REGIOFAIR – Walen moedigste fairtradebelgen

Vanaf september zullen lokale fairtradelandbouwproducten te verkrijgen zijn in de Waalse wereldwinkels. De Vlaamse wereldwinkels staan echter weigerachtig t.a.v. initiatieven rond eerlijke handel voor en met Belgische boeren. We sluiten onze ‘zomeruniversiteit 2013‘ af met een reeks over de voor en tegens van ‘regiofair‘.

eerlijke handel, ook voor Belgische boeren?

Eind juli 2013 bracht het “Trade For Development Centre” (BTC) de publicatie “Eerlijke handel, ook voor Belgische boeren?” uit (JE VINDT DIE IN PRENTVORM ONDERAAN DIT ARTIKEL). Hierin neemt een bron binnen de wereldwinkels een eerder matte houding aan:

“Het is belangrijk dat duurzame productie in het Noorden wordt aangemoedigd en ondersteund. Wij willen onze ervaring inzake landbouw en handel in en met het Zuiden wel delen, maar we beschouwen dit niet als de kerntaak van de fairtradebeweging.”

Het klinkt als het standpunt van een politieke partij.

Haar franstalige tegenhanger “Oxfam-Magasins du Monde” klinkt eigentijdser:

“We steunen Europese landbouwproducenten-groepen die agro-ecologische productietechnieken gebruiken. We doen dat onder meer door hen een eerlijke prijs te bieden. Zo willen we strijden tegen de negatieve mondiale gevolgen van het agro-industriële model zoals honger, klimaat-verandering en uitputting van de natuurlijke rijkdommen.“

Oxfam-Magasins du Monde stelt haar winkels dus wél open voor kleinschalige duurzame landbouw in het Noorden. Onder de naam “Boeren uit het Noorden” bieden zij consumenten een assortiment duurzame, kleinschalige landbouwproducten aan van verschillende Belgische en Europese leveranciers (Biosano, Brasserie de la Lesse, Ethiquable). Die vormen een aanvulling op het bestaande aanbod fairtradeproducten.

boeren en wereldwinkeliers partners

Vijf jaar geleden kregen de Wereldwinkels gratis marketingadvies van Dirk Barrez (de stuwende kracht achter NewB, de nieuwe coöperatieve bank):

‘In het Zuiden lijkt de eerlijke handelsbeweging die lokale handel als fair trade te omarmen. Maar als het in het Noorden om korte keten gaat, wil men daar niet meteen de term fair trade op kleven. Toch is er geen fundamenteel verschil. Veronderstel even dat wereldwinkels en lokale boeren de handen veelvuldiger in elkaar slaan’,

stelde Barrez in zijn boek “Koe 80 heeft een probleem“.

‘Dan zouden de klanten er terecht kunnen voor een veel ruimer aanbod, zowel van fairtradeproducten uit het Zuiden als van heel diverse voedingsproducten van onze familiale landbouw. Die samenwerking zou de basis kunnen worden voor de uitbouw van een sterk distributiekanaal. Dat kan verder uitgroeien tot een winkelnetwerk voor fair trade dichtbij en veraf, een echt alternatief voor de grootdistributie. En fair trade zou er een hefboom aan hebben om economisch van een lichtgewicht te evolueren in de richting van een middengewicht.’

BESTEL HET BOEK

BESTEL HET BOEK


Wat vreemd is: de campagne FairTradeGemeente (waarbinnen Oxfam-Wereldwinkels initiatiefnemer is) legt de link met duurzame landbouw wél, maar je vindt die niet terug in de wereldwinkels.

Die Faire Milch van GEPA

Ook het Duitse GEPA heeft wel trek in fairgelabelde biomelk.

KLIK VOOR MEER INFORMATIE OVER HET LABEL

KLIK VOOR MEER INFORMATIE OVER HET NATURLAND LABEL

“Die Milchwerke Berchtesgadener Land” zijn pioniers op velerlei manieren: in 1927 richtten de melkveehouders in het zuidoosten van Beieren de coöperatie op, om hun eigen melk verwerken. Begin jaren ’70 zetten ze als eersten in Beieren de stap naar biologische landbouw. Sinds kort zijn ze ook het eerste bedrijf in Duitsland, dat het “Naturland Fair Certification”-label mag voeren. “Fair” betekent voor deze biologische boeren, dat zij een prijs ontvangen voor hun melk, die de kosten dekt, en waarmee ze hun boerderijen op lange termijn rendabel en ecologisch kunnen houden. GEPA gebruikt biologische melk van 300 boeren om hun eerlijke biologische chocolade te produceren.

Waarom is Oxfam Fairtrade er zo beducht voor, om ook Belgische landbouwers de fairtradestempel en dito prijs te gunnen? Weldra meer.

BIJLAGE

BTC: “Eerlijke handel, ook voor Belgische boeren?”

DOWNLOAD HIER DE BLADZIJDE 1 DOWNLOAD HIER BLADZIJDE 2

hr

2. Uit “Het koekje bij de koffie” (t.g.v. 40 jaar Oxfam-Wereldwinkels): Blijft fair trade een Noord-Zuidverhaal?

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR EEN GROTERE, GOED LEESBARE WEERGAVE

KLIK OP DE AFBEELDING VOOR EEN GROTERE, GOED LEESBARE WEERGAVE

hr

Verschenen in de reeks: Zomeruniversiteit 2013

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s