Quinoa uit de Wereldwinkel: makkelijke & lekkere recepten

  1. Ovenschotel met quinoa voor 6 flinke eters,
  2. Quinoaroomsoep voor 6 personen,
  3. Quinoaballetjes,
  4. Boliviaanse quinoawafeltjes.

SMAKELIJK: quinoa-recepten-wereldwinkel-hasselt.doc

Quinoa, het wondergraan uit de Andes, kan je al sinds jaar en dag kopen in de Wereldwinkel. Maar in de toekomst zou het wel eens een sleutelrol kunnen gaan spelen wat betreft voedselzekerheid op deze planeet, volgens de FAO.

OOK op deze blog: meer recepten en wat geschiedenis

Basisrecept

Spoel de quinoa grondig met water (zelf doe ik dat nooit). Per kop quinoa 2 koppen water toevoegen. Eventueel een mespuntje zout bijvoegen. Je kan de quinoa ook eerst roosteren (doe ik zelf ook nooit), dan blijft die krokanter. Dit doe je door de quinoa in een pan met wat olie te verhitten. Ongeveer een kwartier laten koken op een zacht vuurtje, tot al het water verdampt is. NIET ROEREN TIJDENS het koken, zodat de quinoa mooi droog kookt. Wanneer de quinoa gaar is, hebben de bolletjes een kiemstaartje gekregen. Quinoa zet niet makkelijk aan, dus je kan het water rustig laten wegkoken, zonder dat die gaat plakken of aankoeken op de bodem van je pan. Je moet zelfs erg je best doen om het te doen aanzetten. Je kan quinoa ook in de microgolfoven koken (zelf doe ik dat nooit).

Je kan quinoa ook mengen of laten meekoken met rijst of gewoon in je soep. Zo doet men het trouwens in Bolivia. Pittig is ook de quinoa te bereiden zoals in het basisrecept, maar eenmaal gaar en nog op het vuur, nog te mengen met wat geraspte kaas en zo eveneens te serveren als rijst. Het mag duidelijk zijn: quinoa laat zich gemakkelijk bereiden en eten als rijst.

Wie creatief is, kan ook allerlei gerechten zelf uitproberen: quinoapap, quinoaburgertjes, ovenschotels enz… Zeker in de vegetarische keuken een waardevol ingrediënt.

Ovenschotel met quinoa voor 6 flinke eters

Dit heb je nodig:

– 3 kopjes quinoa (*)
– 2 uien, in ringen gesneden
– 4 tomaten, in schijfjes gesneden
– 4 losgeklopte eieren
– 150g gemalen gruyère
– 1/2 glas melk
– een mespuntje peper en zout (*)
– chilipoeder
– olijfolie (*)

(*) te koop in de Wereldwinkel

Zo maak je het:
1. Laat de quinoa 20 minuten koken in zes kopjes water, op een laag vuurtje.
2. Laat intussen :
– de uien glazig stoven in een pannetje met wat olie
– voeg de schijfjes tomaat toe, samen met wat peper en zout
– laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
3. Vet een platte ovenschotel in met wat olie.
4. Meng de twee bereidingen door elkaar en schep alles in de ovenschotel.
5. Meng de losgeklopte eieren met de melk en de geraspte kaas.
6. Giet dit mengsel over de bereiding in de ovenschotel.
7. Laat 15 tot 20 minuten bakken in de oven.
8. Warm opdienen. Met een stukje stokbrood en een groene sla erbij heb je een heuse maaltijd !

Quinoaroomsoep voor 6 personen

Een stevige boerensoep voor grote eters

Ingrediënten:

– olijfolie (*)
– 3 middelgrote uien, grof gesneden
– 100 gram goed gewassen quinoa (*)
– 3 geschraapte en versneden wortelen
– 1 tak selder in teerlingen gesneden
– 50 gram spinazie
– 1 geschilde raap, in teerlingen
– 1 soeplepel gehakte peterselie
– 2 takjes tijm
– oregano en basilicum
– 2 blokjes groentenbouillon
– 2 eierdooiers
– 25 cl verse room
– 2 teentjes knoflook

Bereiding:

1. Smelt de boter in een kookpan en laat de uien enkele minuten kleuren.
2. Voeg 2,5 liter water toe. Los er de bouillonblokjes in op. Voeg de groenten toe, samen met de quinoa en enige kruiden. Breng alles aan de kook en laat 30 minuten sudderen op een laag pitje.
3. Mix de soep fijn. Klop de eierdooiers en de room op in een kom en voeg dit bij de soep. Goed roeren en opnieuw aan de kook brengen. Voeg eventueel zout en peper toe.
4. Overstrooien met de peterselie en warm opdienen.
5. Smakelijk !

Quinoaballetjes

Ingrediënten:

Ingrediënten voor +/-35 stuks:
– 1 kop quinoa (*)
– iets minder dan 2 koppen water
– 1 ei
– 1 fijngehakte ui
– 50 g gemalen kaas
– 2 soeplepels gehakte peterselie
– enkele fijngehakte champignons
– 3 soeplepels sesamzaad
– (kruiden)zout (*)
– chilipoeder
– meel

(*) te koop in de Wereldwinkel

TIP: je kan de ongebakken balletjes gemakkelijk een dag in de koelkast bewaren.

Bereiding:

1. Spoel de quinoa grondig in een zeef onder stromend water (om de anders te bittere smaak te verwijderen). Breng de quinoa met het water aan de kook. Als je aan het water een beetje groentebouillon toevoegt, hoef je achteraf geen (kruiden)zout meer te gebruiken. Zachtjes laten koken gedurende 7 min., daarna vuur afzetten en quinoa laten nawellen op de warme kookplaat, tot alle water is opgenomen.
2. Laat de quinoa afkoelen.
3. Kluts het ei en meng dit onder de afgekoelde quinoa.
4. Voeg ui, kaas, peterselie, champignons, sesamzaad en kruiden toe.
5. Meng alles goed met een grote vork.
6. Strooi er een beetje meel over en meng opnieuw.
7. Rol kleine balletjes van het mengsel. Werk met koele handen. Wanneer het mengsel te veel aan de handen kleeft, strooi je telkens terug wat meel over de bereiding en meng je opnieuw.
8. Verwarm de olie tot 180° en bak hierin de balletjes tot ze de gewenste kleur hebben.

Boliviaanse quinoawafeltjes

Ingrediënten:

250 g bio rietsuiker (*)
70 g quinoa (*)
300 g zelfrijzende bloem
250 g boter
2 eieren

(*) te koop in de Wereldwinkel

Werkwijze:

Kook de quinoa.
De boter zachtmaken en met de eieren en de suiker mengen. De bloem er onder mengen en tenslotte ook de gekookte quinua. Het deeg laten opstijven en bakken in een wafelijzer voor dunne wafeltjes.

uit het Belang van Limburg

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN GOED LEESBARE WEERGAVE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s