kredietrating Tony’s Chocolonely bij te stellen naar “van schip tot schap fair”? Tony antwoordt…

Het Nederlandse chocolademerk “Tony’s Chocolonely” verkoopt zich sinds kort als ‘fair van boon tot bar’. Maar juichten we te voorbarig?

UPDATE: Vreemd is/was dat – waar Tony zijn belangrijkste verkoopsargument (= “op weg naar slaafvrije chocolade”) gerealiseerd lijkt (= “fair van boon tot reep”) – hij geen vrachtbrieven voorlegt (dat zou namelijk zo maar kunnen), met de bewijzen dat alle cacao wel degelijk fair is en niet van een grote hoop. Ze betalen hun cacaoproducenten in Ghana wel correct volgens de fairtradevoorwaarden, maar komt die cacao écht terecht in de fabrieken van Callebaut in Wieze, waar ze er Tony’s chocolade maken?

TONY ANTWOORDDE OP DE HIERONDER GESTELDE VRAGEN: via zijn Facebook

In samenwerking met een lokale handelaar worden al onze bonen door de Cocobod opgeslagen in genummerde zakken. Daarna worden ze geëxporteerd in een aparte Tony’s container.

TONY ANTWOORDT 10/07/2013 OP FACEBOOK

TONY ANTWOORDT 10/07/2013 OP FACEBOOK

Onderstaande is de originele post. Lees ook de UPDATE hierboven (in rode kleur).

Doorgaans is Tony’s makkelijk te benaderen via Facebook / nieuwe sociale media.

vraag-en-antwoord-tonyToen ik begin deze maand de vraag stelde via Facebook:

Wordt deze rechtstreeks aangekochte cacao dan door Callebaut ook gescheiden verwerkt in jullie chocolade? En wat kost dat dan? Ook kost die aankopen gesegregeerd doen wellicht extra geld, want in jullie jaarFAIRslag van 2012 staat dat mass balance minder kost en jullie kochten vanaf 2010 aan volgens dat principe. Bedankt voor jullie antwoord alvast!

kreeg ik prompt antwoord:

Ha Steven,
Onze cacao wordt inderdaad gescheiden van andere cacao: op de boot, in de haven, in de opslag en in de vrachtwagen, maar ook bij BarryCallebaut en in de chocoladefabriek. Bovendien worden hier de leidingen schoongespoeld voordat deze in onze ongelijk verdeelde mallen wordt gegoten. Zo weten we zeker dat er alleen Tony’s chocolade in een Tony’s reep zit.

Op onze zoektocht om zoveel mogelijk impact te hebben, kochten we de afgelopen 2 jaar Fairtrade Mass Balance in. De kosten die we hiermee bespaarden hebben we gereserveerd voor investeringen in gemeenschappen van cacaoboeren. Nu, twee jaar later, zijn we verder gegroeid en hebben we nieuwe expertise opgedaan. We produceren grotere volumes en hebben onze cacaoketen efficiënter ingericht. Hierdoor zijn we in staat gesegregeerd in te kopen en tegelijkertijd de cacaoboeren een betere prijs te bieden.

Maar nu heb ik toch nog één enkel vraagje extra, postte het op hun Facebook doch daarop een antwoord krijgen, blijkt moeizamer:

Hoi Tony, ik heb nog wat lopen rondneuzen en nadenken – de Cocobod in Ghana, die alle cacao verzamelt en dan doorverkoopt aan Barry, wie kan zeker zijn dat de Cocobod het niet mengt met andere?

tony_cocobod2

Die 100% traceerbaarheid… Barry Callebaut biedt traceerbare chocolade aan, waar Tony’s mee aan de slag gaat. Maar wat er voor Barry Callebaut in Ghana gebeurt, weten we niet zeker. Want daar zit je met de Cocobod die alle cacao verzamelt en dan doorverkoopt aan Barry.

Meer dan de helft van de cacao wereldwijd komt uit de West-Afrikaanse landen Ivoorkust en Ghana. De lokale ketenprocessen in Ghana en Ivoorkust verschillen van elkaar. De overheid in Ghana beschikt sinds 1947 over juridische instrumenten om de cacaohandel in het land onder controle te houden. De Ghana Cocoa Board (afgekort Cocobod) volgt het ketenproces van nabij op, organiseert kwaliteitscontroles, reglementeert het cacaotransport en voert onderzoek naar de cacaomarkt in het land.

Ik ben er zelf eigenlijk niet 100% zeker meer van of het wel echt lukt, die volledige traceerbaarheid. Het blijft namelijk toch wel zorgwekkend stil uit de hoek van Max Havelaar hierover. Zij zouden de eersten (moeten) zijn, om zulk een garantie mee van de daken te helpen schreeuwen. En de Cocobod is geen onbesproken instantie.

Los hiervan… ik vind het vreemd dat Tony plots niet meer antwoordt, terwijl het op 8 maart 2013 op haar website nog schreef:

Dat onze cacao uit Ghana nog even op zich laat wachten heeft verschillende redenen. Om cacao te kunnen verhandelen in Ghana heb je een vergunning van de overheid nodig. De boeren van coöperatie ABOCFA hebben deze vergunning (nog) niet, omdat ze daar nu niet genoeg kennis en middelen voor hebben. Zoals vrachtwagens bijvoorbeeld, om de bonen naar de haven te krijgen. Om de cacao toch in onze chocoladefabriek te krijgen, werken we samen met één lokale partner die deze vergunning wel heeft. Hij verzamelt de bonen bij de boeren en levert ze bij de haven af. Maar degene die dit klusje voor ons zou klaren bleek toch niet de gedroomde partner en liet de boeren met hun cacao zitten. Toen we een nieuwe betrouwbare tussenpersoon met de juiste papieren gevonden hadden liepen we al snel tegen een nieuwe vertraging aan bij de haven. In oktober tot en met januari is het daar de drukste tijd van het jaar, en omdat wij precies willen weten waar onze bonen vandaan komen kon onze cacao niet op de grote hoop, maar moest er ruimte voor de Tony’s cacao gemaakt worden.

zie ‘Vertraagde cacao alsnog op de boot‘.

Dus nogmaals: jammer dat Tony niet antwoordt. We blijven fan. Maar blijven ook op onze spreekwoordelijke honger zitten. En dat knaagt. Ergens anders dan in de maagstreek. Dus for the time being, maken we i.p.v. “van boon tot hap” er even “VAN SCHIP TOT SCHAP” van.

KLIK OP DE AGFBEELDING VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

KLIK OP DE AGFBEELDING VOOR EEN GROTERE WEERGAVE

ABOCFA, de coöperatie waar Tony’s rechtstreeks inkoopt

De Nederlandse Annika van Oostveen bezocht de coöperatie ABOCFA in Ghana. Op de bovenstaande foto zie je haar, samen met de ABOCFA vertegenwoordigers, met rechts Juliet (de penningmeester) in Tony Chocoloneley T-shirt.

Ze schreef een zeer mooi verslag van haar verblijf tussen de boeren en zag wat fair trade aan goeds bewerkstelligt. Lees onder de palmboom, zeker het hele verhaal op haar blog: http://annikaswereld.blogspot.be/2012_08_01_archive.html

Een artikel uit de reeks: Zomeruniversiteit 2013

Een gedachte over “kredietrating Tony’s Chocolonely bij te stellen naar “van schip tot schap fair”? Tony antwoordt…

  1. Pingback: Gisteren begon Week-van-de-Vaandelvlucht.NL – zijn Tony’s en Volkswagen eenzelfde verhaal? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s