren zich tegenwoordig tot de Fair Trade…

1. uit het reclameblaadje van ALDI, week van woe 5 juni

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

1. Nestlé kondigde vorige week aan dat al hun cacao en rietsuiker voor KitKat, hun bekende tussendoor, in Groot Brittanië en Ierland Fair Trade wordt.

Nestlé en fair trade, kan dat samen door één deur? Is het wenselijk Nestlé het fairtradelabel te laten voeren op haar producten?

a. LEES: CANADA: Nestle, Mars accused of price fixing [ 7 juni 2013 ]

Confectionery giants Nestle and Mars Inc have been charged by Canada’s Competition Bureau for alleged criminal conspiracy to fix the prices of chocolate products in the country.

The Bureau said a five-year inquiry uncovered evidence suggesting the two companies “conspired, agreed or arranged” to fix prices of chocolate products.

b. DOCH EERDER: Nestlé beschuldgt Mars van oneerlijke concurrentie [ 15 juli 2011 ]

De twee grootste fabrikanten van chocoladeproducten staan vandaag voor de rechter in Den Bosch. Nestlé beschuldigt Mars dat het de prominentste schapruimte ‘koopt’. Tankstations zouden extra aan Marsproducten verdienen, als ze de repen van het Amerikaanse bedrijf op een opvallende plaats uitstallen.

c. Nestlé is na een jarenlang proces in Duitsland schuldig bevonden aan spionage.

Het liet een beveiligingsagente infiltreren bij Attac, een groepering van antiglobalisten. Zo meldde foodlog.nl 6 februari 2013.

Al sinds 2003 had Nestlé in Zwitserland een spion rondlopen bij de antiglobalisten van Attac, schrijft RetailDetail.

De spion werd ingezet vanwege het gerucht dat Attac werkte aan een ‘onthullend’ boek over de wereldwijde activiteiten van Nestlé. Het bedrijf recruteerde een beveiligingsagente die ‘undercover’ meedraaide in allerlei werkgroepen en vergaderingen van Attac. Ze briefte alles over aan haar opdrachtgevers. De Zwitsere televisie berichtte in 2008 over de undercoveroperatie, die daarmee tot een einde kwam. Attac spande een proces aan dat nu geleid heeft tot de uitspraak. Nestlé is veroordeeld tot het betalen van 3.000 Zwitserse Frank schadevergoeding aan elk van de negen betrokken slachtoffers. Dat komt neer op een totaalbedrag van een kleine 22.000 euro.

Nestlé zou zo geïnteresseerd zijn geweest in wat Attac voornemens was te schrijven als gevolg van een melkpoederschandaal in de jaren ’80. Toen was er zelfs sprake van een boycot, die ‘tot vandaag als een spook door de wandelgangen van het bedrijf waart’.

Dit ‘Nestlégate’ laat zien dat het concern nog steeds niet begrijpt hoe je op goede voet komt en blijft met invloedrijke NGO’s*.

Niettemin zegt een Nestlé-woordvoerder naar aanleiding van het vonnis dat “aanzetten tot infiltreren indruist tegen de zakelijke en ethische principes van het concern”.

* behoudens Max Havelaar EN UTZ CERTIFIED (is dat ook een NGO?)

KLIK VOOR MEER OVER DEZE PRIJSKAPERS

KLIK VOOR MEER OVER DEZE PRIJSKAPERS VAN UTZ CERTIFIED

2 gedachtes over “Aldi verkoopt bio fairtradekoffie en Nestlégate geen hinderpaal voor duurzame handel-labels

  1. Pingback: Multatuli overschreidt vervaldatum: Hollandse koopmansgeest neemt het terug over van de ethische handel-labels | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: “Mars, Nestlé en Cargill snacken kindslaven” – de documentaire die Duitsland deed opschrikken | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s