wat is ‘mass balance’ binnen fair trade? – levert Callebaut ‘bean-to-bar’ aan Tony Chocolonely?

UPDATE: lees “Tony Chocolonely is echt van boon tot hap fair“.
Lees ook: http://www.maxhavelaar.be/nl/fairtradeproducten/cacao/traceerbaar

In onze reeks ‘zomeruniversiteit 2013‘ stellen we de vraag wat ‘mass balance’ betekent binnen fair trade. Er zijn aanwijzingen dat de cacao in fairtradechocolade vaak helemaal geen fairtradecacao is.

We zochten het voor u uit. En vonden en passant een alternatief in Amsterdam.

Na enig detectivewerk vonden we nl. deze prent, welke het Nederlandse fairtradechocolademerk Tony Chocolonely publiceerde in haar jaarFAIRslag in 2012: hier te downloaden.

KLIK OP DE PRENT  VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

Helaas staat hier verder maar een heel summier woordje uitleg bij:

Wij zijn gestart met gesegregeerde Fairtrade-gecertificeerde chocolade. Echter in 2010 werd het mogelijk om ‘goedkopere’ Mass Balance Fairtrade gecertificeerde chocolade in te kopen. Dit hebben we direct gedaan, om ons voordeel (circa 0,12 per kilo Tony’s Chocolonely chocolade) voor de stichting Chocolonely Foundation te reserveren om zo meer impact bij de boer te genereren. Deze keuze was onderdeel van het Tony’s in Afrika project.

Wat een geluk. Ik legde het je onlangs al uitgebreider uit. Je leest het hier.

Citaat:

Vergelijk met energie uit windmolens: een consument die zijn energieleverancier betaalt voor groene energie, weet dat er uit zijn stopcontact thuis niet precies die door windmolens opgewekte stroom komt. Maar hij kan er wel op rekenen dat de hoeveelheid energie die hij gebruikt op een groene manier opgewekt is. Dus: of een consument nu fairtradechocolade koopt uit ‘mass balance’ of fairtradechocolade die volledig traceerbaar is, de impact in het Zuiden blijft dezelfde.

Wanneer je die laatste link opende, kon je lezen dat op deze manier ook grote bedrijven als Nestlé of Mars fair trade kunnen (willen?) gaan verkopen. En dat kleine chocolademerken (als Oxfam) toch gebruik kunnen maken van de schaalgrootte en betaalbare producten in de rekken krijgen. Een beetje dus, zoals Tony eerder werkte.

Hierop komt er echter ook wel kritiek. “Does it do exactly what it says on the tin?“, vraagt men zich dan af. Ook de BBC berichtte hier kritisch over. Dat schreef ik al eerder.

Bean-to-Bar

Tony Chocolonely had oor naar deze kritiek. Het Bean-to-Bar project is daar een direct gevolg van. Door de omvang die ze hebben bereikt is het nu mogelijk om daadwerkelijk bean-to-bar gesegregeerde chocolade te maken, die niet duurder is dan de mass balance couverture die ze voorheen gebruikten.

Verderop in hun jaarFAIRslag (met ook wat meer duiding bij ‘mass balance’):

‘Crazy About Chocolate’ betekent voor ons dat we weten waar de cacao van onze chocolade vandaan komt. Dat we de boer kennen, dat we over een langere periode met hem werken. Alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat de smaak van zijn cacao (veel wordt namelijk bepaald door het fermentatie-proces, de droging en het zorgvuldig uitsorteren) verbeterd. Aandacht is resultaat, niet waar?

Bean-to-Bar; dus een volledig gesegregeerde keten van boon naar reep. Dat klinkt logischer dan dat het is. De meeste cacao wordt namelijk verhandeld als bulkcommodity: de bonen belanden, vaak al in de haven van het producerende land, op één hoop om daarna te worden doorverkocht.

