Next Havelaar: Max Havelaar krijgt lik op stuk

Een persbericht, verkleed in het huisstijljasje van Max Havelaar, zorgt momenteel voor veel opschudding in Nederland.

Op Foodholland verscheen:

“Max Havelaar wil naar nieuw model voor fairtrade”.

“Gebaseerd op jarenlange ervaring en opgedane kennis heeft Max Havelaar het nieuwe model Next Havelaar ontwikkeld, dat hopelijk als voorbeeld zal dienen voor andere sectoren. Het betekent een radicale verschuiving in de handelsketen, met als uitgangspunt dat voortaan veel meer toegevoegde waarde zal worden gecreëerd in de producerende landen in plaats van bij multinationals.”

bron: Foodholland.nl

Goed nieuws, zou dat zijn: Next Havelaar. Na “alle kaarten op tafel” van de Oxfam-Wereldwinkels, worden de kaarten nu ook bij Max Havelaar herschud. Zo lijkt het. Maar het gaat om een hoax, a joke, een grap.

Het persbericht van Next Havelaar besluit immers met de argumentatie, die letterlijk werd gecopieerd uit een bericht dat eerder deze week in de Volkskrant verscheen:

Anders zou het zijn wanneer bijvoorbeeld Ethiopië de bonen niet groen zou exporteren maar ter plekke zou branden. Dat mag best gedaan worden door die multinationals, wanneer ze dan ook in het land belasting betalen, maar liever nog door lokale branders. Omdat gebrande bonen ongeveer drie tot vijf keer meer opbrengen, zou Ethiopië er twee miljard extra aan verdienen, wat die drie miljard ontwikkelingshulp die het land nu ontvangt overbodig zou maken.

bron: volkskrant.nl

Op de website Next Havelaar tonen ze met een simpele prent, wat dit zou betekenen:

KLIK OM DE WEBSITE NEXTHAVELAAR.NL TE OPENEN

KLIK OM DE WEBSITE NEXTHAVELAAR.NL TE OPENEN

Achter die redenering sta ik zelf overigens ook.

Sprekend is dat de actievoerders van weleer vandaag zelf onderwerp uitmaken van acties van miskende deskundigen. En dat de zwijgcultuur die het label erop nahoudt, haar nu doet verstenen en zonder reactie laat:

MAX HAVELAAR ONDER VUUR

MAX HAVELAAR ONDER VUUR

Max Havelaar krijgt hiermee lik op stuk. Het antwoord nooit op kritische vragen en als het al antwoord, doet het dat met voorbeelden naast de kwestie. Je las op deze blog onlangs nog over “de procentendans van Max Havelaar Nederland“.

mass balance vs direct trade

Ook de Oxfam-Wereldwinkels kregen dit voorjaar – in de krant de Standaard – te maken met gelijkaardige kritiek. Je herinnert je dit artikel op deze blog: ‘Chocolade mag niet zomaar snoepgoed zijn’ – broodje-aap-verhalen over fair trade evenmin.

Het was in de zomervakantie de aanleiding tot de reeks “Zomeruniversiteit 2013” waarin we o.m. het principe van “Mass Balance” uitspitten. Waarbij Tony’s Chocolonely onze sympathieke pieneut van dienst was. Hier lees je de reeks: https://fairtradekookboek.wordpress.com/?s=tony%27s&submit=.

We sluiten die reeks overigens af in de Kerstvakantie en gaan dan de idee “Direct Trade” bestuderen. Een idee waar de Oxfam-Wereldwinkels al in de jaren negentig van vorige eeuw mee experimenteerden. En wat resulteerde in de commerciële tegenvaller “Yambo Direct”-koffie uit Costa Rica maar toch met de toezegging aan het grote publiek, in de toekomst chocolade rechtstreeks uit het zuiden te willen invoeren.

MASCAO DIRECT

MASCAO DIRECT

een andere handelsketen is mogelijk: de Lake Kivukoffie

OXFAM KIVU KOFFIE

OXFAM LAKE KIVU KOFFIE

Met hun KIVU-koffie besteden de Oxfam-Wereldwinkels alvast (weer) meer aandacht aan achtergestelde producentengroepen, om op die manier écht een verschil te maken als keten.

Niet alleen door voor meer toevoer naar de markt te helpen zorgen, maar ook en vooral door de koffieboer meer toegevoegde waarde te helpen genereren. Dit door de producenten de productiemiddelen te laten verwerven, die het mogelijk maken meer stappen in het productieproces zelf uit te voeren.

Dat dit zomaar kan, bewijst Oxfam-Wereldwinkels. In haar dossier ‘De koffieketen doorgelicht‘ (PDF) lees je hoe ondoorzichtig en onrechtvaardig de verhandeling van koffie doorgaans gebeurt. Met haar Lake Kivukoffie biedt Oxfam een reëel alternatief aan producenten en consumenten. Het hele verhaal lees je hier: “Een andere handelsketen is mogelijk: de Lake Kivukoffie“.

Advertenties

4 gedachtes over “Next Havelaar: Max Havelaar krijgt lik op stuk

  1. Pingback: big chocolate neemt fairtraders in houdgreep | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  2. Pingback: Ernesto Spruyt: “als deconcentratie van macht het single issue van Oxfam was, zou het m’n hart hebben” #fairchain #boerenongehoorzaamheid | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  3. Pingback: Moyee Coffee: de Tony’s Chocolonely van de koffie – A’dam, de metropool van de #FairChain | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

  4. Pingback: #equalpaytrade, rebranding fair trade | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s