“De Universiteit voor het Maatschappelijk Belang” gaat van start in Hasselt

Sinds kort geeft de Oude Gevangenis van Hasselt onderdak aan een nieuw project, de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang. Dit nieuwe initiatief situeert zich binnen de derde kernopdracht van een universiteit, nl. de maatschappelijke dienstverlening.

Het project brengt allerlei ngo’s en basisgroepen samen om de processen van maatschappelijke verandering te stimuleren. Kernthema’s zijn o.a. armoede-bestrijding, ontwikkelingssamenwerking, milieu, klimaat, vrede, sociale cohesie en dialoog tussen levensbeschouwingen. Vrijwilligers nemen een belangrijke plaats in binnen de werking.
Je vindt de ontmoetingsruimte van de UMB aan de Martelarenlaan 42, in de eerste gang met cellen achter het onthaal. Elke maandag en donderdag van 14.30u tot 17.30u is iedereen welkom om kennis te maken, ideeën binnen te brengen of gewoon een praatje te slaan. Ook buiten deze permanentie-uren mag je gerust eens langskomen.

Het is Felix Bergers die de werking coördineert. Elke maandag en donderdag houdt hij er van half drie tot half zes permanentie, zodat je eens van gedachten kunt komen wisselen. De uitbouw wordt mee ondersteund door Veerle Smeers van de Open Universiteit. Hopelijk ontstaan er in de loop van de volgende maanden samenwerkingsverbanden met allerlei geledingen van UHasselt.

De UMB, een project binnen de Universiteit Hasselt, werd mee mogelijk gemaakt met de steun van het Limburgse Provinciebestuur en de PXL-Hogeschool.

De sociale kalender

De sociale kalender werd vijf jaar geleden gestart door Louis Franssens, als een initiatief van de Werkgroep Huis van Vernieuwing. Hij wordt nu opgenomen binnen de werking van de UMB als een instrument om groepen en mensen samen te brengen.

Deze digitale kalender wil een divers aanbod aan maatschappijvernieuwende initiatieven bundelen in één agenda die in een oogwenk kan geraadpleegd worden. Je vindt er voordrachten en panelgesprekken, acties en manifestaties, tentoon-stellingen en evenementen die bijdragen tot een leefbaarder wereld vanuit ecolo-gische, sociale, spirituele, artistieke of interculturele hoek. Deze initiatieven kunnen in Limburg, maar ook ver daarbuiten plaatsvinden.

Als je de agenda wil bekijken, vind je hem terug onder www.socialekalender.be

Het is zeker ook de bedoeling van deze agenda dat we vaker elkaars activiteiten bezoeken, wat dan bijdraagt tot nieuwe contacten en vernetting.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s