Sinds 2010 kochten we onze Fairtrade gecertificeerde cacao in volgens het mass balance principe en zetten we ons financieel voordeel in voor de boer. In 2012 zijn we begonnen met het rechtsreeks inkopen van de biologisch en Fairtrade gecertificeerde cacaobonen van de coöperatie ABOCFA. Eerst alleen voor onze chocolademelk, aansluitend ook voor onze chocolade. Het vergt veel van Barry Callebaut om voor onze beperkte hoeveelheden chocolade een volledig gesegregeerde productie chocolade te maken. Maar nu de openboek overeenkomst er is, de bonen onderweg zijn en de eerste productie gepland is verwachten we medio juli 2013 de eerste bean-to-bar repen te kunnen verkopen. Voor ons een grote stap in de richting van 100% slaafvrije chocolade, volgens ons eigen smaakprofiel.

Dat is natuurlijk een stap dichter bij wat fair trade behoort te zijn. In hetzelfde jaarFAIRslag lezen we:

In 2012 tekenden wij lange termijn intentie overeenkomsten met de boerencoöperaties ABOCFA (uit Ghana) en Ecookim (uit Ivoorkust). Wij committeren ons naar hen om volgens afspraken de komende 5 jaren cacao af te zullen nemen, zij zijn en blijven zonder leveringsverplichting. Wij binden ons en laten hen vrij.

Mooi zo!

callebaut: niet altijd bitter?

Eerder deze week schreef ik hoe Callebaut op de korrel wordt genomen, door haar gebrek aan engagement inzake het bannen van kindslavernij: “Callebaut produceert bitter(st)e chocolade volgens ‘Raise The Bar’“.

Hoe zit dat nu? Is Callebaut nu al dan niet coöperatief? Ik heb Tony’s Chocolonely deze vraag gesteld op hun facebook: https://www.facebook.com/TonyChocolonely.

“Wordt deze rechtstreeks aangekochte cacao dan door Callebaut ook gescheiden verwerkt in jullie chocolade? En wat kost dat dan? Ook kost die aankopen gesegregeerd doen wellicht extra geld, want in jullie jaarFAIRslag van 2012 staat dat mass balance minder kost en jullie kochten vanaf 2010 aan volgens dat principe. Bedankt voor jullie antwoord alvast!”

De overlevering wil namelijk dat Callebaut geen garantie kan geven over het principe ‘Does it do exactly what it says on the tin?‘… Zit er m.a.w. in de chocolade van Tony Chocolonely nu wél degelijk fairtradecacao?

We volgen het voor u op.

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

Voor alle duidelijkheid: dit verstaat Max Havelaar on Mass Balance

Dit is een artikel uit de reeks: Zomeruniversiteit 2013

9 gedachtes over “wat is ‘mass balance’ binnen fair trade? – levert Callebaut ‘bean-to-bar’ aan Tony Chocolonely?

  1. Pingback: hoor, wie kwettert daar kinderen? Max Havelaar klaagt gebrek aan fair share aan, maar deelt zelf mee in de verantwoordelijkheid daarvoor | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: van de adder en de kikker: groenekikkercacao transparanter dan maxhavelaarcacao | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  3. Pingback: een overzicht van de kosten en baten van duurzame cacaocertificering – #watschuiftdat ? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  4. Pingback: Mars en Lidl mogen weldra fairtradechocolade verkopen zonder fairtradecacao- of suiker | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  5. Pingback: chocoladetekort: wat betekent Bean to Bar écht? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  6. Pingback: chocoladetekort: vragen en antwoorden bij herkomst (b)(r)ietsuiker Tony’s Chocolonely | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  7. Pingback: de prijs van traceerbaar en transparant – zo maak je duurzame chocolade (on)betaalbaar | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  8. Pingback: Gisteren begon Week-van-de-Vaandelvlucht.NL – zijn Tony’s en Volkswagen eenzelfde verhaal? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  9. Pingback: Tony’s Chocolonely komt naar Hasselt met eerste traceerbare fairtrade chocolade | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nr 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s