Nestlé werkt samen met Kavokiva, kernpartner van Oxfam-Wereldwinkels, maar voor de EU staan kleine boeren er meer dan ooit alleen voor

Nestlé ligt onder vuur van steeds meer overheden. Hoopt het zich een deugdelijker imago te kopen, middels fair trade?

In Canada beschuldigde de overheid onlangs Mars en Nestlé van een criminele samenzwering, in de vorm van onderlinge prijsafspraken. Ook in China werd deze week Nestlé op de rooster gelegd. Daar gaat het om prijsafspraken binnen de babyvoedingssector.

Nestlé moet dus op zoek naar partners om haar bedenkelijke imago op te poetsen. Vraag is of fairtrade-organisaties op deze manier niet in een onmogelijke spagaat dreigen terecht te komen.

KAVOKIVA

In januari 2012 nodigde de Aarstsbisschop van York Nestlé en enkele vertegenwoordigers van het Ivoriaanse Kavokiva (een kernpartner van Oxfam-Wereldwinkels) uit voor het vieren van een feestje: de tweede verjaardag van de fairtrade KIT KAT-reep. Ook cacaoboer Koaume Fasseri was uitgenodigd. Zijn gezicht stond tot dan toen al op ongeveer 400 miljoen fairtrade KIT KATs, sinds januari 2010.

KLIK OP DE FOTO VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

KLIK OP DE FOTO VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

De Wereldwinkel van Mechelen kwam Nestlé een jaar later tegen op het terrein:

Kavokiva (een kernpartner van Oxfam-Wereldwinkels) en Nestlé hebben samen geïnvesteerd in een school met 6 mooie klaslokalen, er zijn ook 6 leraars aan het werk.

schreven ze in januari 2013 op hun blog, na een bezoek aan Kavokiva in Ivoorkust.

KIT KAT

Sinds 2010 engageert Nestlé zich voor de Britse en Ierse markt tot het aankopen van fairtradecacao. Financieel niet meteen een groot offer.

De Fairtradepremie die het betaalde voor de cacao in haar KitKat-chocoladerepen in 2010 bedroeg minder dan 400,000£ (Engelse pond). Dat is minder dan 1% van wat het toen uitgaf aan haar UK Nescafé advertentiecampagne (43£ miljoen).

Een jaar later betaalde Nestlé in totaal al 1,4 miljoen pond aan fairtradepremies. Een mooi bedrag, maar bezwaarlijk een bedrag dus, waarmee het zich pijn hoeft te doen.
[ LEES HIEROVER MEER OP DEZE BLOG ]

Nu, misschien moeten we gewoon even geduldig zijn. Nestlé nam in 2011 de FLA (Fair Labor Association) onder de arm. In 2012 schreven die het rapport: Sustainable Management of Nestlé’s Cocoa Supply Chain in the Ivory Coast — Focus on Labor Standards (PDF). Een zeer lezenswaardig en veelbelovend document.

16 mei jongstlede kondigde Nestlé aan, naast de KIT KAT met vier vingers, nu ook de KIT KAT met twee vingers onder fairtradevoorwaarden op de markt te zullen brengen in de UK en Ierland. Ook de palmolie in die repen is duurzaam getraceerd.

Economisch betekent dit nogal wat, voor de cacaoboeren van o.m. Kavokiva.

Oneerlijk en onduurzaam boeren gaat door

In mei 2013 gooiden ook de Oxfam-Wereldwinkels hun kaarten op tafel. Met hun nieuwe campagnedossier viseren zij niet zozeer de Nestlé’s van deze wereld (al worden ze er wel van beschuldigd consumentenprijzen kunstmatig op te drijven, iets wat de inleiding van dit artikel lijkt te bevestigen) dan wel de overheden. Die laatsten hebben het verzuimd eerlijke spelregels te maken binnen de internationale handel. Iets waar de multinationals gretig gebruik van maken (lees: misbruiken) en waar kleine boeren de dupe van zijn.

Dezer dagen liggen twee belangrijke dossiers ter bespreking en VRAAG ÉÉN is of de fairtradebeweging, met Oxfam-Wereldwinkels op kop, er toe gaat komen zich hierover een standpunt te vormen én of er actiebereidheid bestaat bij de achterban.

democratisch deficit Gemeenschappelijk Landbouwbeleid EU

De hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van de EU is zeer teleurstellend. Het laat te veel over aan de lidstaten en doet te weinig om duurzame landbouw te stimuleren en om ongelijkheid aan te pakken,

schrijft de oprichter van de Slow Foodbeweging, Carlo Petrini, in La Reppublica.

