na de gratis publiciteit toch nog even dit, Tony’s

I.h.k.v. de reeks ‘zomeruniversiteit 2013‘ heb ik vandaag een nieuwe vraag aan Tony’s Chocolonely gesteld, op hun Facebook. Nogal wat Wereldwinkeliers laten horen dat Tony’s in de Oxfam-Wereldwinkel thuishoort, omdat ze nu zeggen zeker te zijn dat hun cacao van boon tot hap traceerbaar is. Maar één ding is me nog niet zo duidelijk:

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

MOEILIJK LEESBAAR? KLIK OP DE AFBEELDING

Steven Schepers Hoi Tony, ik heb nog wat lopen rondneuzen en nadenken – de Cocobod in Ghana, die alle cacao verzamelt en dan doorverkoopt aan Barry, wie kan zeker zijn dat de Cocobod het niet mengt met andere?

Fairtradeconsumenten vragen meer transparantie

Een citaat uit een recent persbericht van de Engelse Max Havelaar:

“Shoppers have higher expectations about what they ought to be able to find out about products and what companies ought to be tracking. This represents a huge opportunity and companies signed up to Fairtrade have a great story to tell which will help build trust up to higher levels than ever before, but they need to take advantage of all the different ways to engage with shoppers to get their message across.”

bron: Shoppers more interested than ever in Fairtrade (juni 2013)

De meeste Fairtradeproducten zijn volledig traceerbaar

Goed om weten, is deze kennisgeving vanop de website van Max Havelaar:

Bij een herziening van onze handelsstandaarden in 2009 zijn voor de meeste Fairtradeproducten zoals bananen, ander vers fruit, koffie, bloemen, noten, rijst, specerijen, enzovoort nieuwe, strengere regels in het Fairtradesysteem ingevoerd, die vereisen dat die producten fysiek traceerbaar moeten zijn. Dat betekent dat ze gelabeld moeten zijn en apart worden gehouden in elke fase van hun tocht van de boerengroepen naar de winkelrekken.

Maar toen wij probeerden gelijkaardige regels in te voeren voor de cacao en suiker die in chocolade worden gebruikt, stelden we vast dat er in de werkwijze van de chocolade-industrie heel weinig te traceren valt. De cacao en suiker worden routinematig gemengd in plaatselijke maalderijen, fabrieken of op het moment van het vervoer en door de complexe bereidingsprocessen is het heel moeilijk en duur om de ingrediënten in elk stadium van de toevoerketen gescheiden te houden. Het werd duidelijk dat enkele producenten in de ontwikkelingslanden niet langer zouden kunnen deelnemen aan Fairtrade als we eenvoudigweg regels zouden invoeren die een rechtstreekse fysieke traceerbaarheid vereisen. Bovendien zou het ook kunnen gebeuren dat Fairtradeproducten daardoor helemaal uit de markt worden geprezen en dat bedrijven minder in staat zijn om voor Fairtrade te kiezen of in aanzienlijke mate te investeren in een beter bestaan voor de boeren. Gezien de zware armoede van veel kleinschalige cacaoboeren en suikertelers en hun dringende nood aan betere handelsvoorwaarden, waren we het erover eens dat we een betere oplossing moesten vinden.

Tijdens overleg met boerengroepen en handelaars over de Fairtradestandaarden werd afgesproken om de cacao en suiker vrij te stellen van de eis tot fysieke traceerbaarheid, om zo de toegang van cacao- en suikerproducentengroepen tot de Fairtrademarkt te bevorderen. U leest meer over deze beslissing en de reden voor het vrijstellen van die producten op de website van Fairtrade International.

KLIK OP DE LINKS en volg de reeks over ‘mass balance‘ en ‘bean-to-bar‘ op deze blog.

INDIEN MOEILIJK LEESBAAR, KLIK OP DE PRENT

INDIEN MOEILIJK LEESBAAR, KLIK OP DE PRENT

Dit is een artikel uit de reeks: Zomeruniversiteit 2013

Advertenties

Een gedachte over “na de gratis publiciteit toch nog even dit, Tony’s

  1. Pingback: kredietrating Tony’s Chocolonely bij te stellen naar “van schip tot schap fair” ? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s