Tony Chocolonely is écht van boon tot hap fair

OPGELET: NOCH DE SUIKER NOCH DE CACAOBOTER BLIJKEN TRACEERBAAR

BELANGRIJKE UPDATE: In Tony’s repen zit nu de facto europese bietsuiker, waar elders Fairtrade rietsuiker (in het mass balance systeem, dus) voor wordt opgekocht. Van cacaoboon tot hap fair klopt, maar de suiker is niet traceerbaar en fair van herkomst. Toch een domper! IK ZOCHT HET HIER VOOR U UIT.
UPDATE 23/10/2015: “Garantie slaafvrije chocolade kan Tony’s nog steeds niet geven,” schrijft oprichter Teun “Tony’s” van de Keuken in de VOLKSKRANT. Cacaoboter (heflt van de cacaobonen!) IS NIET traceerbaar.

Verder met de reeks “zomeruniversiteit 2013“. Persoonlijk vind ik dat Tony Chocolonely thuishoort in de rekken van de Vlaamse Wereldwinkels. Zeker nu vanaf juni 2013 hun chocolade (in Wieze, door Callebaut geproduceerd, volgens Belgisch recept!) van volledig traceerbare cacao wordt gemaakt. ‘Bean-to-bar’ noemen ze het principe.

Ik kon mijn ogen en oren niet geloven. Ze presteren het dus écht? Toch nog voor alle zekerheid even om bevestiging gevraagd op hun facebook:

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

Hun antwoord:

Ha Steven,
Onze cacao wordt inderdaad gescheiden van andere cacao: op de boot, in de haven, in de opslag en in de vrachtwagen, maar ook bij BarryCallebaut en in de chocoladefabriek. Bovendien worden hier de leidingen schoongespoeld voordat deze in onze ongelijk verdeelde mallen wordt gegoten. Zo weten we zeker dat er alleen Tony’s chocolade in een Tony’s reep zit.

Op onze zoektocht om zoveel mogelijk impact te hebben, kochten we de afgelopen 2 jaar Fairtrade Mass Balance in. De kosten die we hiermee bespaarden hebben we gereserveerd voor investeringen in gemeenschappen van cacaoboeren. Nu, twee jaar later, zijn we verder gegroeid en hebben we nieuwe expertise opgedaan. We produceren grotere volumes en hebben onze cacaoketen efficiënter ingericht. Hierdoor zijn we in staat gesegregeerd in te kopen en tegelijkertijd de cacaoboeren een betere prijs te bieden.

Is dat niet schoon?

De dag dat Tony’s een eigen choco fabriek in ivoorkust neerzet waar een boerencoop hun eigen verwerking kan gaan doen, dan wordt ik hun grootste fan.

reageerde eens iemand op Foodlog.

Zou ook dàt hen lukken?

ongelijke mallen

Wat betreft die ongelijke mallen, waarnaar Tony refereert in zijn antwoord. Zo zien hun chocolades er zonder wikkel uit. Sexy! [ Met dank aan degroenemeisjes.nl ]

ongelijke mallen van Tony

KLIK OP DE FOTO VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

Op hun website schrijven ze hierover:

tony_stukken

Wij vonden het maar raar dat alle chocoladerepen verdeeld zijn in gelijke stukjes, terwijl het er in de cacao-wereld helemaal niet zo eerlijk aan toe gaat! Met de oneerlijke verdeling van onze 180 grams repen willen we alle chocofans op smakelijke wijze duidelijk maken dat de inkomsten in de chocoladewereld ongelijk verdeeld zijn.

En hoewel we er van buiten nu anders uitzien, hebben we de receptuur hetzelfde gehouden, dus van binnen proef je nog steeds de oude vertrouwde Tony’s!

Maar zo lopen ze dus, netjes gekleed, van de band:

de wikkel van Tony

KLIK OP DE FOTO VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

Voor alle duidelijkheid: dit verstaat Max Havelaar on Mass Balance

Advertenties

4 gedachtes over “Tony Chocolonely is écht van boon tot hap fair

  1. Pingback: wat is ‘mass balance’ binnen fair trade? – levert Callebaut ‘bean-to-bar’ aan Tony Chocolonely? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: na de gratis publiciteit toch nog even dit, Tony’s | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  3. Pingback: kredietrating Tony’s Chocolonely bij te stellen naar “van schip tot schap fair” ? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  4. Pingback: Gisteren begon Week-van-de-Vaandelvlucht.NL – zijn Tony’s en Volkswagen eenzelfde verhaal? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s