“Help, de boeven zijn op!” – vijf: NESPRESSO en ALDI fair trade – McDonald’s boycot kolonisten

Nogal wat (voormalige) boeven laten dezer dagen de maskers (even) vallen en gaan voor fair trade. Op deze blog een reeks, die je hier permanent kan raadplegen: https://fairtradekookboek.wordpress.com/?s=boeven.

1. ALDI experimenteert met fair trade, nu ook in België

KLIK OM DE WEBSITE VAN ALDI in de UK TE OPENEN

KLIK OM DE WEBSITE VAN ALDI in de UK TE OPENEN

KLIK OP DE WEBSITE VAN ALDI in BELGIE TE OPENEN

KLIK OP DE WEBSITE VAN ALDI in BELGIE TE OPENEN

KLIK OP DE PRENT OM DE WEBSITE VAN PROMOBUTLER TE OPENEN

KLIK OP DE PRENT OM DE WEBSITE VAN PROMOBUTLER TE OPENEN

2. Nespresso belooft 10% koffie fair trade aan te kopen

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN GROTERE VERSIE VAN DE FOTO

KLIK OP DE PRENT VOOR EEN GROTERE VERSIE VAN DE FOTO

Nespresso gaat samenwerken met Fairtrade International. De koffieproducent zal een deel van zijn koffie halen van producenten met het fairtradecertificaat om zo de leefomstandigheden van de koffieboeren te verbeteren.

De pilot start in Colombia. Als onderdeel van het initiatief zal Nespresso koffie op de markt brengen van boerencoöperaties uit de Caldas regio in Colombia die al meedoen aan het duurzaamheidsprogramma van Nestlé (AAA Sustainable Quality Program) en Fairtrade gecertificeerd zijn. Het betreft vijf boerencoöperaties waar in totaal zevenduizend kleine koffieboeren bij aangesloten zijn. Doel is om naar verloop van tijd steeds meer koffie Fairtrade te produceren.“Tegen 2020 hebben wij als doel om een verdere bijdrage aan het welzijn van kleine koffieboeren te leveren door met Fairtrade, Rainforest Alliance en andere partners samen te werken,” aldus Jean-Marc Duvoisin, ceo van Nestlé Nespresso.

Wanneer de Fairtrade gecertificeerde koffie van Nespresso op de Belgische markt verschijnt is nog niet bekend, de uitrol zal de komende periode plaatsvinden.

Naast de recente samenwerking met Fairtrade International, werkt Nestlé dit jaar ook tien jaar samen met Rainforest Alliance. Deze samenwerking zal in de komende tijd verder worden uitgebreid. Om het hele duurzaamheidsprogramma in goede banen te leiden is bovendien een Sustainability Advisory Board’ (NSAB) opgericht. Een onafhankelijke groep opinieleiders die als adviesorgaan Nespresso gaat voorzien van frisse ideeën en aanbevelingen voor zijn duurzaamheidsinitiatieven. Onder hen ook hét gezicht van Nespresso, George Clooney.

meer (engelstalig): thegrocer.co.uk
meer: Nespresso lanceert adviesgroep met Fairtrade Int. en George Clooney
meer op deze blog: Clooney maakt van Nespresso fairtradekoffie

3. UITSMIJTER: McDonald’s boycot bezet Palestijns gebied

Kolonisten, die in Ariel op de bezette Westelijke Jordaanoever wonen, hebben de onderneming gevraagd in een nieuw winkelcentrum een vestiging op te zetten, maar de baas van de Israëlische McDonald’s, Omri Padan, piekert daar niet over.

Padan, ook stichter van de Israëlische vredesbeweging Vrede Nu, heeft naar eigen zeggen nooit zaken willen doen in de door Israël bezette gebieden. Zijn bedrijf heeft ook geweigerd een vestiging te openen in een joodse wijk in het deel van Jeruzalem, dat sinds 1967 bezet wordt.

bron: de Morgen (d.d.27/06/2013)

Verschenen in de reeks: Zomeruniversiteit 2013

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s