[…] de kwestie van ‘Europa versus de ontwikkelingslanden’. Als we over de grenzen van ons continent kijken, zijn we als bij toverslag wél opeens een unie: er is geen enkel mechanisme ingevoerd dat moet toezien op de gevolgen van het handelsbeleid van het GLB (zoals exportsubsidies of kunstmatig lage prijzen) voor kleine boeren in Azië en Afrika.

schrijft Petrini verder.

Europa klampt zich vast aan lobby’s,” zo stelt Petrini ook nog. VRAAG TWEE is wie de beste partner zal zijn om tot eerlijkere wereldhandelsverhoudingen te komen. De grote ondernemingen of de Europese beleidsmakers. Het lijkt roeren in één pot nat.

democratisch deficit vrijhandelsakkoord VS en Europa

Gie Goris schreef een stuk op MO*.be onder de kop “Alle macht aan de bedrijven?“, n.a.v. de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen de VS en de EU. Ik laat de inhoud van het artikel over aan je eigen leeshonger.

In een interessante zijkolom reageert Marc Maes van 11.11.11. en die wil ik je in de context van dit artikel toch niet onthouden:

‘Het TTIP gaat uiteindelijk niet over vrijhandel’, zegt Marc Maes, die voor Noord-Zuidkoepel 11.11.11 al jaren de impact van handel op ontwikkeling bestudeert. ‘De eigenlijke agenda is het ondergeschikt maken van de democratische besluitvorming aan de economische belangen. Wie de echte impact van de besprekingen in de komende twee jaar wil inschatten, moet zich niet blindstaren op de ene of andere paragraaf, maar op het langetermijneffect van de gemaakte afspraken. De Amerikaanse collega’s vrezen nu al dat de EU, die op het vlak van onder andere arbeidswetgeving, ecologische en chemische normen, en consumentenbescherming hogere standaarden hanteert, gedwongen zal worden die naar beneden bij te stellen. Dat heeft niet alleen voor ons nadelige gevolgen, maar ook voor de bewegingen in de VS.’

Bovendien, zegt Maes, verlopen de besprekingen over vrijhandelsakkoorden altijd volkomen ontransparant. ‘Met het Verdrag van Lissabon zou het Europees Parlement over meer informatie moeten beschikken, maar voor zover het nu duidelijk is, zullen alleen de zes fractievoorzitters in het comité Handel de stukken te zien krijgen. En uiteindelijk kan het Europees Parlement alleen stemmen over het hele onderhandelde pakket. Het is dan te nemen of te laten.’

Het enige voordeel dat Marc Maes aan de onderhandeling over een TTIP ziet, is dat het nu misschien voor een groter deel van de Europese publieke opinie interessant wordt om na te denken over de maatschappelijke impact van wat voorgesteld wordt als vrijhandel. Als de EU onderhandelt met landen of regio’s in Afrika, Latijns-Amerika of de Cariben over de Economische Partnerschapsakkoorden (EPA’s), kraait er geen haan naar. ‘Nu we zelf een koekje van eigen deeg dreigen te krijgen, ontstaat er misschien wel een debat en –wie weet– zelfs een tegenbeweging’, hoopt Maes.

Misschien is een eerste stap om als Europees Parlement te eisen dat alle stukken ivm de onderhandelingen door alle parlementairen kunnen worden ingekeken (en niet enkel door de zes fractievoorzitters in het comité Handel zoals Marc Maes van 11.11.11 beweert)?”, suggereerde Jan Buelinckx op de facebook van Saïd El Khadroui.

Tot morgen, voor een nieuwe episode in de reeks Zomeruniversiteit 2013.

Advertenties

Een gedachte over “Nestlé werkt samen met Kavokiva, kernpartner van Oxfam-Wereldwinkels, maar voor de EU staan kleine boeren er meer dan ooit alleen voor

  1. Pingback: Clooney maakt van Nespresso fairtradekoffie – maar duurste logistieke afvalstroom, afgezien van kernenergie, blijft – fair deal? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s