Côte d’Or en de Chococamorra: “uitbuiting met een kus van de eerlijke kikkerprinses”

Lees ook: “eigenaar Côte d’Or (Mondelez) hongert vakbondsmensen uit in Egypte

UPDATE: Rainforest Alliance suggereert (LINK): “voor Ivoriaanse cacaoboer is vier keer niks meer dan totaalniks” (vrijdag, 30 mei 2014)

armoede Noorden stijgt explosief

Het aantal gezinnen dat een beroep doet op de voedselbanken in Drenthe, Groningen en Friesland, is explosief gestegen. Over de hele linie groeit het aantal cliënten met ruim 25 procent. „Wij merken er niets van dat het klaar is met de recessie. De afgelopen maand hebben we ook weer een sterke stijging gezien”, zegt voorzitter Harrie Timmerman van de afdeling Noord.

Bovenstaande staat in de Telegraaf vandaag ( za 21/12/2014 ).

Doet me denken aan de interessante reportage, die de BBC gisteren uitzond op TV:

KLIK OP DE PRENT OP HET FILMPJE TE BEKIJKEN

KLIK OP DE PRENT OP HET FILMPJE TE BEKIJKEN


Ook hier lijkt het einde van de armoede en crisis in zicht. Maar, anders dan wat de tekst onderaan deze prent doet vermoeden, brengt de groeiende vraag naar cacao geen extra centen in het laatje van de cacaoboer. De winsten worden als voorheen afgeroomd door cacaoverwerkers en chocoladebedrijven.

Wie in de hoek zit waar de klappen vallen, geraakt er in de nieuwe wereldorde van vandaag niet meer uit weg. Netzomin in westelijk Afrika, als in het noorden van Holland.

Cacaoboeren in Ivoorkust houden het dan ook voor bekeken en proberen een inkomen te verwerven uit rubbertappen. Op die manier zijn ze niet meer afhankelijk van de chocoladebedrijven, die hun welgeteld een inkomen van 0,125 euro per dag gunnen.

RUBBER ZORGT VOOR EEN MAANDELIJKS INKOMEN

RUBBER ZORGT VOOR EEN MAANDELIJKS INKOMEN / CACAO TWEE KEER PER JAAR

chococamorra

Daar willen de chocolademerken een stokje voor steken. En daar huren ze dan niet langer maffiose opkopers voor in, maar westerse ‘duurzame’ keurmerken.

“Uitbuiting met een kus van de eerlijke juffrouw.”

Zo noemde bedenker van Tony’s Chocolonely Teun van der Keuken het op Foodlog.nl.
Daaraan toevoegend:

“Max Havelaar is als de maffiabaas die bescherming biedt.”

Rainforest Alliance doet het met Côte d’Or

En zo is het Rainforest Alliance-label vanaf deze week te vinden op alle 36 producten uit het Côte d’Or assortiment. Dat lazen we op Adformatie.nl.

Er wordt door zulke chocoladebedrijven veel gesproken over verduurzaming, maar de daadwerkelijke investeringsbereidheid over de laatste 12 jaar is minder dan 0,001% van de winsten van deze bedrijven.

De keurmerken staan dan ook onder grote druk. Ze moeten zorgen dat er morgen genoeg cacao richting Amsterdam (de grootste cacaoverwerkende haven van de wereld) blijft komen. Hun broodheren – de industrie – afvallen kunnen ze niet, dus schuiven ze mogelijke problemen af op … jawel … (het gebrek aan werkethos van) de cacaoboeren.

In het artikel over Côte d’Or lezen we:

Côte d’Or startte de samenwerking met Rainforest Alliance in 2005. Duurzame teelt is hoognodig: afgelopen maand werd bekend dat er in 2020 een tekort dreigt van 1 miljard kilogram cacao, als er niets verandert aan de manier waarop cacao wordt geteeld. De productie in West-Afrika gaat sterk achteruit, omdat veel boeren overstappen naar minder arbeidsintensieve producten, die bovendien standvastiger zijn om te telen, zoals rubber en palmolie.

even @RnfrstAll_NL tweeten

@RnfrstAll_NL

HALLO, @RnfrstAll_NL


Dat gebeurt wel vaker: NGO’s of keurmerken, die selectief lezen. En niet antwoorden.

score Côte d’Or op Rank-a-brand.nl

De Nederlandse website Rank-a-Brand meet chocolademerken op 22 punten, betreffende hun duurzaamheidsgehalte. Oeps, kan beter.

LEES HET DUURZAAMHEIDSGEHALTE VAN COTE D'OR NA - D.D. 21/12/2013

LEES HET DUURZAAMHEIDSGEHALTE VAN COTE D’OR NA – D.D. 21/12/2013


In het Tweet-gesprek hierboven kondigt Rank-a-brand inmiddels een betere score aan voor Côte d’Or. Al adviseerde ik het juist drie punten af te trekken voor laster.

drie punten af wegens laster

Rainforest Alliance NL tweette

MISBEGREPEN

MISBEGREPEN


Neen, het is niet @RnfrstAll_NL dat zegt “omdat veel boeren overstappen naar minder arbeidsintensieve producten” in die BBC-reportage; Maar in de adformatie, waaruit ik hierboven al citeerde, klinkt het wel zo. Daar wordt de suggestie gewekt, dat boeren minder hard willen werken. Terwijl ze gewoon een fatsoenlijke beloning willen voor hun werk. Lasterlijke aantijgingen vind ik dat.

Schreef @RnfrstAll_NL dat niet zelf in haar persbericht, en gaat het hier om journalistiek geklungel, dan hoor ik het graag van hen.

JOURNALISTIEK GEKLUNGEL? BLOOPER?

JOURNALISTIEK GEKLUNGEL? BLOOPER?

Met de campagne “allekaartenoptafel.be” wil Oxfam-Wereldwinkels terug onafhankelijker denken en studeren, o.m. t.a.v. keurmerken en labels.
Het legt de bal in het kamp van de beleidsmakers en wetgevende macht.

KLIKKEN OPENT ALLEKAARTEN.BE IN NIEUW VENSTER

KLIKKEN OPENT ALLEKAARTENOPTAFEL.BE IN NIEUW VENSTER

Uit de reeks: Kerstuniversiteit 2013

10 gedachtes over “Côte d’Or en de Chococamorra: “uitbuiting met een kus van de eerlijke kikkerprinses”

 1. Pingback: eigenaar Côte d’Or (Mondolez) hongert vakbondsmensen uit in Egypte | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 2. Pingback: Ferrero/Nutella mogelijk toch in de slag met Max | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 3. Beste Steven,
  Een ietwat late reactie. Goed dat je het opneemt voor de kleine boeren in je blog. Wel een beetje jammer dat je de Rainforest Alliance neerzet als chocomaffia. Wij werken juist met kleine cacaoboeren voor een beter bestaan, onder meer door meer duurzame productiemethoden en betere arbeidsomstandigheden en schuiven helemaal niet zoals jij zegt ‘onze problemen af op het gebrek aan werkethos van hen’. Allereerst gaat het helemaal niet om een persbericht van de Rainforest Alliance. Ik neem aan dat het van Cote d’Or afkomstig is. Daarnaast zie ik niet in de tekst dat er wordt gesuggereerd dat de cacaoboeren een slecht werkethos hebben, of niet hard willen werken. Er wordt meer gesteld vanuit een bredere contextvorming dat ze noodgedwongen meer kiezen voor andere gewassen. Jij zet dat helaas neer als lasterlijke aantijgingen van de Rainforest Alliance. Als je wilt kunnen we een keer contact hebben. Ik vertel je graag meer over hoe wij werken.
  Groet
  Pieter Verbeek, Rainforest Alliance.

  • Hallo Pieter, bedankt voor je reactie. Het gebeurde niet eerder dat een keurmerk de moeite nam hier te reageren. Ze houden het liever bij de eigen PR-verhalen. Als ik het goed begrijp, ben je ingehuurd bij RA als consulent communicatie. Proficiat aan jou en RA om het debat publiek durven/willen aan te gaan.

   Onlangs nog werd ik uitgenodigd bij Lidl België, nadat ik ook jegens hen hard tekeer ging op deze blog. Neem het dus vooral niet persoonlijk.

   Ik ben van Limburg. In mijn buurt werden eind jaren tachtig de laatste steenkoolmijnen gesloten. Cacaobonen telen in Afrika is vandaag als steenkool delven in Limburg weleer. Het bracht voorspoed. Tot plots het sop de kool niet langer waard was.

   Wellicht is de term koppelbazen beter op zijn plaats dan maffiabazen. De speelruimte die chocoladegiganten RA laat, is uitermate klein. Zorgwekkend en onmogelijk klein, vind ik.

   Heb jullie deze al gelezen? Wellicht wel, net als ik: http://www.nri.org/news/2013/do-rainforest-alliance-and-fairtrade-have-an-impact-on-poverty.

   Het inkomen van de cacaoboer in Ivoorkust moet een factor 10 toenemen om hem tot de ondergrens van de armoede – 1,5 euro per dag verdienen – op te tillen. Daar slagen de keurmerken niet in. Dus m.i. institutionaliseren ze op deze manier de armoede. Heb jij andere cijfers, dan geef ik je op deze blog graag het forum om ze aan ons te tonen.

   Ik blijf me hardop afvragen – wanneer de prijs voor cacao slechts 2.5% uitmaakt van de eindprijs van een stuk chocolade – waarom dat geen 18% kan zijn, zoals dat in de jaren tachtig het geval was. Welke goede redenen geeft Côte d’Or RA daarvoor? Ik zou ze ook graag horen, want erover lezen kan je nergens.

   Ik blijf me ook luidop afvragen vanaf welk jaar cacaoboeren – als het van Côte d’Or en RA afhangt – ook een Fairphone kunnen gaan kopen voor hun kinderen.

   14 januari zijn we op studiereis met onze wereldwinkel, in A’dam. Voormiddag bezoeken we de tentoonstelling van Solidaridad in het Scheepvaartmuseum. Namiddag gaan we langs bij Tony’s Chocolonely. Mocht je vrij zijn, die dag, dan vinden we mogelijk wel een moment om elkaar te onmoeten.

   Vriendelijke groeten,

   Steven

 4. Pingback: Côte d’Or en Lipton houden u voor de gek – de #groenestikkerkikker als excuus voor bedrog? | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 5. Pingback: Albert Heyn verkoopt uitbuiting als ‘Hollands geprijsd’ met een kus v.d. eerlijke kikkerprinses | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 6. Pingback: op weg naar chocolade zonder cacao(boeren) | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 7. Pingback: Chiquita (opnieuw) voor de rechter in California, wegens fraude en oneigenlijke zelfverrijking | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

 8. Pingback: Côte d’Or komt niet langer met een kus van de eerlijke kikkerprinses | recepten en nieuwsjes vanuit de Dorpsstraat, nummer 31

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s